Geef bijvoorbeeld geen fooi in Japan want dat wordt juist als erg beledigend gezien. Er zijn nog een aantal landen waar het niet echt de gewoonte is om fooi te geven, zoals Vietnam of Singapore, maar de meeste landen zijn ondertussen wel gewend geraakt aan toeristen die fooi achterlaten.
In de meeste Aziatische landen is het geven van fooi minder gebruikelijk dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of Europa. In chique restaurants in China is het gebruikelijk om 2-3% fooi te geven. In meer verwesterde steden zoals Hong Kong is het geven van fooi meer gebruikelijk.
In Nederland heb je vrije keuze om wel of niet fooi te geven. Wel kan het in met name luxere restaurants krenterig overkomen als je het niet doet. Over het algemeen kun je dus zelf bepalen of je het horecapersoneel iets extra's betaalt. Vaak geef je fooi als je tevreden bent over de service en over het eten.
Fooi geven in Italië is geen onderdeel van de cultuur. Dat je daarom geen fooi hoeft te geven is echter achterhaald. Zeker in grote steden zijn tijden veranderd en ben je naast genereus tippende Amerikanen een beetje een krent. Daarbij liggen de lonen in Italië laag, dus is een extraatje achterlaten best wel lief.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Heeft de bediening goed werk geleverd, dan geef je een fooi om de kwaliteit te belonen. Dat extraatje motiveert de bediening ook tot goede service. Zonder fooien zouden ze net zo goed door het restaurant kunnen sloffen. Ook sociaal zijn fooien prettig.
"Nee, een kapper geef je geen fooi. In de persoonlijke dienstverlening geef je geen fooien.
Spanje en Portugal
Geeft u niets of minder, dan wordt dat gezien als een belediging. In Spanje is dat echter omgekeerd. Daar wordt het geven van fooi niet verwacht, maar is 5 procent wel acceptabel. Geef echter niet (veel) meer dan dat, want dit wordt als vernederend ervaren.
Een ongeschreven regel: fooien in Duitsland
Vergelijk het met een ongeschreven regel. In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd.
Bij twijfel: 10 procent. Doorgaans is 10% de veiligste keuze. En in o.m. Duitsland, België, Scandinavië en Spanje ben je al met 5% even goede vrienden.
In Nederland krijgen horecamedewerkers voldoende salaris, daarom is fooi geen verplichting en geef je een extraatje als de service of het eten naar wens is geweest. ,,Je hoort het dus in principe te verdienen”, zegt etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo.
Een fooi is altijd een vrijwillige gift voor een goede service. Je bent nergens toe verplicht. Fooien zijn niet bij de prijs inbegrepen en er mogen voor de bediening geen extra kosten in rekening worden gebracht.
Fooi geven verschilt per land, maar het is meestal een klein bijdrage in muntgeld of een percentage van het bedrag van wat je hebt gekocht. Fooi geven is in landen als Amerika en Engeland zeer aanbevolen, terwijl in andere landen het als onbeleefd wordt gezien, zoals in China.
In Amerika is het gebruikelijk dat u in restaurants een fooi geeft. De obers ontvangen een zeer bescheiden salaris, deze medewerkers zijn mede afhankelijk van fooien die de klanten geven. De gemiddelde fooi ligt rond de 15% van de rekening, 10% als u een slechte service heeft gehad en 20% als u bijzonder tevreden bent.
Ongeacht of je in New York bent, of aan de Westkust van Amerika, het geven van een fooi is geen extra beloning maar een wezenlijk onderdeel van hun salaris. In de horeca verdienen medewerkers een minimumsalaris (of net iets meer) en vullen de fooien het salaris aan tot een modaal inkomen.
Frankrijk: kijk op de bon
Dan is de fooi inbegrepen en hoeft u die niet apart achter te laten – tenzij de service buitengewoon goed was. Staat er 'service non compris', dan is het gebruikelijk om zo'n 10% fooi te geven. Leg dit gewoon op tafel, het kan onbeleefd zijn om de fooi direct aan de ober te overhandigen.
In een restaurant rekenen ze dan ook op fooi. Vaak is het al opgeteld bij de rekening, en anders wordt 15 tot 20 procent verwacht. Dat is een stuk meer dan in de meeste landen, maar het gaat vaak wel direct naar de ober van dienst.
Een fooi is een extra geldbetaling als beloning voor extra kwaliteit voor verkregen diensten boven de verwachte 'normale' kwaliteit. Fooi is niet hetzelfde als loon omdat men er in principe geen recht op heeft.
Je hoeft geen fooi te geven. Het is wel vriendelijk van je als je het doet. Een pizzabezorger verdient niet veel dus elke cent telt voor hem / haar. Maar nogmaals je bent tot niks verplicht.
Geef voor een goede dienstverlening een fooi door het wisselgeld te laten liggen of het bedrag af te ronden. Een fooi van 5-10% is gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Prijzen. In cafés en restaurants op de Canarische Eilanden is het normaal om ongeveer 10% fooi te geven. Ook taxichauffeurs verwachten een fooi van 10% van de ritprijs. In bijna alle winkeltjes kun je afdingen, behalve in supermarkten.
Prijzen – De prijzen in de Mallorcaanse Horeca liggen gelijk aan de rest van Europa. Daarbij verwacht men ook overal fooi: de kapper, de taxichauffeur, het kindermeisje van het hotel. In Mallorca is het niet gebruikelijk om het wisselgeld als fooi te geven, zoals in Nederland. Men verwacht 5 tot 15% fooi.
In de horeca is het gebruikelijk dat gasten fooi geven. Een fooi is een extra betaling als beloning voor de kwaliteit van de service. FNV Horeca vindt dat fooien bedoeld zijn voor iedereen die een bijdrage heeft geleverd óf heeft meegewerkt aan het product.
Fooi is een bijzondere wijze van beloning. Het is niet het loon van de werkgever dat de werknemers ontvangen, maar het is een financiële geste van een derde; de klant. Aan het feit dat een tip geen loon is, zijn diverse fiscale en arbeidsrechtelijke consequenties verbonden.
Groot-Brittannië: 1 pond per dag. Griekenland: 0,50 tot 1 euro per dag, en het liefst persoonlijk overhandigd. Turkije: omgerekend 1 euro per dag voor het kamermeisje en 1 euro voor roomservice. Nederland: het is niet verplicht maar 1 a 2 euro per dag wordt gezien als beloning voor het harde werken.