De verdeling van de nalatenschap kunt u zelf doen, maar u kunt ook een notaris vragen om te helpen. Als er meer schulden dan bezittingen zijn in de nalatenschap en u heeft beneficiair aanvaard, is het verstandig u te laten adviseren.
Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.
Het is niet verplicht om een notaris in te schakelen, maar soms is dat wel nodig. Staat er bijvoorbeeld geld op een geblokkeerde bankrekening van de overledene? Dan heb je als erfgenaam in sommige gevallen een verklaring van erfrecht nodig om aan te tonen dat je recht hebt op het banktegoed van de overledene.
Een notaris kan helpen om een Akte van Verdeling op te stellen. In zo'n Akte van Verdeling legt de notaris vast wat iedereen krijgt uit de erfenis en tegen welke waarde. Als jullie het onderling niet eens kunnen worden over de verdeling, kan iedere erfgenaam bij de rechter een verdeling afdwingen.
De wet bepaalt niks over wie de kosten van de akte van verdeling moet betalen. Jullie moeten dus samen afspreken wie de kosten van de akte van verdeling gaat betalen of hoeveel ieder zal betalen. Het is gebruikelijk dat de kosten door beide echtgenoten voor de helft worden betaald.
Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.
Ministerieplicht, onpartijdig, geheimhouding
Een notaris mag in principe niemand weigeren. De notaris is niet alleen bevoegd, maar over het algemeen ook verplicht zijn diensten aan het publiek te verlenen. Dit heet ministerieplicht. Ook iemand met een crimineel verleden heeft recht op een notaris.
Voor een nalatenschap met een brutovermogen van €300.000 moet u bijvoorbeeld ongeveer €3.300 betalen voor de diensten van een notaris. Bovendien kan bij het werken op % de totale kostprijs niet op voorhand worden vastgesteld omdat de omvang van de activa nog moet worden bepaald en gewaardeerd.
Alleen een notaris kan een testament opstellen. Zelf een testament opstellen zonder notaris is namelijk niet rechtsgeldig. Je kunt wel een codicil opstellen. Dit is een handgeschreven document waarin je kunt aangeven wie specifieke inboedelspullen, zoals meubels, sieraden en kleding krijgen als je komt te overlijden.
Een erflater kan een executeur alleen bij testament benoemen. Als er geen testament is, kan er dus ook geen executeur zijn. De erfgenamen moeten de nalatenschap dan samen afwikkelen. Wel is het mogelijk dat aan één van de erfgenamen (of aan een derde) een volmacht wordt gegeven voor de afwikkeling van de nalatenschap.
Als er geen executeur is (denk aan de situatie dat erflater geen executeur heeft benoemd, de executele is geëindigd of de benoeming niet is aanvaard), dan is het aan de erfgenamen om de nalatenschap klaar te maken voor de verdeling en daadwerkelijk te verdelen.
Wat er van de executeur wordt verwacht, hangt af van het testament. Iemand is niet verplicht de rol van executeur op zich te nemen. Vaak krijgt de executeur een vergoeding voor zijn werkzaamheden. Dat staat meestal in het testament.
Iedereen moet notarieel advies en bijstand kunnen krijgen. Ook mensen met een laag inkomen, mensen met een taalachterstand of mensen met een beperking.
De grootste kosten, namelijk de verkooprechten en/of de BTW, de hypotheekrechten, de notariële erelonen en de eigenlijke aktekosten zijn ten laste van de koper.
Wanneer wordt de erfenis uitbetaald? Het duurt al gauw meer dan een jaar voordat een nalatenschap is afgewikkeld. Vaak is het namelijk een ingewikkeld juridisch proces waarbij veel regelwerk komt kijken. Zo moeten de erfgenamen het overal over eens zijn en moeten alle bezittingen en schulden in kaart worden gebracht.
Wanneer je naar een notaris gaat na overlijden bepaal je zelf. Er is hiervoor geen regel die bepaalt hoe snel je die moet inschakelen. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Zeker in het begin, tijdens de rouwperiode, kan de notaris je veel financiële en juridische zaken uit handen nemen.
Op zich mag er iemand mee, maar tegelijkertijd moet de notaris ook kunnen vaststellen dat iemand zonder onder druk te zijn gezet een testament of andere akte opmaakt. Om dat te controleren wordt er dus ook altijd even gesproken met alleen de cliënt zonder dat er iemand anders bij aanwezig is.
Als iemand overlijdt, gaat zijn erfenis naar de erfgenamen. Een erfenis bestaat uit alle bezittingen én schulden die de overledene achterlaat. Erfgenamen zijn personen of instellingen die door het overlijden iets krijgen uit de erfenis van de overledene, zoals een geldbedrag of een kostbaar voorwerp.
Na een overlijden hebben de erfgenamen drie maanden de tijd om te bepalen of ze de erfenis aanvaarden (zuiver of beneficiair) of verwerpen. Daarnaast is het zo dat (onterfde) kinderen van de overledene tot wel vijf jaar na het overlijden hun legitieme portie kunnen opeisen.
Wanneer deblokkeert de bank? Zodra de bank officieel op de hoogte is wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn, worden de rekeningen gedeblokkeerd.
Ja, u kunt in 1 keer namens alle meerderjarige erfgenamen de erfenis verwerpen. Hiervoor heeft u een volmacht nodig van de andere erfgenamen. Daarna vult u 1 formulier Verklaring nalatenschap in. Stuur het formulier samen met de volmacht naar de rechtbank.