Amandelmelk. De nootachtige touch van amandelmelk kan de smaak van een subtiele koffiesoort wat maskeren, maar verder is dit een prima plantaardige melk voor je cappuccino. Hij voelt in je mond vrijwel hetzelfde aan als koemelk. Ook van amandelmelk kies je de barista variant voor optimaal schuim.
Hoe dit kan? Amandelmelk bevat geen eiwitten en eiwitten maken schuim. Dus als die eiwitten er niet zijn, krijgt de melk enkel luchtbelletjes door het 'geklop. ' Dit is iets anders dan wanneer de melk opschuimt en zal uiteindelijk een mondgevoel van lik m'n vestje opleveren.
Amandelmelk is gezond vanwege de goede voedingsstoffen. Er zitten geen eiwitten in amandelmelk, dus het schuimt bijna niet in je cappuccino. Amandelmelk heeft nootachtige en natuurlijke smaak.
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
Amandelmelk is een bron van antioxidanten (vitamine E) en bevat veel calcium, maar als het om koffie gaat, kan de nootachtige smaak overheersen. Amandelmelk heeft een goed eiwitgehalte, vergelijkbaar met melkeiwit en kan redelijk goed schuimen. Het is ook een goede basis voor latte art.
De havermelk schuimt het beste van allemaal.
De (ongezoete) amandelmelk bevat minder calorieën dan koemelk en alle andere plantaardig melksoorten. Ook is amandelmelk vrij van verzadigd vet en van nature lactosevrij. De verrijkte varianten van amandelmelk zijn vooral een goede bron van calcium en lekker als vervanging van melk in een smoothie of recept.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Gebruik altijd volle melk
Een cappuccino met volle melk, smaakt namelijk beduidend lekkerder dan een van magere melk. Hoewel magere melk wel prima opschuimt, heeft het grote bellen en stijf en droog schuim. Dat willen we niet. Volle melk is romig en zacht en heeft na het opschuimen het microschuim dat je wil hebben.
Lekker melkschuim voor je cappuccino of latte macchiato? Dat maak je door koude, verse en volle melk met de hand op te schuimen. Volle melk smaakt lekker romig (het slagroom effect) en de vetten in de melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt.
Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk. Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt. Melk opschuimen met magere melk geeft vooral veel schuim omdat het blijft doorgroeien en steeds luchtiger wordt.
Opwarmen in de magnetron? Is amandelmelk op te warmen in de magnetron? Liever niet. Je verliest voor een heel groot deel de voedingswaarde van de amandelmelk, net als alle andere producten die uit de magnetron komen!
Qua smaak is amandelmelk een beetje scherp en nootachtig. Het kan schiften wanneer je het verwarmd, wat problematisch kan zijn voor het maken van een cappuccino of caffè latte.
Een gezond alternatief
Ongezoete amandelmelk bevat per 100 milliliter slechts 12 calorieën. Daarnaast bevat amandeldrink veel vezels, minder suiker en minder verzadigd vet dan halfvolle melk. Omdat het weinig calorieën bevat, kan je het gebruiken als alternatief voor bijvoorbeeld halfvolle melk bij het afvallen.
Melkvervangers, zoals sojamelk, havermelk en amandelmelk, worden steeds populairder. Toch mogen deze dranken officieel geen melk heten. Melk mag alleen gebruikt worden voor het dierlijke product, zoals koe- of geitenmelk.
Op zich kan iedere soort melk gebruikt worden, of je nou volle, halfvolle of magere melk gebruikt, het is dan vooral een kwestie van smaak. Het is het eiwit in de melk die de belletjes ondersteunt, dus elke melk schuimt, ook de populaire zuivelvrije melk als amandel of sojamelk.
Die perfecte cappuccino maak je het beste met volle, koude melk. Dat kan een opschuimmelk zijn, maar dat hoeft niet. Gewone volle melk werkt ook prima. Door de eiwitten en vetten daarin, krijg je de mooie fluwelige schuimlaag.
De beste melk voor jouw latte macchiato
Voor het meest romige schuim kies je voor volle, lang houdbare melk. Bewaar de melk koud voor het beste resultaat. Uiteraard kun je jouw latte macchiato ook maken met je favoriete melk. Havermelk, amandelmelk of sojamelk; alles is mogelijk.
Magere, halfvolle of volle melk, koffiemelk, koffieroom, Creamer en zelfs sojamelk en haver- en amandelmelk. Wat is nu het beste voor uw gezondheid? Als u melk in uw koffie drinkt, kunt u het beste gewone magere of halfvolle melk nemen.
Door water te drinken vóórdat je je koffie proeft, neutraliseer je de smaken in je mond. Daardoor kun je je koffie veel beter proeven. Drink je namelijk meerdere slokken koffie achter elkaar zonder de smaak tussentijds te neutraliseren, dan proef je je koffie met elke slok minder goed.
Een cappuccino bestaat uit één deel espresso, één deel gestoomde melk en één deel melkschuim. Deze mengen met elkaar, waardoor de witte kleur van de melk mooi combineert met de kleur van de koffie. Tien jaar geleden werd een cappuccino vaak nog met cacao geserveerd.
Maar je moet volgens Smit wel opletten: "De meeste melkvervangers, zoals amandelmelk, zijn net frisdrank. Er zit heel veel suiker in. De enige goede vervanging van melk is het drinken van een ongezoete sojadrank. Daar zit voldoende eiwit in en er is vaak calcium aan toegevoegd."
De winnaar! Met stip op 1 staat wat mij betreft Provamel. Naast dat deze amandelmelk biologisch is, bevat deze plantaardige melk slechts 3 ingrediënten. De andere merken hebben minimaal 8 ingrediënten.