Moedermelk nuttigen is volgens Steele zelfs gevaarlijk als volwassenen een gezond en gevarieerd dieet voor de moedermelk inruilen. Een ander gevaar schuilt in bacteriën: kolfapparatuur moet goed gesteriliseerd worden en de gekolfde melk moet op de juiste manier opgeslagen en getransporteerd worden.
Moedermelk is de uitgelezen voeding voor baby's, maar dat geldt niet voor volwassenen. De voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby. "Voor een volwassene zitten er minder eiwitten in moedermelk dan in andere melk zoals koemelk", aldus Steele.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die borstvoeding krijgen minder vaak ziek zijn. Borstvoeding verkleint de kans op maag- en darminfecties, infectieziektes en allergische aandoeningen. Op de lange termijn hebben kinderen die borstvoeding hebben gekregen ook een lager risico op overgewicht en astma.
Bovendien is moedermelk met een gemiddelde prijs van 1 euro per 33 ml niet het goedkoopste voedingssupplement dat er te krijgen is.
Moedermelk nuttigen is volgens Steele zelfs gevaarlijk als volwassenen een gezond en gevarieerd dieet voor de moedermelk inruilen. Een ander gevaar schuilt in bacteriën: kolfapparatuur moet goed gesteriliseerd worden en de gekolfde melk moet op de juiste manier opgeslagen en getransporteerd worden.
Last van rimpels of onzuiverheden? Het laurinezuur uit de melk werkt heel goed tegen huidveroudering, puistjes en ontstekingen. Gewoon wat moedermelk op een wattenschijfje druppelen en je gezicht mee insmeren na je gezichtsreiniging.
Induceren van lactatie betekent het op gang brengen van de melkproductie zonder zwanger te zijn. Als er wel ooit melkproductie was, spreekt men van relactatie. Door inductie of relactatie kan de melkproductie succesvol gedeeltelijk of zelfs volledig opgebouwd worden mits de juiste ondersteuning.
Moedermelk verkopen is verboden
In Nederland is het verboden om moedermelk te verkopen, omdat een product volgens de wet de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar mag brengen.
Afkolven is een mechanisch iets, dat niet te vergelijken is met een baby die aan de borst drinkt. Een baby drinkt efficiënter en krijgt meestal meer melk uit de borst dan jij kan afkolven. Bovendien zegt de hoeveelheid afgekolfde melk niets over de kwaliteit van de melk.
Maar te magere, te vette of waterige melk bestaat niet! Dat is echt een fabel! Moedermelk is altijd van goede kwaliteit! Uit onderzoek blijkt dat de voedingswaarde van moedermelk heel constant is.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.
Hoe kan borstvoeding je helpen om af te vallen
Als je je afvraagt hoeveel calorieën er bij borstvoeding verbrand worden, is het antwoord tot 500 per dag18, ongeveer evenveel als bij een fietstocht van een uur. Als je moedermelk afkolft, zouden de resultaten vergelijkbaar moeten zijn.
Een standaardglas bier (250ml) bevat ongeveer 13 ml alcohol. Dit levert een alcoholpromillage van ongeveer 0,25 en dus ook 0,25‰ alcohol in de moedermelk. Dat wil zeggen dat er per liter melk een kwart milliliter alcohol in zit.
Je hebt mensen met verzamelwoede en mensen met bizarre verslavingen, en dan is er ook nog de zogenaamde 'ANR'-gemeenschap, oftewel de 'adult nursing relationship'-community. Kortom: volwassen mensen die nog altijd borstvoeding krijgen of geven.
De productie van moedermelk wordt geregeld door twee hormonen, die worden geproduceerd in de hersenen (in de hypofyse). Het hormoon prolactine zorgt voor de aanmaak van nieuwe melk. Dit hormoon komt vrij gedurende de borstvoedingsperiode en nog een tijdje daarna.
Betaling voor bloedtesten worden achteraf voldaan nadat bloeduitslagen door MoM&e zijn doorgegeven. Kosten hiervoor zijn € 95,- per test en eenmalig € 25,- administratiekosten per donormelk aanvraag ongeacht het aantal donoren. De bloedtest wordt in NL niet door de zorgverzekeraar vergoedt.
Nan komt volgens ons het dichtst bij de smaak en geur van echte moedermelk.
Moedermelk levert alle belangrijke bestanddelen voor de groei en ontwikkeling van de baby. De melk bevat macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten), micronutriënten (vitaminen en mineralen), en ontwikkelingsfactoren (langketenige meervoudig onverzadigde vetzuren (LCPUFA), groeifactoren en cytokines).
Ben je van plan om je geadopteerde baby of je baby die door een draagmoeder is gebaard, borstvoeding te geven? Geweldig! Dit is niet alleen goed mogelijk; er is een goede kans dat je een behoorlijke hoeveelheid melk zal produceren.
Als er melk uit de tepel stroomt zonder dat er sprake is van een recente zwangerschap of wanneer het geven van borstvoeding langer geleden is dan 6 maanden, dan is er sprake van galactorroe. De oorzaak hiervan is een verhoogd prolactinegehalte in het bloed. Dit leidt tot afscheiding van melk uit de borsten.
Tepeluitvloed of tepelafscheiding komt veel voor en is meestal een onschuldig verschijnsel. Het is niet vreemd als er wat vocht uit de tepel komt, wanneer er in de tepel wordt geknepen. Tepeluitvloed kan op elke leeftijd optreden, maar wordt vooral opgemerkt bij hormonale veranderingen.
Moedermelk in het badje
Zin om het huidje van je baby eens goed in de watten te leggen? Gebruik dan eens wat moedermelk in het badje van je baby, in plaats van badolie. De talloze vitamines en mineralen in moedermelk zijn ontzettend goed voor het babyhuidje!
Het verband tussen uitsluitend borstvoeding geven en een verminderde incidentie van atopisch eczeem in het eerste levensjaar is wel goed aangetoond. Maar, een beschermend effect tegen andere allergische aandoeningen is dus veel minder duidelijk.
Colostrum en de eerste melk zien er vaak gelig tot oranje en romig uit. Later ziet moedermelk er over het algemeen waterig, soms wat blauwig'“wit uit. Als moedermelk een tijdje heeft gestaan ziet zij er gelaagd uit omdat het melkvet boven komt drijven. Ook bij ingevroren melk zijn vaak laagjes te zien.