'Een hond kan zich niet schuldig voelen. Veel waarschijnlijker is het dat hij een situatie leert te associëren met het krijgen van straf', stelt Schilder. Zo'n lekker hapje kan Fikkie moeilijk laten liggen.
Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen die aantonen dat dieren zich wel of niet schuldig voelen.
Honden hebben het er zichtbaar moeilijk mee wanneer hun baasje ze voor langere tijd in de steek laat. De blijdschap die ze ervaren bij het weerzien is na vier uur afwezigheid namelijk beduidend groter dan bijvoorbeeld na een half uurtje, zo blijkt uit onderzoek van de Zweedse Universiteit van Uppsala uit 2011.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Je hond geeft je kusjes
Dit doet je hond als een teken van vriendschap, affectie en liefde. Als je hond je kusjes geeft, denk dan maar dat hij zegt: “Je bent mijn beste vriend, ik hou van jou, ik wil aandacht en contact…” Honden likken hun soortgenoten ook vaak als teken van onderdanigheid.
Honden zullen niet zozeer hun baasje missen, maar eerder de gewoonten die ze hadden. Dat wil niet zeggen dat hij/zij niet blij gaat zijn om je terug te zien. Honden worden onmiddellijk blij wanneer ze mensen en geuren herkennen. Je hond zal dus niet snel ongelukkig zijn in een hondenhotel.
Bezitterig gedrag is een signaal dat vaak voorkomt bij een hond die jaloers is. Een hond kan bezitterig gedrag vertonen over veel verschillende dingen, zoals het territorium, speelgoed, voedsel of het hondenbaasje. Een hond kan, wanneer jaloers gedrag optreedt, agressief of angstig reageren.
Nieuw onderzoek wijst erop dat honden wel degelijk weten wanneer we verdrietig zijn. En dat ze vervolgens ook de behoefte voelen om hun medeleven te tonen. De onderzoekers verzamelden achttien honden en hun baasjes. De honden waren van verschillende leeftijden en verschillende rassen.
Je kunt een hond herkennen aan een blije en rustige gemoedstoestand (dus niet hyperactief en constant opgewonden). Maar naast deze uitingen ziet een gelukkige hond er ook goed uit. Zijn conditie is optimaal in balans met zijn ras, leeftijd en gezondheid, zijn vacht en gebit ziet er goed uit.
Het op de rug liggen en/of het laten lopen van een plasje zijn 'deemoedgebaren'. Het heeft alles te maken met het vertonen van de lichamelijke kwetsbaarheid. Dit gedrag is soortspecifiek, wat betekent dat het aangeboren gedrag is.
De realiteit is dat honden en katten wel degelijk besef hebben van de tijd, zelfs een pak beter dan wijzelf! Want als wij weten dat er 30 minuten zijn verstreken en geen 20, dan is dat omdat we voortdurend de klok of onze smartphone raadplegen.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Honden die depressief of verdrietig zijn, kunnen zich ook terugtrekken en niet meer op dezelfde manier met mensen en andere dieren omgaan als vroeger. Maar zoals eerder gezegd, kan teruggetrokkenheid ook een teken zijn van een onderliggende ziekte.
Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben. Het vervelende is alleen dat mensen op dat moment zo gefrustreerd zijn dat ze eigenlijk de excuses van de hond niet meer zien of niet willen aanvaarden.
Wat doet negeren met een hond? Je hond negeren kan ervoor zorgen dat hij juist heviger het ongewenste gedrag gaat vertonen. Vaak misdraagt je huisdier zich namelijk om je aandacht te trekken. Toch wordt deze straf vaak voor allerlei gedragsproblemen geadviseerd.
Daarnaast voelt de hond zich veilig bij jou (en andersom) en is interactie en communicatie belangrijk. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat honden liefde voelen voor het baasje en zich op dezelfde manier hechten aan anderen zoals mensen dat doen.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Het is dus heel belangrijk dat je naar je hond toegaat, zodat hij weet dat hij bij jou de steun, warmte en genegenheid kan krijgen die hij nodig heeft. Zodra hij in de gaten heeft dat hij zich weer veilig kan voelen, zullen zijn stresshormonen gaandeweg afnemen en kan hij weer rustig worden.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Ja, honden en katten kunnen hun broers en zussen herkennen
Uit onderzoek blijkt dat honden hun broers en/of zussen op latere leeftijd nog kunnen herkennen, mits ze hun eerste zestien weken samen hebben doorgebracht en elkaar regelmatig zien. Ze kunnen bijvoorbeeld elkaars geur nog herinneren.
Aanvallen waarom gebeurt dat ? Het is duidelijk dat als een hond aanvalt hij daartoe 'getriggerd' wordt door een externe oorzaak. Maar het is een reactie die vaak onbewust wordt aangemoedigd door de mens. De hond ziet een ander levend wezen dat een gevaar vormt voor zijn roedel of territorium, en grijpt in.
Het geheugen van een hond is niet zo goed als dat van een mens, maar toch kan een trouwe viervoeter bepaalde handelingen onthouden en nadoen. Dit is een bewijs dat honden een episodisch geheugen hebben, oftewel dat zij persoonlijke gebeurtenissen opslaan. Ook mensen hebben een episodisch geheugen.
Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.