De jonge duiven komen niet eten, want er blijft eten in de krop zitten dat niet goed verteert. We zien de duiven ook braken en groene vuile mest uitscheiden. In sommige gevallen zien we de jongen zelfs wegkwijnen en soms ook relatief grote sterfte.
Veel vogels zien er dan ook niet op hun paasbest uit, maar niet elke onverzorgde vogel is ziek. Dat is dus gelukkig niets om je zorgen over te maken. Als een vogel niet meer wil drinken, naar adem hapt, 'bol' zit en amper van zijn plek komt of zich sloom beweegt, dan is de kans dat de vogel ziek is, een stuk groter.
Infectieziekten. Duiven (maar ook andere vogels) dragen soms verschillende ziekteverwekkers bij zich, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Mensen kunnen worden besmet als zij véél in aanraking komen met duiven. Door inademing van ziekteverwekkers ontstaan longziekten, zoals papegaaienziekte.
Het pigeon rotavirus is een RNA virus dat onder de groep 1 rotavirussen valt en is het eerste beschreven rotavirus dat naast gastro-intestinale ook systemische klachten kan veroorzaken. Het wordt momenteel geacht een zeer belangrijke component binnen het 'jonge duivenziekte syndroom' te zijn.
Het kan gaan van diarree, minder eten, vermageren, slechte kweekresultaten, manken, waterige mest, veel drinken tot in het ergste geval sterfte. In veel gevallen echter is niets te zien aan de volwassen dieren. Dit toont aan dat het zeer belangrijk is de (kweek)dieren te screenen zelfs als er geen symptomen zijn.
Coccidiose is een aandoening die zeer regelmatig voorkomt bij duiven en wordt veroorzaakt door Eimeria labbeana en Eimeria columbarum die in de darmen schade veroorzaken. Duiven kunnen tegen de coccidiën weerstand opbouwen en moeten daarom alleen behandeld worden met Coxi Plus als ze ziekteverschijnselen vertonen.
Symptomen: Beeld van een gastro-enteritis: buikpijn, diarree, soms met bloed en slijm, koorts en misselijkheid. Of beeld van buiktyfus: hoge koorts, lusteloosheid, anorexie, hoofdpijn, miltvergroting, wegdrukbare roseolen op de romp, en vaak diarree. Milde en asymptomatisch verlopende infecties komen voor.
De ziekte psittacose of papegaaienziekte (in papegaaiachtigen en mensen) is ook bekend onder de naam ornithose (in duiven en pluimvee) en wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia psittaci. De ziekte is in meer dan 465 vogelsoorten beschreven en is een zoönose; vogels kunnen mensen besmetten.
De meest courante doodsoorzaken zijn bevriezing, verhongering en ziekte, wat ons tot de tweede oorzaak brengt waarom we zo weinig karkassen in de straten zien. Stervende duiven zoeken namelijk rustige en verlaten plekjes op om in vrede hun einde tegemoet te gaan.
Coli bacterie kan het ziektebeeld snel verergeren en kunnen de duiven snel verder verzwakken, vermageren en een groene stinkende ontlasting krijgen. Ook kan dan sterfte optreden als gevolg van de complicaties veroorzaakt door de E. coli bacterie.
Uw duiven zijn geen risicovogels. Zij kunnen echter wel besmet raken met het vogelgriepvirus, maar ze worden meestal niet ziek. Ook verspreiden zij het virus meestal niet. Daarom gelden er buiten de beperkingszones geen maatregelen.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
Een ziek of gewond dier wordt bijvoorbeeld opgehaald en verzorgd door de Dierenambulance. Ook wordt het dier of de vogel als dit nodig is gecontroleerd op besmettelijke ziekten. Is het dier zwaar gewond of heeft het misschien een ziekte als vogelgriep? Dan is het vaak beter om de vogel te doden.
De duiven mogen niet worden gevoerd, omdat ze hun voedsel – zoals zaden en scheuten van planten – in de natuur vinden. Van verkeerd voedsel, zoals brood, patat en rijst, kunnen de duiven ziek worden. Bovendien: als duiven teveel eten krijgen, hoeven ze minder tijd aan foerageren te besteden.
Breng de vogel naar het vogelasiel of laat de dierenambulance de vogel ophalen zodat zij die naar het vogelasiel kunnen brengen. De vogel heeft de meeste overlevingskans als hij direct naar het dichtstbijzijnde vogelopvang adres wordt gebracht. Daar krijgt hij de deskundige hulp die hij nodig heeft.
Verjaag duiven door sterke geuren van kruiden en specerijen. De geur van cayennepeper, ui, kaneel, peper of knoflook zorgt ervoor dat duiven snel op zoek gaan naar een andere plek. Hang reflecterende voorwerpen op om duiven af te schrikken.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
De duif zou je vragen om je te verbinden met je hogere zelf, vrede te voelen in jezelf en in harmonie te leven met Moeder Aarde en het universum. Onvoorwaardelijke liefde is een uitdaging. De grootste les zit in het onvoorwaardelijk houden van jezelf.
Het krampachtige schokken of trillen met aangetrokken vleugels van volwassen duiven is te vergelijken met de vleugelbewegingen van jongen die om voer bedelen. Evenals het kopknikken kan het zowel een toestemmend als afwijzend gedrag betekenen.
Duiven kunnen verschillende geluiden produceren, maar in de regel noemen we het geluid dat ze maken 'koeren' of 'roekoeën'. Waarom duiven koeren? De geluiden hebben altijd een doel: zo koeren mannetjes om vrouwtjes te verleiden of ze proberen andere mannetjes te intimideren om eigen territorium te verdedigen.
Dit “Head-bobbing” zoals de beweging van de duivenkop officieel heet, heeft te maken met het aan zien komen van gevaar. Bewegingen in de omgeving worden het beste waargenomen wanneer de kop niet beweegt.
Wat is buiktyfus? Buiktyfus is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een salmonella bacterie. Buiktyfus veroorzaakt vooral darmklachten. De bacterie zit in de ontlasting van zieke patiënten of mensen die de bacterie bij zich dragen.
De ziekte verloopt meestal onschuldig met koorts, spier- en gewrichtspijn, huiduitslag en hoofdpijn. Deze symptomen verdwijnen meestal binnen 1-2 weken, maar de gewrichtsklachten kunnen lang aanhouden.