Van de verdachte is alleen het IP-adres bekend. Dit is het unieke adres van een pc op internet. De politie gebruikt de persoonsgegevens die daarbij horen om de verdachte op te sporen. Telecombedrijven en internetproviders krijgen een vergoeding van de overheid als ze gegevens aanleveren.
Als iemand je computer leent of gebruikt, kunnen ze binnen enkele seconden achter je IP-adres komen. Er zijn veel websites waar je je IP-adres gratis kunt checken.
Ja. Alle VPN-diensten respecteren een rechterlijk bevel tot verstrekking van gebruikersgegevens. VPN-diensten verbergen namelijk het IP-adres van gebruikers door hun eigen IP-adres ervoor in de plaats te stellen. Maar ze kunnen alleen gevolg geven aan zo'n rechterlijk bevel als die gegevens (nog) opgeslagen zijn.
De beste en meest veilige manier om je IP-adres te verbergen is met een VPN-dienst. Dit is eigenlijk ook een proxy, maar veel geavanceerder. Een VPN maakt je IP-adres niet traceerbaar, en zorgt er ook voor dat jouw data voor buitenstaanders niet meer te bekijken is. Een VPN dienst werkt als een doorgeefluik.
Je openbare – oftewel externe – IP-adres is in tegenstelling daartoe een adres dat door je internetprovider wordt verstrekt. Deze is in principe zichtbaar voor het hele internet zodra er dataverkeer vanuit je thuisnetwerk ontstaat.
Beste antwoord door eric
Bij consumentenproducten is het IP adres altijd dynamisch. Vaak wel voor langere tijd hetzelfde, maar bij onderhoud of restart van systemen kan het gewoon veranderen. Daarom is er een mechanisme uitgevonden, dat heet “DynDNS” .
In Nederland zijn er een aantal regels over wat internetproviders met jouw informatie mogen doen. Zo zijn ze verplicht om alle data die ze van hun gebruikers hebben minimaal 6 maanden te bewaren. De politie kan namelijk een beroep op deze gegevens doen.
De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie hebben in dit onderzoek gebruik gemaakt van hun hackbevoegdheid om de infrastructuur van DoubleVPN binnen te dringen. In Nederland zijn politie en justitie wettelijk bevoegd om heimelijk en op afstand computers binnen te gaan voor de opsporing van ernstige delicten.
2. Een VPN lijkt op een firewall - maar kan niet getraceerd worden. VPN's gebruiken encryptie om je informatie veilig tussen servers over te brengen en voorkomen dat virussen je netwerk en computer infecteren. De kracht van VPN's is hierbij dat je niet getraceerd kunt worden.
Dankzij je IP-adres weten de websites die je bezoekt, waar ze hun informatie naartoe moeten sturen. Je IP-adres zit echter ook gekoppeld aan je locatie, waardoor iedereen die je IP kan zien, weet waar jij bent. Daarom kiezen veel mensen ervoor hun IP-adres te verbergen.
Met een IP-adres zijn computers zichtbaar voor andere computers op het internet. Ook smartphones, tablets, routers, printers en andere computerapparatuur kunnen elkaar op die manier vinden. Ze zijn vervolgens in staat met elkaar te 'praten'.
IP staat in deze context voor 'internet protocol'. Je IP-adres is een unieke code die gekoppeld is aan het internetnetwerk waarmee je verbonden bent. Met dit IP-adres kunnen anderen in principe al jouw online acties volgen, monitoren en naar jou (of in ieder geval naar jouw netwerk) herleiden.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Kan je internetprovider je geschiedenis zien? Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Apple gaat het onmogelijk maken om via een bekende methode iPhones te hacken. Op dit moment kan bijvoorbeeld de politie via de oplaadingang van het toestel met speciale software proberen toegang te krijgen tot de telefoon. Amerikaanse media schrijven dat Apple een software-update heeft gepland die dit onmogelijk maakt.
In Nederland is het gebruik van een VPN volkomen legaal. Een VPN is zelfs aan te raden omdat je hierdoor anoniemer en veiliger bent online. Je kunt een VPN ook gebruiken voor illegale doeleinden zoals illegaal downloaden en hacken.
Een versleutelde VPN-tunnel geeft enige veiligheidsvoordelen, maar het beschermt je niet tegen de meeste internetgevaren. Ook al claimen sommige VPN-diensten anders, soms zelfs tegen het misleidende aan. Met VPN ben je nog altijd kwetsbaar voor malware, fraude en de meeste hackpogingen.
De politie registreert allerlei gegevens om haar taken goed uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld telefoonnummers en meldingen. U kunt de politie vragen welke gegevens over u zijn vastgelegd. En aan wie de politie de gegevens verstrekt.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Kan politie je telefoon aftappen? Ja, de politie heeft deze bevoegdheid, maar moet hiertoe wel toestemming hebben gekregen van de rechter-commissaris. Daarnaast moet het gaan om een misdrijf waarop een gevangenisstraf staat van 4 jaar of meer, en moet het ter bescherming zijn van de rechtsorde.
Aangezien u verbonden bent met het internet, bent u verbonden met een IP-adres en dit vanaf elk type toestel. Door het IP-adres te controleren dat aan een telefoon of apparaat is gekoppeld, kunt u het identificeren, op internet, in het algemeen, maar ook op uw thuisnetwerk, dat " domestique ".
Je ouders kunnen je internetgeschiedenis niet zien op de internetrekening. Er zijn bepaalde dingen die uw Internet Service Provider (ISP) via andere wegen kan vertellen, maar ze kunnen uw surfgeschiedenis niet uit de internetrekening halen.
De incognito modus beschermt alleen je lokale anonimiteit, niet je online anonimiteit. In andere woorden, de privémodus zorgt ervoor dat de informatie van je online activiteiten niet op de computer zelf worden opgeslagen.