Als u PIR platen gaat bevestigen met lijm, zorg dan dat de randen en het midden goed voorzien zijn van lijm, zodat het goed zal hechten. U kunt natuurlijk ook de PIR platen schroeven én lijmen. Op deze manier is optimale hechting gegarandeerd!
Pir platen bevestigen muur
U schroeft dan eerst de ventilatielatten tegen de muur. Vervolgens schroeft u de PIR isolatieplaten met drukverdeelplaat tegen de muur. Of u kunt de PIR platen ook bevestigen door deze op de ventilatielatten te lijmen (met turbotack).
De schroeven moeten altijd tenminste 20mm langer zijn dan de dikte van de isolatieplaat. PIR schroef met drukverdeelplaat combipak. De schroef is ook geschikt voor gebruik in staal. Gebruik altijd schroeven die tenminste 20mm langer zijn dan de dikte van de PIR plaat.
Je kunt ervoor kiezen om de PIR platen te bevestigen met isolatielijm of kunststof schotel slagpluggen om in het beton te boren. Onze speciale lijmkit van Illbruck is hier uitstekend voor geschikt. Als laatste stap dient u de naden en voegen tussen de isolatieplaten af te werken met aluminium tape of purschuim.
Met Illbruck PU010 isolatielijm kun je onder andere alle (EPS-platen, XPS-platen en PIR-platen) isolatieplaten verlijmen tegen muren, plafonds of onderling.
Soudal Bouwlijm is ook geschikt om isolatiematerialen te verlijmen, bijvoorbeeld: PIR platen, PUR platen, XPS en EPS platen. Al deze soorten, met en zonder afwerking, kunnen met Bouwlijm worden gelijmd tegen de vloer, wand of het plafond.
Gebruik daarom altijd een lijm die het te verlijmen van EPS, PUR of PIR isolatieplaten niet aantast en de ondergrond uitvult. De PU010 PANEL ADHESIVE werkt snel, tast het materiaal niet aan en hecht op vrijwel alle ondergronden. Hierdoor ontstaat er altijd een optimale hechting tussen de te verlijmen materialen.
Tijdens het productieproces van PIR platen worden er drijfgassen gebruikt waardoor er harde schuimstoffen met gesloten cellen in het materiaal ontstaan, wat vergelijkbaar is met PUR. PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt.
Deze PIR platen zijn aan twee zijden bekleed met een aluminium cachering. Deze toplaag beschermt de PIR tegen vocht en zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Dit komt doordat aluminium reflecteert.
PIR platen direct tegen dakbeschot plaatsen
Als u van binnenuit gaat isoleren, plaatst u de PIR dakisolatieplaten simpel tegen de binnenkant van het dakbeschot. U kunt kiezen voor schroeven of verlijmen en doordat de platen gemakkelijk op maat te maken zijn, is de klus nog snel geklaard ook!
Bij het plaatsen van PIR isolatie voor het platte dak, kunnen dakdekkers met een gerust hart staan en wandelen op de PIR isolatieplaten zonder dat deze vervormen. Ook na de verwerking kunnen technische onderhoudsdiensten op het dak wandelen voor onderhoud aan zonnepanelen, airco en andere technische installaties.
Dampremmende folie en PIR
Condens vanuit uw woning mag het isolatiemateriaal niet constant belasten omdat anders het vocht in de muren of het plafond kan gaan zitten. Gebruik daarom altijd de dampremmende folie om vochtproblemen te voorkomen!
Met PIR spouwplaten bereikt u met een geringe dikte een bijzonder hoge isolatiewaarde. Wilt u de PIR platen gebruiken bij de renovatie van uw woning, dan kunt u er voor kiezen deze tegen de gevel aan te plaatsen, of juist tegen de binnenmuur aan.
Pir platen zijn eenvoudig op maat te maken met een isolatiemes, stanleymes, decoupeerzaag of handzaag. Bij dikkere platen (>5 cm) wordt vaak gekozen voor een zaag met fijne kartel.
Het antwoord hierop is: Ja, PIR platen zijn vochtbestendig. Omdat PIR is opgebouwd uit een gesloten cellenstructuur, kan het materiaal geen vocht opnemen.
PUR/PIR: één van de uitblinkers op isolerend vermogen. PUR-schuim of PIR-platen hoef je niet al te dik aan te brengen om warmte binnenshuis te houden. Een dikte van 11 centimeter volstaat vaak al. Voor een optimaal resultaat breng je tot 14 centimeter aan.
PIR platen kunnen goed tegen vocht, dus ook regen is geen enkel probleem. De vormvastheid van PIR isolatie is een goede eigenschap van dit isolatiemateriaal. Omdat het een sterke, geperste materiaalsoort is, is het drukvast en kunt u er gewoon op lopen.
PIR + gipsplaten zijn licht van gewicht waardoor je ze gemakkelijk gebruikt. Daarnaast zijn de platen uitermate geschikt om snel een mooie wand of plafond te realiseren. Je kunt deze platen namelijk eenvoudig afwerken, bijvoorbeeld door ze te schilderen of stuken.
Waartoe dient een dampscherm? Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren.
Met een isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/Mk scoort het erg goed. PIR isolatieplaten laten plaatsen? Dan schakel je best een specialist in. Deze kan de isolatieplaten correct plaatsen zodat je geniet van een optimale isolatie.
PIR vloerisolatie
PIR is ook zeer geschikt als vloerisolatiemateriaal. Afhankelijk van uw constructie en de gebruikte materialen kan PIR zowel onder als boven de vloer worden geplaatst.
Isolatiematerialen zijn er in diverse vormen en afmetingen. Vaak gebruikt voor het inperken van lucht- en energieverlies maar ook voor bijvoorbeeld het beperken van geluid. Isolatieplaten kunnen eenvoudig worden verlijmd met schuimlijm Soudal Bouwlijm.
Purschuim en Lijmen
Pur is daarnaast te gebruiken op bijna alle materialen omdat het erg goed hecht. Voor zowel hobbyklussers als vakmensen is PUR een ideaal product! Naast verschillende purschuimen biedt Jan de Isolatieman ook een aantal lijmen aan.
De PU010 PANEL ADHESIVE (Isolatielijm) is een snel uithardend polyurethaan lijmschuim voor het verlijmen van de meest voorkomende isolatieplaten zoals EPS, PIR, XPS en PUR.