71 procent van de deelnemers was na ongeveer 11 weken over het ergste verdriet heen. Toch is er wel degelijk een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben de neiging om direct door de pijn overspoeld te worden, terwijl mannen deze emoties uitstellen.
Het lijkt zo alsof hij de situatie verwerkt heeft, terwijl dit in werkelijkheid vaak langer duurt dan bij vrouwen. “Sommige mannen doen er jaren, decennia zelfs, over om liefdesverdriet te verwerken. Ze uiten hun verdriet simpelweg niet naar anderen, of zelfs naar zichzelf”, schrijft Morris.
Een bekende 'regel' is dat je gemiddeld de helft van de duur van je relatie nodig hebt om over je ex heen te komen. Waren jullie zes jaar samen? Dan duurt het ongeveer drie jaar voordat je over hem of haar heen bent.
Zo lang heb je een gebroken hart
Na ongeveer 3 maanden is volgens de therapeut de ergste pijn van een gebroken hart voorbij en voel je niet meer constant te behoefte om onder een dekentje een liter ijs te eten. Hoe dit precies zit, legt Dr.
Vermijd communicatie met je ex
Samen op de bank zitten, in bed liggen, noem maar op. Gewoon dat alles weer is, zoals het was. Maar dit is waarschijnlijk nu net datgene wat je niet moet doen. Je zou hoogstwaarschijnlijk weer in dezelfde valkuilen stappen, en daardoor verder van jezelf af komen te staan.
De reden dat liefdesverdriet zoveel pijn doet
Dit komt omdat onze hersenen de emotionele pijn van het einde van een relatie op dezelfde manier registeren als fysieke pijn, zoals bijvoorbeeld je arm stoten.
Maar mannen blijken nog veel langer last te hebben van pijn na een relatiebreuk dan vrouwen. Dat trauma kan soms jaren aanslepen en zelfs decennia later nog de kop opsteken, blijkt uit onderzoek. Dat is zelfs het geval als ze zelf de relatie beëindigen en ze daar achteraf wat spijt over hebben.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
Om te weten of je genoeg van hem houdt, moet je eerlijk naar je gevoel kijken. Zijn de gevoelens aanwezig? Een ding is zeker: als je ons om hulp vraagt, hou je in ieder geval genoeg van hem om er moeite voor te doen! Als 'houden van' niet genoeg is.
Vrouwen gaan tijdens een relatiebreuk door een veel dieper dal dan mannen, maar voelen zich een stuk sneller weer beter. Mannen daarentegen komen liefdesverdriet nooit helemaal te boven, blijkt uit onderzoek. Vrouwen ervaren meer emotionele en fysieke pijn bij een gebroken hart.
Doorgaans is dat 30 dagen. Je ex kan alleen op die manier zichzelf afvragen wat jij allemaal uitspookt. De ene keer zorg je dat je wat informatie geeft over jezelf, en de andere keer ben je weer heel ongrijpbaar. Als een man onzeker is over jou en hoe het met je gaat is dat juist prima.
Uit internationaal onderzoek is al gebleken dat mannen inderdaad slechts een beperkt arsenaal aan emoties uiten. Ze onderdrukken vooral kwetsbare gevoelens als angst, verdriet en schaamte en tonen alleen de 'sterke' en positieve gevoelens.
In het brein veroorzaakt liefdesverdriet dezelfde klachten als depressie, cocaïneverslaving en griep. Je kan dus echt ziek worden van liefdesverdriet.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Volgens relatiedeskundige Rika Ponnet komt het vaker voor dat koppels elkaar een tweede keer terugvinden. “Als de gevoelens en de verbondenheid er zijn, is er altijd hoop. Maar het gaat niet vanzelf”. Oude liefde roest niet, zo wil het cliché.
Je ex zoekt naar nieuwe relaties; mannen, vrouwen, oppervlakkig en misschien ook met meer diepgang. Wees niet jaloers, wees juist blij dat je ex goed voor zichzelf zorgt. Je ex wil zijn/haar eigenwaarde en zelfrespect terugvinden. Weten wie hij of zij is en wat je ex wil in het leven.
De reden dat je ex steeds contact met je zoekt kan zowel zijn uit eenzaamheid maar het kan ook zijn, en zeker als het een man betreft, want mannen zijn erg gesteld op 'bezit' en het kan zijn dat hij af en toe gewoon even zijn tentakels wil uitzetten om te voelen hoe het zit met jouw gevoelens ten opzichte van hem.
Zo kun je verdriet voelen, maar ook boosheid, ongeloof of schuld. Daarnaast brengt rouwen ook vermoeidheid, lichamelijke pijn en bijvoorbeeld hoofdpijn met zich mee. Lichamelijke klachten door rouw zijn te verklaren door de schok die het plotselinge verlies bij je teweegbrengt.
Iets wat je zou moeten loslaten, wil je meestal van je afduwen. Je wilt het weg hebben en er niet bij stil staan. En je wil je er zeker niet mee verbinden: de pijn ervaren die het je doet, het verdriet omdat het voorbij is, de onzekerheid over wat er komen gaat. Dat is ontbinden.