Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
De buik drukt méér tegen de handen als je inademt en minder als je uitademt. Neem de tijd om dit te voelen. Als je eenmaal het ritme voelt probeer dan toe te laten (dus niet gaan sturen maar 'laten gebeuren') dat de buik op het moment van inademen iets meer naar buiten 'mag'.
Adem 5x rustig diep in naar de onderbuik zodat de buik opbolt en de bekkenbodem daalt. De buik- en bekkenbodemspieren zijn hierbij ontspannen. Adem vervolgens uit, zodat de buik weer inzakt en de bekkenbodem terugveert. Probeer daarbij de buik en de bekkenbodemspieren lichtjes mee aan te spannen.
Bewegen, schudden, trillen en ademen
Bewegen en trillen helpen bij het ontladen van opgebouwde stress en verdriet. Bij opkroppen van emoties zal je lichaam altijd een weg vinden om het eruit te gooien als jij dat zelf niet doet. Doe je dat niet, dan zet het zich vast, wat je voelt als spanning.
De kans is groot dat wanneer je stress hebt jouw vertering op een lager pitje is gezet. Daardoor kunnen de darmen het binnengekomen voedsel niet meer goed verwerken. Hierdoor kun je onder andere krampen, wisselende ontlasting en een opgeblazen buik ervaren.
De hormonen die nog in je bloedbaan zitten, worden afgebroken en afgevoerd. De afbraak van adrenaline duurt enkele minuten. De afbraak van cortisol enkele uren. Uiteindelijk ben je dus na een paar uur weer de oude.
Milde producten zoals rijst, aardappelen of toast. Als je buikpijn hebt die wordt veroorzaakt door een virus of als je constant naar het toilet moet, kun je het beste milde producten zoals rijst, aardappelen en toast eten. Deze producten verzwaren je maag namelijk niet als deze wat gevoelig is.
Je spieren moeten zich weer ontspannen, je ademhaling moet zich weer verplaatsen van je borst naar je buik en je hartslag moet weer naar beneden gaan.
Cortisol is een hormoon, dat vrijkomt tijdens langdurige stress en/of spanning. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren. De bijnieren zijn kleine organen die bovenop de nieren liggen. Zij zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van verschillende hormonen.
Met groenten, fruit en omega 3-vetten kan je de cortisol in je lichaam verminderen. Omega 3-vetten kan je vinden in vette vis zoals makreel en tonijn, of je kan het ook innemen als supplement. Daarnaast is het ook belangrijk om te vermijden dat je lichaam veel cortisol aanmaakt.
In dit gebied bevinden zich de geslachtsorganen, je blaas en het onderste deel van de darmen. Hier resoneren de diepste klanken in je buik: je oer gevoelens. In je onderbuik ervaar je gevoelens van veiligheid of – tegengesteld – (doods)angst. Hier kan je je thuis voelen op de plaats waar je bent, of juist 'unheimisch'.
De buik kan opzwellen doordat de darm in volume toeneemt, door een infectie of door gasvorming. Een opgezette buik gaat vaak samen met een opgeblazen gevoel, winderigheid en misselijkheid, maar dat hoeft niet altijd. Een opgezette buik kan in ieder geval een erg onaangenaam, opgeblazen gevoel geven.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Bij stress door gevaar, angst of andere oorzaken maakt het lichaam (nor)adrenaline aan. Dit prikkelt de hypothalamus, een gebied in de hersenen. Op zijn beurt zet die de bijnieren aan de slag om cortisol aan te maken. Cortisol prikkelt de hippocampus, waardoor uiteindelijk de hypothalamus weer wordt afgeremd.
Alles is urgent, je ziet niet altijd helder meer waar de prioriteiten liggen en je blijft maar doorgaan. Je zit in de over-drive en bent constant aan het doen. Je bent ervan overtuigd dat je tijd te kort komt en onmisbaar bent. Me-time inplannen, een dag vrij nemen of taken aan iemand anders geven….
Nervositeit wordt vaak veroorzaakt door drukte, problemen of ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Sommige mensen zijn vatbaarder voor nervositeit dan anderen, dit ligt onder andere aan je zelfvertrouwen en karakter. Symptomen van nervositeit zijn hoofdpijn, versnelde hartslag en weinig eetlust.
TRE, Tension & Trauma Releasing Exercises, is een methode om diep in het lichaam spanning los te laten. Het helpt je herstellen na intensieve gebeurtenissen of periodes van stress, spanning of trauma, door gebruik te maken van een natuurlijk mechanisme dat iedereen in zich heeft.