De temperatuur op de oceaanbodem ligt rond 0 graden Celsius. Dit koude water wordt overwegend gevormd rond Antarctica, het Antarctisch bodemwater (AABW). Bij de vorming van dit water heeft het een temperatuur van -2 graden.
Het is diep onder water zeker wel koud, behalve op de plekken waar de geisers (hydro thermal vents) ook wel "black smokers" genoemd, staan. Op de diepzee bodem, kan het hierdoor tot wel zeker + 400 graden celcius worden.
De temperatuur van het water is doorgaans niet hoger dan twee graden Celsius. Zuurstof, opgelost in het water, is er maar mondjesmaat beschikbaar. En voedsel is er extreem schaars.
Gemiddelde temperatuur van de Noord-Atlantische Oceaan bereikt 24.9°C. Met satellieten wordt de temperatuur van het zeewater gemeten. Dit wordt gedaan voor alle oceanen. Door de gemiddelde temperatuur per dag te berekenen voor de Noord-Atlantische Oceaan (0-60°N, 0-80°W), kunnen tijdreeksen geconstrueerd worden.
Stille Oceaan: de Challengerdiepte (10.924 meter met een foutenmarge van 15 meter). Nieuw onderzoek met vier extra metingen stelt een maximumdiepte vast van 10.925 meter plus of min 4 meter. Atlantische Oceaan: de Brownsondiepte in de Trog van Puerto Rico ligt 8.378 meter onder de zeespiegel plus of min 5 meter.
Waarschijnlijk kozen een aantal hele vroege levensvormen voor een bestaan in de diepte – op maar liefst tien kilometer onder de zeebodem. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarin sporen van levende microben werden gevonden onder 's werelds diepste locatie, de enorme onderwaterkloof die bekendstaat als de Marianentrog.
50 meter, 100 meter, 300 meter, de lengte van de Eiffeltoren. Tot deze diepte dringt nauwelijks nog zonlicht door. Uiteindelijk beland je op 3.790 meter, de gemiddelde diepte van de oceanen op aarde. Alleen met speciaal ontworpen duikbootjes kan de mens zo diep afdalen.
Om 19:30 uur op de avond dat de Titanic de ijsberg raakte, was het 0,5 graden. Toen het schip zonk, was het water zo'n 2 graden onder het vriespunt.
De Noordpool zelf is niks meer dan een bevroren water van de Noordelijke IJszee. Dit is de koudste zee ter wereld. Op de Zuidpool ligt ook ijs, maar daaronder ligt een heel groot stuk land : Antarctica.
Terwijl de laagste zeewatertemperaturen worden aangetroffen in de ijsgebieden rond de poolstreken, zijn de hoogste temperaturen gemeten in vrijwel afgesloten randzeeën als de Rode Zee en de Perzische Golf, waar temperaturen voorkomen van 35°C.
Op de bodem van de diepzee leven diepzeebenthos zoals anemonen, wormen, zeekomkommers, slangsterren, krabben, garnalen en andere schaaldieren in de modder, op zoek naar voedsel. De meeste van de vissen die hier leven doen aan bioluminiscentie, ze maken hun eigen licht via een chemische reactie in fotoforen.
Het blauwe licht gaat het diepst, dat gaat tot 1000 meter diep.
De temperatuur van de Noordzee schommelt nogal door de maanden heen. Het zeewater van de Noordzee is in de winter zo'n 5 graden. Maar in de zomer 20 graden. In warme zomers kan dit zelfs 22 of 23 graden worden.
Grote Oceaan – 10.935 meter
Het diepste punt in deze zee ligt op een diepte van maar liefst 10.935 meter. Deze zogeheten Challengerdiepte is ook het allerdiepste punt van de aarde, en ligt in de Marianentrog: een 2.500 kilometer lange kloof in de zeebodem bij eilandengroep de Marianen.
De Marianentrog ligt ten oosten van de Filipijnen en is het diepste punt op aarde.
De diepste delen van de oceanen zijn oceanische troggen, langgerekte ravijnen in de oceaanbodem, die veroorzaakt worden doordat een tektonische plaat ombuigt en zeer langzaam de aardmantel in beweegt (een proces dat subductie wordt genoemd).
Het dorpje Ojmjakon (in andere talen ook wel bekend als Oymyakon) is een Russisch dorpje dat bekend staat als het koudste bewoonde gebied op aarde en is een van de koudste plekken van het noordelijk halfrond.
Antarctica is verreweg het koudste continent op aarde. Met uitzondering van een smalle kuststrook vriest het er eigenlijk altijd. Antarctica is niet alleen erg koud, maar ligt ook nog eens extreem geïsoleerd van andere continenten doordat het wordt omringd door de ijskoude en diepe Antarctische Oceaan.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica. Maar het schijnt op sommige plekken zelfs nog kouder te zijn geweest.
Nog altijd duiken er toeristen, maar ook plunderaars af naar het beroemde schip door middel van speciale expedities. Zo kun je voor zo'n 16.000 dollar een speciale reis maken naar de Titanic samen met experts. En een Amerikaans echtpaar trouwde zelfs in een duikboot die boven de Titanic hing.
Volgens de ontdekker van het wrak in 1985, Bob Ballard, kunnen er wel nog lichamen in het scheepsskelet liggen, bijvoorbeeld in de machinekamer. Van de 1.500 drenkelingen werden er immers maar 340 geborgen.
Waarom ligt de Titanic nog in zee? Het is inmiddels bekend dat de Titanic nooit geborgen kan worden. Ze hebben ontdekt dat de Titanic is besmet met een bacterie, die langzaam het ijzer 'opeet'. Het zal nog wel vele jaren duren, maar dan is de Titanic van de zeebodem verdwenen.
Een menselijk lichaam met water in de longen zinkt. Naarmate het lichaam ontbindt, ontwikkelen de bacteriën daarin gassen die het lijk terugsturen naar het wateroppervlak. Als een mens verdrinkt of een lijk in het water wordt gegooid, zal het lichaam in eerste instantie naar de bodem zinken als een baksteen.
Het is de Egyptische Ahmed Gabr gelukt om het wereldrecord SCUBA-duiken te vernietigen. Hij dook daarvoor naar een diepte van maar liefst 332,35 meter.
In 2014 dook een Egyptische man naar een diepte van 332 meter, een nieuw record in het Guinness World Record voor de diepste ooit geregistreerde duik. De duik duurde 12 minuten om naar beneden te gaan, maar 15 uur om te stijgen om decompressieziekte te voorkomen.