Een opgeblazen gevoel of opgeblazen buik is meestal onschuldig en wordt veroorzaakt door gas in het darmstelsel. Vaak gaat het gepaard met winderigheid, boeren of andere maagdarmklachten. De gasvorming ontstaat door darmbacteriën en door lucht die je inslikt. Soms is er een onderliggende (maagdarm)aandoening.
Probeer regelmatig en gezond te eten. Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
Rennie® Deflatine gaat de overmatige gasvorming in maag en darmen tegen en verlicht zo snel en effectief een opgeblazen gevoel of winderigheid.
Voedingsmiddelen rijk aan bijvoorbeeld lactose, suikeralcohol of toegevoegde vezels, zoals chicoreivezel, zijn ook door sommige mensen moeilijker te verteren en kunnen een opgeblazen gevoel in de hand werken. De bacteriën in je darm zullen zich hiermee voeden en gasbubbels produceren, waardoor je maag kan opzwellen.
Tips en adviezen bij boeren
In periodes van stress slik je (ongemerkt) vaak veel meer lucht in. Eet en drink rustig en kauw goed, met je mond gesloten. Bij gehaast eten en 'klokkend' drinken krijg je veel meer lucht binnen. Gebruik geen kauwgom, want tijdens het kauwen van kauwgom slik je veel lucht in.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
In de ochtend opstaan met een strak lichaam en 's avonds voor het slapen gaan eindigen met een opgezette, opgeblazen buik. Het overkomt vooral veel vrouwen en het heeft te maken met de darmflora en de hormoonhuishouding van de vrouw.
Wanneer het gehalte aan progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam, wordt er minder gal geproduceerd. Hierdoor gaat je spijsvertering trager werken, waardoor gassen zich gaan ophopen. Dit kan voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn zorgen.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Doe bijvoorbeeld dertig seconden lang jumping jacks. Wanneer je je armen over je hoofd brengt, worden je schouders losser. Tijdens het springen gaat je hartslag omhoog. Wanneer je na dertig seconden stopt, kom je weer op adem en laat je je hartslag weer naar beneden gaan.
Als ik zeg bewegen dan heb ik het echt over bewegen, bijvoorbeeld gewoon een wandeling, en dan heb ik het niet over intensief sporten. Probeer eens elke avond na het eten of voor het eten een blokje om te gaan dit is al voldoende en helpt je darmen enorm.
Na het eten even rust nemen:
Na het eten moeten de darmen aan de slag. Om de spijsvertering de kans te geven goed te werken, kun je na het eten even gaan liggen. Dat zorgt voor goede bloedtoevoer naar de darmen. Maar ook een rustige wandeling maken na de maaltijd is goed voor de spijsvertering.
Voedingsmiddelen die extra winderigheid veroorzaken zijn: peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit, lightproducten, bier, frisdrank, zuivelproducten en dierlijke eiwitten zoals vlees en kip. Let op hoe je eet. Eet rustig en kauw je eten goed, zodat er zo min mogelijk lucht mee naar binnen gaat. Voorkom stress.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
De kruiden in onze herb-a-lot zoals kamille, pepermunt en salie hebben een kalmerende en rustgevende werking, ook voor je darmen. Pepermunt wordt vooral geadviseerd bij spijsverteringsproblemen en is een ideaal recept na de feestdagen of na een vullende maaltijd.
Van winderigheid tot een opgeblazen gevoel: regelmatig een kop muntthee drinken kan helpen tegen allerhande spijsverteringsongemakken. Niet alleen in thee is munt een succes, maar ook door een salade of in een yoghurtdip.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Een opgezette buik is een vervelende sensatie die je kunt herkennen aan de volgende symptomen: De buik is zichtbaar opgezwollen. Er kan een opgeblazen gevoel zijn, terwijl dat niet zichtbaar is. Een toename van gassen in de darmen, met als gevolg winderigheid.