Er is sprake van riskant gamegedrag wanneer gamen zo'n grote plaats in iemands leven inneemt, dat het ten koste gaat van andere zaken. Wie riskant gamegedrag vertoont, loopt het risico om een gamestoornis te ontwikkelen.
Oorzaken gameverslaving
Een trauma, zoals gepest worden. Thuis achter de spelcomputer voel je jezelf veilig. Een ziekte van iemand uit het gezin, waardoor jij jezelf terugtrekt achter de computer. Angst of ongemak, waardoor je liever in een online fantasiewereld leeft dan in het echte leven.
Gamen stimuleert vooral een bepaald deel van de hersenen en een ander gedeelte juist veel minder. Die onbalans vergroot de kans op hersenaandoeningen als schizofrenie, Alzheimer en depressies. Het antwoord op de vraag 'wat doet gamen met je hersenen' is dus eenvoudig: niet veel goeds.
Je denkt veel aan gamen waardoor je je niet meer kunt concentreren. Lichamelijke gevolgen kunnen zijn: droge, vermoeide of geïrriteerde ogen, hoofdpijn, rugpijn, RSI, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging. Teveel gamen kan zorgen dat je je verdrietig, boos of eenzaam gaat voelen omdat andere dingen slecht gaan.
Uit onderzoek blijkt dat met gamen de oog-handcoördinatie, het reactievermogen en strategisch inzicht worden getraind. Ook blijkt uit onderzoek dat juist het samenspelen een grote motivatie is, omdat veel kinderen samenspelen of met elkaar overspelletjes uitwisselen.
Games kun je spelen met of tegen elkaar, zowel offline als online. Zo worden nieuwe vriendschappen gevormd of bestaande vriendschappen versterkt. Hierdoor versterken gamers hun sociale vaardigheden. Dat blijkt uit dit onderzoek over prosociaal gedrag en gamen..
Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.
De hoge concentratie blauw licht in beeldschermen dwingt de cellen op het netvlies om harder te werken, waardoor deze cellen sneller afsterven. Te veel en te lang gamen kan de achteruitgang van je ogen versnellen. Dit is een latent effect van blauw licht, wat inhoudt dat je het pas merkt wanneer het te laat is.
Games zijn motiverend
Dat zijn eigenschappen zoals flow, duidelijke doelen, beloningen en directe feedback, en een stijgende moeilijkheidsgraad. De moeilijkheidsgraad past zich in games vaak aan de vaardigheden van de gamer aan.
Gamen kan zorgen voor gedragsproblemen, een minder sociaal leven, een slechte slaapkwaliteit of in het ergste geval tot gameverslaving. Maar, dat geldt alleen als er meer dan 8 á 9 uur per week wordt gegamed. Wat problematisch gamegedrag is, verschilt bovendien per kind en hangt af van meerdere factoren.
Praktische tips om te stoppen met gamen
Verbreek het contact met vrienden in de gamewereld en zoek vrienden die jou helpen met afkicken. Zorg dat je andere dingen hebt om je mee te vermaken (sporten, wandelen, vrienden opzoeken etc) als je de drang voelt om te gamen.
Gamen onder scholieren
Driekwart van de scholieren van 12 t/m 16 jaar gamet wel eens (75%). Ruim een kwart (27%) doet dit bijna dagelijks. Dit blijkt uit ons Peilstationsonderzoek Scholieren 2019. In 2021 gamet 13% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs intensief.
Je gaat door met gamen, ook al weet je dat het problemen oplevert. Je geeft hobby's, sociale activiteiten of zelfs werk op voor het gamen. Je merkt dat het moeilijk is om goed voor jezelf te zorgen. Ontwenningsverschijnselen, zoals slecht slapen, hoofdpijn en onrust.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer; 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag; 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag; vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.
De positieve effecten van games
Probleemoplossend denken, je reactievermogen, je ruimtelijk en strategisch inzicht en zelfs je sociale vaardigheden: games kunnen je helpen om specifieke vaardigheden te verfijnen. Sommige games zijn echt een creatieve uitlaatklep.
Lange termijn risico's van obsessief gamen
Op den duur zullen de klachten die je op korte termijn ervaart steeds erger worden. Daarnaast gaat een langdurige gameverslaving gepaard met de volgende risico's: Sociale problemen, isolatie en eenzaamheid. Angststoornissen.
Het apparaat verbruikt gemiddeld namelijk maar 6 Watt per uur, wat bij dagelijks drie uur gamen neerkomt op slechts € 4,- per jaar! Ook in de standby-modus doet de Nintendo het een stuk beter dan de PS5 en de Xbox Series X. Hij verbruikt dan namelijk nog maar 0,4 Watt en kost daarmee op jaarbasis een slordige 2 euro.
Vraag wat het spel inhoudt en verbied het niet meteen. Vraag bijvoorbeeld ook aan je kind welke nadelen hij of zij zelf ervaart van het gamen. Leg aan de hand hiervan uit dat jullie samen afspraken maken. Kinderen kunnen zich beter aan afspraken houden als ze erover meegedacht hebben.
Het is belangrijk om je als ouder eerst af te vragen of het nodig is om je kind minder te laten gamen. Het is vrij normaal als je kind gemiddeld op een doordeweekse dag 1 tot 1½ uur per dag gamet, zeker bij kinderen in de leeftijd tussen de 10 en 13/14 jaar.
Het Chinese ministerie van Human Resources en Sociale Zekerheid heeft de beroepsnormen voor dertien nieuwe beroepen bepaald. Naast bediener van scheepssluizen werd ook professionele gamer als officieel beroep erkend.
Tijdens het gamen maakt je brein veel stofjes aan, waaronder deze drie: adrenaline, endorfine en dopamine. Endorfine en dopamine horen bij het beloningssysteem in de hersenen. Deze stofjes hebben een verslavende en aantrekkende werking. Te veel gamen kan dus leiden tot een gameverslaving.
Het spelen van games heeft veel verschillende positieve effecten. Het is een manier om te ontspannen en plezier te beleven.