Hoe kan je een kind met prikangst helpen? “Voorspelbaarheid is een belangrijke manier om angst te voorkomen. Eerst en vooral moet je zorgen dat het kind weet wat hem of haar te wachten staat. Angst ontstaat wanneer het kind iets overkomt dat het niet begrijpt of dat bedreigend voelt.
Zoek afleiding: zet bijvoorbeeld je favoriete muziek op. Ontspan je arm zoveel mogelijk, laat je schouders bewust zakken. Doe ademhalingsoefeningen: Adem bewust, in door je neus, uit door je mond. Als je je daarop concentreert, ervaar je de prik als sneller en pijnlozer.
Heb je de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar? Dan kun je je laten vaccineren tegen het coronavirus. Als je dat wilt. Je kunt de prik met of zonder afspraak halen.
Meestal zijn bijwerkingen niet ernstig en betreft het lichte koorts of een rode, gezwollen plek waar de prik is gegeven. Kleine kinderen kunnen wat hangerig zijn en vaker langer huilen. Bijwerkingen gaan meestal binnen enkele dagen vanzelf over. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam.
Gebruik geen ijs, ice- of coldpacks. Dat zou bevriezing kunnen veroorzaken. Bij jonge kinderen kan het helpen om ze te knuffelen en ze af te leiden als ze wat onrustig zijn na de vaccinatie. Zorg dat je na de vaccinatie een rustige dag hebt met je kind.
Bijwerkingen van vaccinatie bij baby's in het kort
Veelvoorkomende bijwerkingen zijn onder andere: koorts, niet lekker voelen, huilen en reactie op de prikplaats. De meeste bijwerkingen zijn mild en verdwijnen na enkele dagen vanzelf. Het risico op een ernstige of langdurige bijwerking is heel erg klein.
Vaak begint de koorts op de dag dat uw kind de prik heeft gekregen. De koorts blijft meestal 1 tot 2 dagen. Uw kind kan die dagen ook andere klachten hebben: veel huilen.
De vaccinaties die je kindje krijgt, zijn de DKTP-Hib-HepB, De Pneumokokken-vaccinatie, de BMR en de Meningokokken-vaccinatie. Met 4 jaar krijgt je kind een DKTP-herhalingsprik. Als je meer wilt weten over deze vaccinaties kun je op de site van het RIVM kijken.
In het algemeen geldt: hoe dieper de diepte van de injectie, hoe langer de naald. Voor intramusculaire injecties zijn langere naaldlengtes nodig. Naaldlengtes voor intramusculaire injecties zijn meestal 7/8 tot 1-1 / 2 inch. Bij subcutane injecties is een naald van 1/2 tot 5/8 inch nodig.
BIG-geregistreerde physician assistants, tandartsen, verloskundigen, klinisch technologen, geregistreerd-mondhygiënisten en verpleegkundig specialisten Algemene Gezondheidszorg (AGZ) zijn ook 'zelfstandig bevoegd' voor het toedienen van een injectie.
Laat hem veel oefenen met die situatie, zodat de angst zich hier niet naar kan uitbreiden. Wanneer een kind ergens tegenop ziet, zal hij er vaak voor kiezen om die situatie uit de weg te gaan. Stimuleer uw kind om dingen te ondernemen, en spreek uw vertrouwen uit dat hem dat wel zal lukken.
Praat erover, geef het kind de ruimte om te vertellen en vraag wat het voelt en nodig heeft. Blijf positief en denk samen na over oplossingen. Geef bevestiging en creëer succeservaringen door het kind een compliment te geven wanneer iets goed gaat en het aan te moedigen wanneer het kind iets spannend vindt.
Met vier jaar krijgt je kind één vaccinatie: de DKTP-prik. De DKTP-prik beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Vóór dit moment heeft je kind al vier DKTP-vaccinaties gehad. De bescherming van deze inentingen neemt in de loop van de tijd iets af.
De DKTP-vaccinatie beschermt uw kind tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Deze herhalingsvaccinatie wordt aangeboden als uw kind 4 jaar is. Kinderen krijgen voor hun eerste verjaardag al drie vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio.
Als er in het 2e levensjaar gestart wordt met vaccineren is voor DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio) en HepB altijd een primaire serie van 2 vaccinaties voldoende met een revaccinatie een half jaar later, volgens een T= 0-2-8 maandenschema.
Er is sprake van koorts wanneer de temperatuur boven de 38°C komt. Bij kinderen kan de temperatuur door inspanning of huilen al tot 38°C stijgen. Bij een infectie loopt de temperatuur al gauw op tot 40 à 41°C. Dat kan geen kwaad.
Baby aankleden met koorts
Met koorts heeft het lichaam van je baby last van overtollige lichaamswarmte, die er ook uit moet kunnen. Je baby extra warm aankleden wordt dus afgeraden! Trek je kindje dus alleen luchtige kleding aan en leg hem onder een laken in plaats van een dik deken.
Bij een groot deel van de mensen treden bijwerkingen op als koorts, hoofdpijn en moeheid na vaccinatie met COVID-19-vaccins. Ook spierpijn, gewrichtspijn, rillingen, misselijkheid en braken kunnen optreden na vaccinatie met COVID-19 vaccins.
Difterie en tetanus: na de laatste vaccinatie op het negende jaar houdt de bescherming tegen deze ziektes 10 jaar aan. Na die tijd is een nieuwe vaccinatie nodig, als het kind extra kans loopt op een van deze ziekten.
Voordat een kind een jaar wordt, krijgt het 3 vaccinaties tegen DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-Hib-HepB: met 3 maanden, 5 maanden en 11 maanden.
Zetpillen: zetpillen werken iets minder snel dan de tabletten, ongeveer binnen 1 uur. Ze werken 8 tot 12 uur.