Bij sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken.
Net zoals tijdens een gewone slaap kun je tijdens de sedatie bewegen met je armen, benen of gezicht. Ook maak je soms wat geluid. Dat is niet erg, duurt meestal maar even en je merkt er zelf niets van. Het is belangrijk dat je naasten dit ook weten.
Wat is palliatieve sedatie
De arts verlaagt met medicijnen uw bewustzijn. Dit heet 'sederen'. Afhankelijk van de dosering wordt u soezerig, slaperig of valt u in een soort slaap waaruit u meestal niet meer vanzelf ontwaakt. Door de sedatie krijgt u rust.
Nadelen sedatie
Daalt uw zuurstofgehalte te sterk dan kan het nodig zijn de werking van het slaapmiddel op te heffen door het toedienen van een bepaald medicijn. alcoholische dranken kan de werking van het medicijn verminderen. Sommige mensen reageren wat ontremd door de toediening van het medicijn.
Bij palliatieve sedatie sterven mensen meestal binnen een paar dagen. Maximaal kan het twee weken duren.
Omdat u onder sedatie gaat en dus onder invloed van medicatie bent, mag u in de 24 uur na de behandeling geen belangrijke of ingrijpende beslissingen nemen. U mag die dag bijvoorbeeld niet besluiten om uw huis te gaan verkopen. Om dezelfde reden dient u die dag onder begeleiding naar huis te gaan.
Hoewel sedatie veilig is bestaat er een kans op: Problemen met de ademhaling met zuurstoftekort. Tijdens de behandeling kan de hartslag en/of bloeddruk dalen. Sufheid tot enkele uren na de behandeling.
Kort na het onderzoek of de behandeling kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe weer een beetje in slaap vallen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de slaapmedicijnen zijn uitgewerkt.
Als u een roesje heeft gehad, duurt het nog enige tijd voordat de medicijnen zijn uitgewerkt. Daarom blijft u na het onderzoek nog 1 tot 2 uur uur in uw bed op de uitslaapkamer totdat u weer goed wakker bent. Gedurende deze tijd worden uw hartslag en zuurstofgehalte bewaakt.
Wakker worden na sedatie
Dit varieert van minuten tot dagen. Het hangt af van het type medicijn en de werking van de organen. De patiënten die in coma liggen zonder sedativa worden pas wakker als hun lijf weer een beetje hersteld is. Dat herstel is vaak onvoorspelbaar.
Meestal is de patiënt gewoon thuis. Gemiddeld duurt het een tot drie dagen voor de patiënt overlijdt. Hoe langer het duurt, hoe minder positief mensen zijn.
Over sedatie
Sedatie betekent letterlijk het verlagen van het bewustzijn van een patiënt. Wanneer er tijdens deze procedure ook pijnstilling (analgetica) wordt toegediend dan spreekt men over Procedurele Sedatie Analgesie (PSA). Dit gebeurt door toediening van slaapmiddelen en/of pijnstillers via een infuus.
Er zijn twee vormen van palliatieve sedatie: de tijdelijke of intermitterende sedatie en de continue of diepe sedatie. controleren hoe de ziekte waaraan hij/zij lijdt zich ontwikkelt. Bij de continue sedatie is sprake van continue vermindering van het bewustzijn (24 uur per dag).
Het toedienen van diepe sedatie is een veilige procedure. Toch kan het voorkomen dat er een complicatie optreedt. Bijvoorbeeld een vermindering van de ademhaling, daling van de bloeddruk en verslikken. Deze complicaties zijn over het algemeen goed te behandelen.
Vóór de start van het onderzoek brengt de arts of verpleegkundige een infuusnaald in een bloedvat van uw arm of hand. Vervolgens wordt door middel van een knijper op uw vinger gecontroleerd of uw hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed goed zijn. Daarna wordt het slaapmiddel via het naaldje toegediend.
Sedatie is de medische benaming voor het verlagen van het bewustzijn. Bij diepe sedatie wordt u in een diepe slaap gebracht. De sedatie wordt gegeven door een van onze sedatie praktijk specialisten (SPS) van de afdeling anesthesiologie.
Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd.
Wat is (lichte) sedatie
Dit wordt ook wel bewuste sedatie genoemd. U wordt wat slaperig, zodat het onderzoek en/of behandeling voor u minder belastend is. Deze slaperigheid treedt bij sommige mensen direct na de injectie op, bij anderen pas na enige tijd. Hoe slaperig u bent, is niet te voorspellen.
Sedatie wordt (nog) niet gezien als standaard onderdeel van een behandeling, waardoor er geen tarief voor is. Het ziekenhuis schiet er dus financieel bij in. Naast financiële gevolgen kan deze constructie ook andere gevolgen hebben, voor de patiënten met name.
Als iemand bijkomt uit de anesthesie zijn er soms gevoelens van onrust, emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en het is vaak van korte duur.
Overigens kan juist ook met het oog op het geestelijk- pastorale aspect de palliatieve sedatie een verantwoorde plaats hebben in de stervensbegeleiding omdat die omkeerbaar is. Men kan desgewenst de patiënt enigszins laten bijkomen zó dat het lijden draaglijk is maar de patiënt toch enigermate aanspreekbaar is.
Sedatie betekent "het verlagen van het het bewustzijn van een patiënt". Dit gebeurt door middel van het toedienen van medicatie via een infuus in een ader van een hand of arm. Sedatie kan op verzoek van de behandelend arts en/of de patiënt in verschillende dieptes plaatsvinden.
Morfine is niet geschikt om de dood te bespoedigen of patiënten te sederen. Het snel ophogen van morfine kan ervoor zorgen dat het bewustzijn onvoldoende wordt verlaagd, de patiënt verward raakt, of spiertrekkingen (myoclonieën) krijgt.
U kunt zich nog uren suf voelen na de toediening van het roesje. De medicijnen kunnen uw reactievermogen beïnvloeden, daarom mag u 12 uur na het roesje niet: Actief deelnemen aan verkeer of zelfstandig autorijden. Dit houdt in dat u geen auto, bromfiets, fiets of scootmobiel kunt besturen.
Een onderzoek met een roesje (sedatie) betekent het verlagen van het bewustzijn. Dit zorgt ervoor dat u weinig of niets van het onderzoek merkt. U heeft daardoor minder pijn, stress of angst. De medicijnen krijgt u via een infuus in uw hand of arm.