Bisacodyl prikkelt het darmslijmvlies en stimuleert de darmbewegingen. Ook zorgt het ervoor dat de darminhoud vocht opneemt en vasthoudt. Dit geeft een zachte ontlasting en een makkelijker stoelgang. De ontlasting komt 6 tot 12 uur na inname van de tablet op gang.
'Warme dranken in het algemeen, met name een warme kop koffie of thee, vooral 's ochtends, kunnen helpen om darmen in beweging te krijgen,' zegt Lee.
In plaats van lijnzaadolie kun je ook kokosolie, MCT-olie (supermarkt) of olijfolie gebruiken. Vaak werkt het snel, maar bij sommigen duurt het wel even, tot soms zo'n zes uur na het innemen van de olie.
Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood. Voedingsvezels stimuleren de darmbeweging en werken bovendien als een soort spons. Ze nemen vocht op, waardoor de ontlasting soepel wordt.
Iemand die normaal gesproken een keer per dag ontlasting heeft, heeft obstipatie als er drie dagen geen ontlasting is geweest. Iemand die normaal maar eens in de drie dagen ontlasting heeft, heeft pas obstipatie als er een week geen ontlasting is geweest. Soms hebben mensen met obstipatie last van diarree.
Lactulose is een veilig laxeermiddel. Er ontstaat, in tegenstelling tot sommige andere laxeermiddelen, geen 'luie darm' die zonder laxeermiddel niet meer goed werkt. Behalve het gewenste effect kan dit middel toch bijwerkingen geven.
Als je regelmatig olijfolie inneemt, of gewoon gebruikt bij het bereiden van de maaltijd, is het risico op een verstopping heel erg klein. Als je last hebt van obstipatie, neem dan een eetlepel pure olijfolie, en in een mum van tijd merk je dat je ontlasting op gang komt.
Het is aangetoond dat pindakaas de stoelgang bevordert bij mensen die moeite hebben met stoelgang vanwege constipatie of andere gezondheidsproblemen die de dikke darm aantasten. Er zijn bepaalde voedingsstoffen in pindakaas die de spijsvertering bevorderen en als laxeermiddel fungeren.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Als je last hebt van je darmen, kun je moeite krijgen met je stoelgang. Poepen gaat moeilijk en misschien heb je uiteindelijk zelfs last van een verstopping. Het kan ook zo zijn dat je juist dunne ontlasting hebt. Het eten van sommige yoghurt kan dan helpen.
In bananen zitten veel vezels: per stuk zo'n 3 gram. Ter vergelijking, in een appel zit 2,5 gram vezels en in een mandarijn 0,5 gram vezels. Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!
Onderzoekers stelden vast dat twee kiwi's per dag de klachten bij constipatie kunnen verlichten.
Sommige medicijnen, zoals staalpillen, ontrekken vocht aan de ontlasting. Pijnstillers zoals paracetamol-codeine kunnen voor obstipatie zorgen, omdat codeine de darm trager laat werken. Spanning of stress. Sommige ziektes kunnen ook obstipatie veroorzaken.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Walnoten: walnoten zijn goed voor je stoelgang, omdat ze veel niet-fermenteerbare vezels bevatten. Deze vezels zorgen ervoor dat je darm beweeglijker wordt en je stoelgang soepeler wordt.
Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Soms worden de havervlokken voorgestoomd, om de bereidingstijd te verkorten. Of ze worden geroosterd, voor een meer uitgesproken smaak. Aan havermout wordt verder niets toegevoegd. Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang.