De overdrachtsnelheden kunnen oplopen tot 5 Gbit/s, in tegenstelling tot de 480 Mbit/s van USB 2.0. Dit betekent dat USB 3.0 theoretisch tot tien keer sneller is dan diens voorganger.
USB-C is sneller dan USB 3
USB 3.0 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 5Gb/s. USB-C heeft een maximale overdrachtsnelheid van 10Gb/s. Thunderbolt 3 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 40Gb/s.
USB 1.1 is min of meer de standaard, met een snelheid tot 12 Mb/s. USB 2.0 is nóg sneller, namelijk tot 480 Mb/s. USB 3.0 is één van de snelste, namelijk tot 5 Gb/s. De laatste variant is USB 3.1 met een datasnelheid tot 10 Gb/s.
De USB type A heeft drie varianten, namelijk USB-A 2.0, USB-A 3.0 en USB-A 3.1. De 2.0 versie van USB is heeft de langzaamste data-overdracht, namelijk 480 Mbit/s. Doordat deze kabel maar 4 aders bevat is de snelheid veel lager dan de 3.0 versie van USB-A. Deze 3.0 versie heeft namelijk een snelheid van 5 Gbit/s.
USB 3.0 is fysiek compatibel met USB 2.0, waardoor het de nieuwe USB-standaard is geworden. U kunt een USB 3.0-randapparaat aansluiten op de USB 2.0-poort van een computer, of juist een USB 2.0-randapparaat op de USB 3.0-poort van een computer.
Meer snelheid
In theorie zou USB 3.0 tot tien keer sneller zijn dan USB 2.0. De draden van de USB 3.0 kabel zijn veel anders dan die van zijn voorganger. Een USB 3.0 kabel is daarom een stukje dikker. Daarnaast herken je USB 3.0 aan de blauwe kleur van de connector aan de binnenzijde.
Dat wil zeggen: je kunt je oude USB 2.0 sticks gewoon op een USB 3.0 of 3.1-aansluiting gebruiken en andersom! Let op: het langzaamste apparaat bepaalt dan de snelheid. Voorbeeld: heb je een USB 3.0-stick en een USB 2.0-poort, dan zal de stick op USB 2.0-snelheid werken.
USB 1 kabels mogen maximaal 3 meter zijn, USB 2 en USB 3 kabels kennen een maximale lengte van 5 meter. De meeste apparaten zijn tegenwoordig uitgerust met USB 2.0 of hoger. USB 3.0 heeft connectoren met extra aansluitingen om de hoge snelheid te kunnen halen.
Wat maakt de USB 3.0 kabel makkelijk herkenbaar? Deze herken je aan de groen/paarse kleur in de stekker. Deze kabel heeft een omkeerbare stekker, waardoor het niet uitmaakt hoe je de stekker in de poort steekt.
Allereerst is het belangrijk dat je weet hoe je een USB C poort herkent. De poort is ovaal en heeft een symmetrische aansluiting. Dit houdt in dat je een stekker op twee manieren in de USB C poort kunt steken. Een ander kenmerk van de USB C poort is dat de poort kleiner is dan een USB A poort.
Er zijn twee soorten 'USB write speed' waarmee je rekening moet houden: USB 2.0, een oudere standaard, en USB 3.0, een nieuwere. De overdrachtssnelheid voor 2.0 is 480 Mbps en 3.0 is 4.800 Mbps of 4,5 Gbps. Dat betekent dat USB 3.0 ongeveer tien keer sneller is dan USB 2.0.
Het is een technologie waarmee je data, video- en audiosignalen overzet met een hoge snelheid van 40Gbps. Dat is 4 keer zo snel als met het usb 3.1 protocol. Hierdoor zet je bijvoorbeeld een film in 4K kwaliteit over in minder dan 30 seconden.
Soms wordt het USB SuperSpeed-logo, of de afkorting “SS”, gebruikt om USB 3.2-poorten aan te duiden.
USB-C wordt verplicht voor elk nieuw toestel vanaf de herfst van 2024. De wet om een algemene laadstandaard is al jaren in ontwikkeling en is nu een feit.
USB 3.0 bracht de Gen 1-snelheid van 5 Gbit/s, terwijl bij USB 3.1 10 Gbit/s alias Gen 2 werd toegevoegd. Het minder gangbare USB 3.2 bracht 20 Gbit/s alias Gen 2×2, terwijl de snelheid van 40 Gbit/s die is toegevoegd met USB 4 en afgeleid is van Thunderbolt, officieel Gen 3×2 heet.
Vandaag kan je een USB 3.0 Type-A-poort eenvoudig onderscheiden van een USB 2.0 Type-A-poort doormidden van het kleurtje: fabrikanten kiezen er meestal voor om de 3.0-poort een felblauw accent mee te geven. USB Type A is de aansluiting die we allemaal herkennen.
Niet alle USB-C-aansluitingen zijn hetzelfde. Let goed op met een universele poort: de USB-C-stekker alleen zegt nog niets over het gebruikte protocol. Er zijn bijvoorbeeld ook USB-kabels die alleen volgens USB 2.0- of USB 3.0-specificatie werken.
Usb 3.2, oftewel de 20Gbit/s-variant van SuperSpeed Usb, krijgt dan wat specificatie betreft de aanduiding usb 3.2 gen 2x2. De '2x2' staat daarbij voor de eigenschap van usb 3.2 om twee 10Gbit/s-lanes te gebruiken om tot de totale doorvoersnelheid van 20Gbit/s te komen.
Met welke snelheid laadt deze kabel op? Deze kabel kan tot 100W vermogen opladen via USB-C PD, het snelst mogelijke via USB-C. De oplaadsnelheid is afhankelijk van de USB-C adapter die u gebruikt en het USB-C apparaat dat u oplaadt.
Opslagmogelijkheden USB stick
Hoeveel u kunt opslaan op uw USB stick is afhankelijk van uw opslagcapaciteit en de grootte van de bestanden. Heeft u bijvoorbeeld een 8 GB USB stick, dan kunt u daar zo'n 2800 foto's (van 8 megapixel) op opslaan. Heeft u een 128 GB USB stick dan kunt u er 45.000 opslaan.
Met de standaard, die nu bestaat in specificatie 3.1, kunnen apparaten snel en eenvoudig worden aangesloten en gegevens worden overgedragen. Het enige probleem: een USB-kabel mag een bepaalde lengte niet overschrijden, anders werkt de gegevensstroom niet. Vuistregel: niet meer dan drie tot vijf meter.
USB4 is de versie, USB-C is de aansluiting. Er zijn dus ook USB 2.0 en USB 3.0 C kabels. Maar, USB4 biedt wordt alleen ondersteund via USB-C. Een USB4 kabel is dus altijd een USB-C kabel, maar niet elke USB-C kabel is een USB4 kabel.
Soorten usb-aansluitingen
Veelvoorkomende zijn: USB-A, USB-B, USB-C, micro-USB, mini-USB en Lightning.
Als u een USB-apparaat herhaaldelijk en binnen korte tijd aansluit op een poort en weer loskoppelt, bestaat de kans dat de USB-poort niet meer reageert. Dit betekent dat USB-apparaten niet meer worden herkend en ook niet meer werken. Dit artikel stelt u in staat het probleem te verhelpen.