Tijm thee biedt een scala aan voordelen voor je lichaam en welzijn. Het staat bekend om zijn verzachtende werking bij verkoudheid en hoest, dankzij de natuurlijke slijmoplossende en ontstekingsremmende eigenschappen. Dus als je je wat grieperig voelt, kan een warme kop tijm thee precies zijn wat je nodig hebt.
Wat heb je nodig om tijmthee te maken? Op een liter kokend water gebruik je vier tot vijf takjes verse tijm. Vijf minuten laten trekken en je tijmthee is klaar om te drinken. Het is altijd verstandig om niet te lang dezelfde kruidenthee achter elkaar te drinken, wissel het lekker af.
Eigenschappen van tijm
Tijm thymol: Zeer sterk microbendodend (antibacterieel, schimmeldodend, antiviraal), ontstekingsremmend, slijmoplossend, expectorant, doorbloedingsbevorderend, anti- oxidant, tonicum, concentratiebevorderend, opwekkend, versterkend, stimulerend.
Dankzij zijn antiseptische werking heeft tijm bijvoorbeeld een positief effect op maagzweren, oprispingen en een opgeblazen gevoel. Voor mensen die gespaard blijven van maagproblemen maakt het kruid de spijsvertering lichter, wat sowieso erg belangrijk is als je wil afslanken, maar ook voor je algemene gezondheid.
Naast bovenstaande eigenschappen heeft tijm ook een vochtafdrijvende en krampoplossende werking. Vanwege deze krampoplossende werking wordt zwangere vrouwen afgeraden tijm te consumeren of te gebruiken in bijvoorbeeld aromatherapie.
Tijm is het klassieke kruidenmiddel tegen hoest, bronchitis en slijmvliesontstekingen. Het lost slijm op, houdt ziekteverwekkende kiemen tegen en heeft een ontstekingsremmende werking. Als natuurlijk wapen tegen verkoudheden is dit kruid dan ook een van de belangrijkste medicinale planten.
Tijm zuivert het bloed, versterkt de maag, bestrijdt acne, verlaagt de bloeddruk en bestrijdt griep. Tijm werd vroeger veel gebruikt in kruidkussentjes, die in bed gelegd werden bij slapeloosheid, hoofdpijn en astma.
Doe het de tijm en gember in een theepot, schenk er heet (niet kokend) water bij en laat het voor minimaal 10 min trekken. Schenk het in een glas of pot (gebruik zeefje) en doe de citroen en honing bij. Roer en geniet!
Een theelepel gedroogd kruid en max drie kopjes per dag is meestal de aanbeveling, 5 min trekken, zoeten kan met bv honing. Toegevoegd na 2 minuten: Vergeten, oeps. Vers kruid kun je voor de smaak beter langer laten trekken en gebruik 2 keer zoveel.
Waarom is tijm goed voor je gezondheid:
Riboflavine en vitamine B6 zijn bijvoorbeeld betrokken bij je energiestofwisseling en folaat is onder andere belangrijk voor de vorming van je bloedcellen. Er zijn veel verschillende mineralen te vinden in de tijm, waaronder ijzer, calcium en magnesium.
Een lekkere thee zetten van verse tijm of gember is altijd een goed idee. Ook voor je longen. Tijm is een natuurlijk medicijn tegen hoesten, benauwdheid en keelpijn. Uit onderzoek blijkt zelfs dat tijm beter helpt tegen de behandeling van bronchitis dan een placebo.
Het heeft zijn ontstekingsremmende werking vooral te danken aan de thymol in zijn essentiële olie en aan het sterk anti-infectieuze middel carvacrol. Tijm is het meest geschikt voor de verzorging van een vette onzuivere huid en een ontstoken huid.
Wel kan de keel door veel hoesten geïrriteerd raken, wat weer een hoestreflex oproept. Als u veel last van uw keel heeft, kunt uw keel verzachten met een verzachtende hoestdrank met suiker en tijm of een hoestpastille met tijm.
Kruiden tegen verkoudheid
Veel hoestsiropen bevatten tijm. Dat is eigenlijk helemaal niet zo gek, want tijm lost het slijm in je luchtwegen op. Bovendien helpt het om heftige hoestbuien te voorkomen en verlicht het je keelpijn.
Pepermuntthee
Ook pepermunt heeft goede werkingen op ziektekiemen. Het heeft een antivirale en antibacteriële werking en kan goed helpen bij keelpijn en bij hoesten. Daarnaast staat pepermunt ook heel bekend om het openen van de luchtwegen, wat weer meer ruimte geeft om te ademen.
Er staat geen bereidingstijd voor tijm. Je kunt het kruid 'gewoon' toevoegen aan het gerecht. Doe je dit aan het begin, dan geeft dit kruid meer smaak af.
Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse.
Wel kan de keel door veel hoesten geïrriteerd raken, wat weer een hoestreflex oproept. Als u veel last van uw keel heeft, kunt uw keel verzachten met een verzachtende hoestdrank met suiker en tijm of een hoestpastille met tijm. Om de keel te verzachten, kunt u ook een lepel honing of een dropje nemen.
Kruiden en specerijen hebben antibacteriële en antivirale eigenschappen en bevatten vaak veel vitamine B en diverse mineralen. De meeste kruiden en specerijen bevatten meer geneeskrachtige antioxidanten dan groente en/of fruit. Ga wat tuinkruiden planten in je tuin en je hebt de apotheek aan huis.
Een lekker, warm kopje kruidenthee helpt om hardnekkig slijm op te lossen. Het gaat echter niet alleen om de warmte. Ook de samenstelling is van tel. Bij vastzittend slijm zijn muntthee, tijmthee, kamillethee en Echinacea-thee een goede optie.
Bij Holland & Barrett kun je pure thijm thee kopen van Piramide. Het merk is 100% biologisch en hoog van kwaliteit. Drink piramide thee tijdens verkoudheid of voor een frisse adem! Piramide Thijm Thee bevat geen toevoegingen.
In (kruiden)thee kunnen plantengifstoffen zitten. Sommige kruidenthee zoals zoethoutthee of sterrenmix kunnen ook de bloeddruk verhogen. Drink ze daarom niet te veel en wissel het af met andere dranken uit de Schijf van Vijf, zoals water, koffie en melk.
In de waarschuwingscampagne van het CBG worden tien kruiden eruit gelicht: ginseng, rode salie, kurkuma, ginkgo, groene thee, knoflook, mariadistel, sint-janskruid, valeriaan en rode zonnehoed.
Gember tegen hartziekten
Gember helpt bij het verminderen van slecht cholesterol in uw bloed. Elke dag een kopje gemberthee kan er dus voor zorgen dat uw hart minder vatbaar wordt voor hartziekten.