Harde buiken kunnen geen kwaad voor jou en je baby tenzij je al ontsluiting hebt, dan kan het een signaal zijn dat de bevalling gaat beginnen. Licht in dat geval je verloskundige in! Is dat niet het geval en heb je veel last van harde buiken dan kan het een teken zijn dat je te druk bent geweest.
Verloskundige bellen
Als je dagelijks last hebt van harde buiken en het kan komen door stress of te veel inspanning, overleg dan met je verloskundige.
Komen de harde buiken meerdere keren (6-7) per uur, ben je nog niet zover dat je mag gaan bevallen, vermindert het niet als je een uurtje gaat liggen met een warme kruik, waarschuw dan je verloskundige. Ook als harde buiken pijn gaan doen, en je mag nog niet bevallen, is het verstandig je verloskundige te bellen.
Harde buiken worden ook wel 'Braxton-Hicks contracties', 'oefenweeën' of 'valse weeën' genoemd. De baarmoeder kan samentrekken door bewegingen van de baby, lichamelijke activiteit, stress of door je darmen of blaas. Vaak ontstaan valse weeën in het tweede of derde trimester van de zwangerschap.
Harde buiken voelen aan als een gespannen gevoel of een kramp in de buik. Ze doen in principe geen pijn. Over het algemeen duurt het ongemak hooguit een minuut. Je voelt deze krampen vooral aan de bovenkant van je baarmoeder.
Harde buiken of (voor)weeën? niet voor ontsluiting zorgen. Harde buiken zijn onschuldig, maar als je bloedverlies of vochtverlies krijgt of minder bewegingen bij de baby voelt, neem dan altijd contact op met je verloskundige.
Harde buiken worden ook wel oefenweeën genoemd, want je baarmoeder is zich al aan het voorbereiden op de bevalling! Harde buiken kunnen geen kwaad voor jou en je baby tenzij je al ontsluiting hebt, dan kan het een signaal zijn dat de bevalling gaat beginnen.
De harde buiken komen dan nog onregelmatig, ze blijven qua kracht hetzelfde, komen niet sneller achter elkaar, lopen maakt ze niet sterker, ze verdwijnen vaak als je gaat liggen en ze zitten meestal bovenin de baarmoeder. Voorween kunnen overgaan in echte weeën, maar kunnen ook weer volledig afzakken.
Als de baarmoederhals kort en verstreken is, er ontsluiting is en u regelmatige weeën heeft, is de bevalling begonnen. In het begin komen de weeën onregelmatig, maar daarna komen ze vaker en vordert de ontsluiting sneller. Bij een eerste bevalling vordert bij een eerste bevalling met 1 centimeter per uur.
Het verschil tussen een harde buik en voorweeën is dat een harde buik wel vervelend is, maar niet echt pijnlijk. Een harde buik komt en gaat ook niet. Je buik blijft gewoon een tijdje hard. Bij voorweeën wordt je buik hard en is pijnlijk en ontspant weer.
Je vraagt je nu vast af: hoe voelt het indalen van de baby? Na indalen van het hoofdje kan je meer last hebben van harde buiken of een menstruatie-achtige pijn die verder geen betekenis hebben. De baarmoeder is namelijk één grote spier; als deze samentrekt, kan je daardoor een vervelend gevoel ervaren.
Zo ligt je baby helemaal klaar voor de bevalling. Om dit voor elkaar te krijgen zul je indalingsweeën gaan voelen. Dit kan voelen als een stekende pijn of een menstruatiepijn, maar veel vrouwen voelen er ook niets of weinig van. Het hoofdje van je baby daalt hierbij in je bekken en komt daarin vast te liggen.
Wist je dat als je 35 weken zwanger bent de placenta zijn maximale grootte bereikt heeft? Ook liggen baby's rond deze periode al met het hoofdje naar beneden: ze zijn klaar voor de bevalling. Wanneer je in de 35e week van je zwangerschap bevalt, is er sprake van een te vroege bevalling.
Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt een wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst.
Een paar weken voor de bevalling kan je kindje al in je bekken indalen. Dit geeft vaak een drukkend gevoel op de vagina en dit kan een scherpe pijn uitstralen. Door het indalen gaat het hoofdje van je baby 'vastzitten' en kan het niet meer draaien. Wanneer je kindje indaalt, zul je wel weer wat vrijer kunnen ademhalen.
Harde buiken komen niet met een bepaalde regelmaat; je kunt er een paar op een dag hebben of een uur achter elkaar en dan weer dagen niet. Bovendien kunnen harde buiken optreden als je plotseling bukt, opstaat of tilt, maar ook als je het erg druk hebt (gehad).
Dit voelt als een menstruatieachtige pijn in de onderbuik. Vaak is dit onregelmatig. Het komt vaak voor dat vrouwen een aantal weken voor de bevalling last hebben van deze voorweeën. Voorweeën komen vaker voor bij vrouwen die een tweede of volgend kindje krijgen.
De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen.
Bij begin weeën kan het af en toe een beetje “borrelen”, voelen als een harde buik of een kleine kramp. Je kunt nog prima een stofzuiger door het huis halen, even de andere kinderen naar school brengen of een boodschap doen 😊. De eerste echte weeën komen regelmatiger dan harde buiken of oefenweeën.
In de laatste weken van je zwangerschap kan het zijn dat je regelmatig last hebt van voorweeën. Dit zijn pijnlijke harde buiken die met een zekere regelmaat kunnen komen. Deze voorweeën zijn vaak kort van duur (20-40 seconden). Ze komen met name 's nachts voor en kunnen wel enkele uren aanhouden.
Bij een orgasme (klaarkomen) trekt de baarmoeder samen en dit kan soms langdurig zijn. Dit voelt aan als een harde buik en kan onaangenaam zijn. Soms gaan de borsten lekken. Veel mannen vinden vrijen nu eng en hebben het gevoel dat ze met de penis bij het kindje komen.
Signalen van vroeggeboorte
Je kunt vooraf niet weten of je te vroeg gaat bevallen. Als je al eerder een vroeggeboorte hebt gehad is de kans wel groter dat dit opnieuw gebeurt. Sommige tekenen van vroeggeboorte lijken op 'gewone' zwangerschapsklachten: Het verliezen van vocht uit de vagina.
Redenen voor inleiding bevalling:
De placenta (moederkoek) werkt niet meer goed. Je baby groeit niet goed meer. Er een medische of psychische reden is om niet langer op een spontane bevalling te wachten.
De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. In Nederland worden vrouwen meestal alleen eerder dan 41 weken zwangerschap ingeleid als daar een medische reden voor is.