Omdat je pannen en kopjes zo warm worden tijdens hun schrobbeurt, verdampen ze na afloop een heleboel water dat aan ze blijft hangen. Plastic blijft relatief koel. Daardoor verdwijnen de resterende druppels niet in de lucht, maar blijven ze op de oppervlakte liggen.
Omdat voorwerpen van deze materialen zo warm worden tijdens de wasbeurt, verdampt het grootste deel van het water dat aan ze blijft hangen ook snel. Plastic blijft daarentegen relatief koud, waardoor er veel druppels water op blijven liggen.
Vrijwel alle moderne vaatwassers drogen door middel van condensatie. Doordat de vaat zelf heet is, verdampt het vocht op de vaat. De warme vochtige lucht condenseert tegen de koude binnenwanden van de vaatwasser. Dit proces gaat nog even door nadat het programma is afgelopen.
Check voordat je je plastieken materiaal (spatels, plastic bewaarbakjes…) in de vaatwasser stopt of het wel vaatwasser- en hittebestendig is: het zou kunnen verkleuren of vervormen. Stop je het toch in de vaatwasser, leg het dan altijd in het bovenste mandje, zo ver mogelijk van het warmte-element verwijderd.
Wanneer de vaat niet goed schoon uit de vaatwasser komt dan kan dit komen doordat de afwasmachine vies is. Vaak is het filter met zeefje verstopt door etensresten, vet en vuil. Hierdoor kan het water niet meer goed door de vaatwasmachine heen spoelen. En kunnen de sensoren niet meer goed meten.
Controleer of de korven van de vaatwasser correct zijn beladen en niet overbeladen. Voeg eventueel extra glansspoelmiddel toe voor een beter droog resultaat. Controleer of er gebruik wordt gemaakt van multi tabs. Controleer of de sproeiarmen en de filters goed schoon zijn.
Het water dat afgevoerd hoort te worden blijft staan in de vaatwasser. Het is goed mogelijk dat de afvoer geblokkeerd wordt door bijvoorbeeld etensresten. Dit kun je makkelijk controleren door de filters voor de afvoerpomp weg te halen, het water weg te scheppen en vervolgens kijken of er vuil in zit.
Het aluminiumfolie zorgt er niet alleen voor dat je bestek schoner wordt, maar het zorgt er ook voor dat er geen roest op komt. Je kunt in plaats van een propje aluminiumfolie in de vaatwasser, het bestek ook eens in de zoveel tijd apart een opfrisbeurt geven en roestvrij maken.
Tegenwoordig zijn de meeste vaatwastabletten verpakt in een wateroplosbaar folie. Deze folielost op in het warme water van de vaatwasser. Deze vaatwastabletten hoef je dus niet uit de folie te halen, maar kun je met folie en al in de vaatwasser doen. Op de verpakking staat aangegeven of je de folie moet verwijderen.
Het is natuurlijk handig als de bakjes ook in vaatwasser kunnen. De meeste kunnen dat ook wel, maar let wel even op hoe warm je de vaatwasser kunt aanzetten.
Als het vaatwasprogramma klaar is, kun je het beste de deur 15 tot 30 minuten gesloten houden en 'm pas na deze tijd openen. Als je het direct doet, vervliegt de warmte namelijk waarmee de vaat nog kan drogen.
Een Siemens vaatwasser is altijd een goed wassende, drogende en zuinige vaatwasser. Bij inbouwvaatwassers zijn daarna Miele en AEG de meest verkochte merken. Gemiddeld behalen Miele vaatwassers een heel goed was- en droogresultaat , maar zijn ze iets minder zuinig.
Laat je wasmachine nog een keer extra draaien
Een simpele truc om was sneller te laten drogen is om je wasgoed eens extra op te schudden na het wassen. Kleding dat gewassen is met een wasprogramma met laag toerental zijn vaak nog erg vochtig nadat het uit de wasmachine komt.
Als je hier niets aan zou doen, dan geeft het kalk een witte waas op de afwas die uit de vaatwasser komt. Je ziet dit dan vooral goed op de glazen. Om kalkaanslag te voorkomen, is elke vaatwasser uitgerust met een waterontharder. Hiermee worden alle kalkdeeltjes uit het water gehaald.
Wat als je geen zout in de vaatwasser doet? In elke vaatwasser zit een waterontharder om kalk en magnesium uit het water te halen. Als dit niet goed gebeurt, krijg je witte aanslag op je vaat. Zonder zout raakt de waterontharder na verloop van tijd verzadigd en doet dan niet meer goed zijn werk.
Maak kunststof iedere dag schoon met een schoonmaakdoek en een warm sopje van afwasmiddel of allesreiniger. Spoel na het schoonmaken het oppervlak altijd af met water en droog het af met een microvezeldoek.
Dit hangt af van de waterhardheid: Hard water: Je vaatwasser heeft vaatwaszout nodig om zo goed mogelijk te kunnen reinigen en schade als gevolg van kalkaanslag te voorkomen. Redelijk zacht/enigszins hard water: All-in-one tabletten zijn doorgaans voldoende. Zacht water: Het is niet nodig om vaatwaszout toe te voegen.
De vaatwasser geeft een melding als zout of glansspoelmiddel moet worden bijgevuld. Dit is niet nodig als je een all-in-one tablet gebruikt, maar de vaatwasser kan hierom blijven vragen. Diverse vaatwassers passen zich aan wanneer je een all-in-one gebruikt. Dan stoppen ook de meldingen.
TIP: Citroen is niet alleen goed voor in de wasmachine, je vaatwasser is er ook blij mee. Doe een schijfje citroen in het rek van je afwasmachine. Je vaatwasser gaat hier lekker van ruiken én je glazen gaan er mooi van glanzen!
Stop alleen vaatwasserbestendig glas in de vaatwasser. Kristalglas is niet geschikt om met een vaatwasser afgewassen te worden. Houd er wel rekening mee dat zelfs een vaatwasserbestendig glas na verloop van tijd sporen van glascorrosie vertoont.
Het bovenste rek van de vaatwasser
De vaatwasser is namelijk zo ontwikkeld dat de glazen op het bovenste rek een 'zachtere' was ontvangen. Voor bekers is het handig om ze onder een hoek met de voorkant naar beneden te zetten, hierdoor kan het water goed van de bodem lopen.
Het ligt er natuurlijk aan hoe vaak je de vaatwasser gebruikt, maar het is verstandig om hem gemiddeld eens in de 2 maanden te reinigen. Maak je hem niet schoon, dan blijven er kalkaanslag, etensresten en vet in de vaatwasser zitten. Door deze viezigheid kunnen filters en afvoeren verstopt raken.
Doe één theelepel baking soda in het zeepbakje van de vaatwasser. Laat de machine op de meest intensieve stand draaien zonder dat er vaat in zit. Zorg er wel voor dat u niet meer dan één theelepel soda in het zeepbakje doet. Teveel kan namelijk het plastic en de rubberen randjes van de vaatwasser aantasten.
Maak de afvoerslang schoon met het vaatwasprogramma "Pompen", en laat het water door de slang en in een emmer lopen. Maak van de gelegenheid gebruik om de slang te controleren op lekken. Je kan de slang ook volledig van de vaatwasser halen en met heet water schoonmaken.