Na de Romeinse tijd in Nederland werd het land bevolkt door drie Germaanse stammen: Franken, Friezen en Saksen. De Franken waren het sterkst, versloegen de andere twee volken tussen de 7e eeuw en 804 en veroverden onder leiding van Karel de Grote heel Nederland.
Meer dan 300.000 jaar geleden verscheen de Neanderthaler, Homo neanderthalensis, de eerste mensachtige die we ook uit Nederland kennen. Hij ontwikkelde zich in Eurazië uit de Homo heidelbergenis. Omstreeks dezelfde tijd ontstond in Afrika Homo sapiens (anatomisch moderne mens).
Het Nederlands heeft als vroege voorouder het Oudnederfrankisch, een verzameling Istvaeoonse dialecten ontstaan na 500 als gevolg van de dialectische differentiatie binnen de West-Germaanse groep.
De oudste menselijke bewoners in Nederland waren waarschijnlijk neanderthalers die aan het einde van het Midden-Pleistoceen (0,465-0,128 Ma) en het Laat-Pleistoceen (0,128-0,0115 Ma) in Noordwest-Europa verbleven. De oudst bekende sporen in Nederland dateren uit het Midden-paleolithicum, ca.
De moderne Europeanen waren jager-verzamelaars die in kleine groepen rondtrokken. Ze volgden de loop van rivieren. Zo trokken ze langs de Donau, vanaf zijn monding diep het westen en midden van Europa in. Duizenden jaren lang hadden ze weinig impact.
Vroege middeleeuwen
Na de Romeinse tijd in Nederland werd het land bevolkt door drie Germaanse stammen: Franken, Friezen en Saksen. De Franken waren het sterkst, versloegen de andere twee volken tussen de 7e eeuw en 804 en veroverden onder leiding van Karel de Grote heel Nederland.
Het oudste Nederlands werd aangeduid met vormen van het gereconstrueerde *þeudisk, zoals het Middelnederlandse 'Diets'. In de middeleeuwen en vroegmoderne tijd duidde men de volkstaal van de Nederlanden ook aan met de termen 'Nederlands', 'Nederduits' en voor bepaalde regio's 'Vlaams' en 'Hollands'.
Op 1 januari 2022 beschikten volgens het CBS 16,3 miljoen Nederlanders van de inwoners in Nederland over de Nederlandse nationaliteit. Dat is een kleine 93% van alle Nederlanders.
De Nederlandse etniciteit is in de loop der eeuwen voortgekomen uit het opbouwen van een gezamenlijke cultuur op ruwweg het huidige grondgebied van de Nederlandse staat. Doorgaans worden mensen met de Nederlandse etniciteit simpelweg Nederlanders genoemd.
Wist jij dat veel Nederlanders afstammelingen zijn van de Germanen? Ook de Friezen, Bataven en Cananefaten waren afstammelingen van de Germanen. Tweeduizend jaar geleden woonde het volk van de Germanen al in Noord-Europa. Ook in het gebied dat nu Nederland is.
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
Het Nederlands is hoorbaar verwant aan het Duits en aan het Engels, maar ook aan het Grieks en zelfs aan het Perzisch. Samen met nog zo'n 400 andere talen maken ze deel uit van de Indo-Europese talen, de grootste taalfamilie ter wereld.
De Nederlanden werden langzamerhand gekerstend en door verschillende Germaanse stammen gekoloniseerd. In het oosten vestigden zich de Saksen, in Midden- en West-Nederland vormden de Friezen een sterke macht, en in het binnenland woonden de Franken. Die verdeling is vandaag nog in de Nederlandse dialecten te vinden.
Ze hadden een laag voorhoofd en grote wenkbrauwen. Zo zag een Neanderthaler er waarschijnlijk uit. Er zijn alleen botten van gevonden. Ook de Neanderthalers gebruikten stenen werktuigen, zoals vuistbijlen.
Nederland is al 250.000 jaar geleden ontdekt, maar niet door één ontdekkingsreiziger. Het is ontdekt door verre voorouders van de mens, vroege Neanderthalers. Zij trokken in kleine groepjes Nederland binnen. Ze woonden niet op één plek, want ze moesten jagen en eten verzamelen om te overleven.
Alle Europeanen blijken af te stammen van dezelfde groep voorouders die zo'n duizend jaar geleden leefden. Zelfs wanneer de de afstand tussen twee mensen groot was (van Ierland tot aan Turkije en van Noorwegen tot de Balkan), bleken ze genetisch nog veel gemeen te hebben en af te stammen van dezelfde groep voorouders.
Bevolkingsgroepen van Turkije: Etnisch gezien bestaat de bevolking van Turkije uit Turken (73 procent), Koerden (21 procent), Arabieren (2 procent), Tsjerkessen (2 procent) en Georgiërs (0,5 procent).
Van de Nederlanders die MyHeritage gebruikten, heeft bijna de helft een Scandinavische oorsprong, 35 procent een Britse. Toch meldt hun stamboom daar niets over, omdat DNA veel verder teruggaat.
Aantal in nieuw rapport Rekenkamer is hoger dan cijfers ministerie omdat digitale vaardigheden worden meegerekend. Nederland telt 2,5 miljoen mensen die de taal onvoldoende machtig zijn. Ze beheersen de taal niet op VMBO- niveau, het niveau waarop iemand verondersteld is “geletterd” te zijn.
De niet-westerse allochtonen zijn zeer ongelijkmatig over Nederland verspreid. De meeste allochtonen wonen in het westen. Van alle inwoners in Nederland woont ruim 12,5% in één van de vier grote steden, >>Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.
Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is. Het grootste deel van de Marokkaanse Nederlanders komt uit de Rif en spreekt van huis uit Riffijns. Zij beschouwen zichzelf naast Marokkaans ook Berbers.
Zo is Paul internationaal maar Paulus Nederlands (ook al wordt die dagelijks Paul genoemd). De klassieke Nederlandse mannennamen zijn Cornelis, Willem, Pieter, Gerrit, Dirk, Arie, Klaas,.. waarbij Jan (Johannes) ontbreekt, want die komt elders veel voor. Bij de vrouwen bepaalt het suffix -je het Nederlandse karakter.
Nijmegen is onlosmakelijk verbonden met de Romeinen. Zo'n kleine tweeduizend jaar geleden streken ze neer op deze voor hen strategisch interessante plek. Van een 'gewone' heuvel aan een rivier maakten zij een bruisende nederzetting: Ulpia Noviomagus Batavorum.
De naam Holland wordt voor de eerste keer vermeld in 1064. In 1076 liet de Graaf van Friesland de naam van zijn graafschap veranderen in Holland. Dat deed hij omdat door de overstromingen het gebied Frieland van West-Friesland gescheiden werd door de vorming van een zee die nu IJsselmeer heet.