Mijten bestrijden in uw beddengoed doet u door alles regelmatig op 60 graden te wassen. Doe dit in ieder geval elke zes weken, zodat de eitjes niet de tijd krijgen om zich te ontwikkelen tot volwassen mijten. Was hierbij ook het dekbed en de hoofdkussens regelmatig. Vervang uw matras.
Huisstofmijten houden van temperaturen tussen 20 en 30 °C en verdragen geen direct zonlicht. En omdat ze niet kunnen drinken, moeten ze hun vocht uit de lucht halen, dus verkiezen ze een omgeving met een luchtvochtigheid tussen 60 en 80%.
Mijten verzamelen, leven en paren overal waar ze maar voedsel kunnen vinden. Plekken met veel stof en vezels is waar huisstofmijten hun meeste voedsel kunnen vinden. Daarom kom je ze ook veel tegen in matrassen, kussens, dekens, tapijten, gordijnen, honden- en kattenmanden, en ga zo maar door.
Wassen op een temperatuur van 60°C of hoger doodt de mijten en hun eitjes. Kies bij een allergie voor een matras met een afritsbare tijk die je op 60°C kunt wassen. Vergeet ook het beddengoed niet. Dat zijn niet alleen de (hoes)lakens en slopen, maar ook de dekbedden en kussens.
Stop alles wat klein genoeg is in je wasmachine, en was op 60 graden. Dat is de temperatuur waarop huisstofmijt sterft. Dus was kussens, dekbedden, dekbedhoezen, knuffels, etc. Hoewel de beestjes snel weer terugkomen, zijn ze in ieder geval voor even uit die voorwerpen verdwenen.
Huisstofmijten zijn kleine, witte, spinachtige beestjes. Ze zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien. De beestjes doen geen kwaad maar je kunt er wel allergisch voor zijn.
Ze leven (bij bijna iedereen) in de haarzakjes en talgklieren. Net als bacteriën en gisten worden ook mijten op de huid van de meeste (volwassen) mensen aangetroffen.
Je kunt de ziekte oplopen door langdurig (15 minuten of meer) huidcontact met iemand die schurft heeft of door het delen van beddengoed of kleding. Bijvoorbeeld tegen elkaar aan zitten op de bank, knuffelen, bij elkaar in bed slapen of kleding van iemand aantrekken.
In het algemeen zijn de mijten dood na 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur (18-20°C) zonder contact met mensen. De eventueel overgebleven mijten zijn dan slecht in staat om mensen te besmetten, omdat ze door gebrek aan voedsel te verzwakt zijn om zich nog te kunnen ingraven in de huid.
Daarnaast worden de huisstofmijten ook aangetroffen in textiele vloerbedekking, kleding, gordijnen, knuffelbeesten, gestoffeerd meubilair enz. Kortom op alle plaatsen waar stof zich kan ophopen.
Je kunt de populatie huisstofmijt wél onder controle houden door je beddengoed (matrashoes/dekbedovertrek/kussensloop/molton) elke week op 60 graden te wassen. En ander beddengoed en mijtgevoelige voorwerpen eens in de 6 weken.
Q-viva Allergen Spray is een probiotische textielspray die op 100% natuurlijke manier allergenen van o.a huisstofmijt en huisdieren afbreekt. Met 1 eenvoudige verneveling per dag op uw textiel, verlaagt u drastisch het risico op allergieën.
De meeste beten van korenmijten komen voor op de romp, nek, armen en soms in de liesstreek. In extreme gevallen kunnen de beten infecties, koorts, overgeven en gewrichtspijn veroorzaken. De oogstmijt bijt meestal op voeten en onderbenen maar evengoed in de plooien van knie en lies of waar de kleding strak is.
Mensen kunnen last hebben van Dermanyssus gallinae (vogel- of kippenmijt) als de mijten talrijk en de vogels gevlogen zijn, zoals na een broedperiode. De meeste infestaties van mensen vinden plaats van half juni (uitvliegen jonge vogels) tot augustus.
Als paarden al wondjes en korstjes hebben door een mijteninfectie, dan geeft dat veel jeuk en ongemak. Behandel de aangetaste huid met Finecto+ Spray. Dit zorgt er ook voor dat de kanaaltjes van de mijten in de huid uitdrogen. De wondjes drogen dan sneller in en het paard zal ze niet opnieuw open schuren.
Iemand met schurft is besmettelijk zolang er mijten in de huid aanwezig zijn die zich kunnen voortplanten. Kan ik schurft krijgen van handen schudden of een kus? Nee, u kunt schurft alleen oplopen door langdurig, intensief huidcontact, lichamelijke verzorging en/of gezamenlijk gebruik van besmet beddengoed of kleding.
Alle mensen die een nauw contact gehad hebben met een persoon met schurft moeten gelijktijdig een preventieve behandeling krijgen.
De mijt, die zijn eigen weg zoekt in de huid en daarmee gangetjes creëert, werd toentertijd bestreden met het opensnijden van deze gangetjes om deze daarna in te smeren met een insecticide of zwavel. Het heet wassen van beddengoed en kleding was toen zeker geen gewoontegoed.
De oogstmijt, ook wel grasmijt genoemd, is een kleine spinachtige die erg lijkt op de fluweelmijt, maar hier geen familie van is. Het is enkel de larve van deze mijt die huidirritatie kan veroorzaken, door zich vast te bijten in de huid van een gastheer, bijvoorbeeld de mens.
Zo'n dertigduizend soorten zijn er beschreven, maar steeds worden nieuwe soorten ontdekt. Ze zijn onder, op en in ons, maar gelukkig zijn ze niet allemaal schadelijk voor ons. Sommige zijn zelfs heel nuttig omdat ze eieren en larven van insekten eten en op die manier insektenplagen helpen bestrijden.
Je ziet rode streepjes met velletjes in je huid. Dit zijn de gangetjes die schurftmijt in je huid maakt. De mijten zelf zijn heel klein. Je kunt ze bijna niet zien.
Mensen die lijden aan huisstofmijtallergie, voelen zich vaak moe en uitgeput. Ze slapen rusteloos en worden vaak wakker omdat ze moeite hebben met ademhalen. Velen onder hen snurken ook en hebben een droge mond en keel of ze worden hoestend wakker.
Huisstofmijten zijn gek op vochtige plekjes. Je moet dus voorkomen dat het te vochtig wordt in de slaapkamer. Ventileren en luchten helpt al veel. Hang geen was te drogen in de slaapkamer; laat de was buiten drogen of gebruik een wasdroger die voorzien is van een afvoer naar buiten.
Er bestaat een huisstofmijt test om na te gaan waar en of ze aanwezig zijn in uw omgeving. Meten is weten. Vervolgens kunt u stappen ondernemen om de overlast van de huisstofmijt te beperken.