Zoals de waterspin zijn er geen twee. Het is de enige spin ter wereld die zowat haar ganse leven onder water doorbrengt. Er bestaan ook zeespinnen, maar die behoren niet tot de klasse van de
Wolfspinnen uit het bos werden na 24 uur onder water dood verklaard. Wolfspinnen uit vochtiger moerasgebied leefden 12 uur langer. Maar de onderzoekers wreven hun ogen uit toen de spinnen zich enkele uren later met vallen en opstaan weer op hun acht poten hesen.
Spinnen. De meeste spinnen kunnen niet zwemmen, maar sommige exemplaren kunnen wel dertig uur onder water blijven. Daarna moeten ze wel boven water komen, en dan komen ze soms in het toilet uit.
De waterspin is de enige spin die vrijwel permanent onder water leeft, en hier een met lucht gevuld, duikerklok-achtig web bewoont. De spin maakt een web tussen de waterplanten en haalt vervolgens lucht van de oppervlakte om het web te vullen; de lucht wordt vastgehouden door de haartjes aan het achterlijf.
Om onder water te kunnen ademen, bouwen de spinnen een zogenaamde duikerklok, een web tussen waterplanten dat ze vullen met lucht die ze aan het wateroppervlak halen. De diertjes maken gebruik van de fijne haartjes op hun lijf om luchtbellen onder water te transporteren.
Voor zo'n klein diertje heeft de waterspin een vrij sterk gif, dat ze nodig heeft om grote prooien te vangen. Voor mensen is het gif ongevaarlijk, maar een beet van de spin kan toch flink pijn doen: zoals een wespensteek, maar dan onder water.
De grote huisspin kom je vaak tegen in huis, en hij kan zeven jaar worden. Grootte: Het lijf kan 2 cm worden, de poten ruim 10 cm. De gewone huisspin is een van de grootste spinnen die in Europa voorkomen en de grootste spin van Nederland en België.
Er zijn een heleboel spinnen die kunnen zwemmen. Sterker nog, je hebt zelfs spinnen die puur aquatisch leven zoals onze eigen waterspin – Agryoneta aquatica. Alle spinnen hebben hydrophobisch haar, wat wil zeggen dat ze niet nat kunnen worden.
Spinnen houden niet van de geur van pepermunt en wierook. Je kunt bijvoorbeeld pepermuntolie mengen met water en een beetje afwasmiddel en dit spuiten in hoeken en kieren waar spinnen (kunnen) voorkomen. Een alternatief is het branden van wierook.
Vocht is een ander verhaal, dat moeten ze uit de lucht halen of uit hun prooi. 'Ik heb ook weleens gezien dat een spin zijn pootje in een druppel gemorste melk stak om te kijken of dat drinkbaar is. Dus als je iets morst op de vloer, dan kunnen ze daar ook van drinken. Veel vocht hebben ze overigens niet nodig.
De meeste spinnen stikken door het stof in de stofzuigerzak. Als het een heel grote spin is, dan kan het wel even duren voordat hij sterft. Die dood is best wel gruwelijk. Wees maar niet bang dat het beest de stofzuiger weer uit kruipt.
Spinnen hebben een enorme hekel aan azijn. Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
Spinnen komen niet uit je afvoer
Spinnen die uit de afvoer van je bad komen gekropen, het is een echt fabeltje.
De Zwarte Spin staat bekend als meest dodelijke spin ter wereld. Dat is niet helemaal waar, want de spin komt inmiddels veel minder vaak in de buurt van mensen. Er is een speciaal tegengif gemaakt om te zorgen dat er minder dodelijke slachtoffers vallen. Je herkent de spin aan zijn rode zandloper op zijn rug.
Als er een prooi in het web belandt, springt de huisspin tevoorschijn om de prooi te overmeesteren.
Omdat ze niet tegen de gladde wanden kunnen opklauteren, zitten ze er vast. Het gaat dan vooral om huisspinnen. Een aantal andere spinnensoorten, zoals renspinnen, zijn wel in staat om tegen gladde, verticale oppervlakken omhoog te lopen.
Zo'n spin komt nooit alleen, zijn altijd met z'n tweeen? "Nee, spinnen zijn eigenlijk hele solitaire dieren die onafhankelijk van elkaar leven. Als er meerdere spinnen op één plek te vinden zijn betekent dat eventueel dat er meer voedsel te vinden is."
Rommel, stapels papier, oude kleren… het zijn allemaal leuke plekjes voor spinnen om zich te verstoppen. Gebruik ook liever opbergdozen in plastic met een deksel om dingen in op te bergen; in kartonnen dozen geraken spinnen makkelijk binnen.
De meeste van onze inheemse spinnensoorten overwinteren in het eistadium. De moederspin spint in het najaar een cocon waarin ze haar eitjes deponeert. De spin zelf sterft voor de winter, maar aangezien de eitjes geen celstructuren bevatten die kunnen kapotvriezen, zijn ze bestand tegen de vrieskou.
De spinnen in Nederland worden ongeveer 1 of 2 jaar oud. De kruisspin leeft bijvoorbeeld maar 1 jaar. De vogelspin, de Tarantula, kan wel 20 jaar oud worden!
Als de spin geen weg naar buiten vindt, kan hij makkelijk weken of maanden overleven in de met stof gevulde zak. Goed doorvoede spinnen kunnen hun stofwisseling vertragen en zich op die manier ruim 200 dagen redden zonder eten.
Roy Kleukers van EIS-Nederland vertelt: “Spinnen zullen een val (al dan niet via een mensenhand) uit een slaapkamerraam zeker overleven. Door hun lichte gewicht, platte lichaam en vele haren en stekels maken ze niet veel snelheid en komen ze zacht neer.”
In Australië is spin 'Number 16' overleden. Ze was 43 jaar en voor zover bekend daarmee de oudste spin ter wereld. De vrouwelijke valdeurspin werd in 1974 geboren in het wild en was sindsdien een studieobject van wetenschappers, vandaar haar naam.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder. Ga bij twijfel wel even langs de huisarts.
De wolfspin kan aanvallen uit zelfverdediging, bijt met zijn kaken door de huid heen en kan allergische reacties veroorzaken. De pijn is vergelijkbaar met een wespen- of bijensteek, maar volgens stadsecoloog Jan Doevendans moeten we vooral niet in de kramp schieten.