Er kleven risico's aan een zwangerschap op late leeftijd. Als je 35 jaar of ouder bent: duurt het langer voordat je zwanger wordt, omdat de kwaliteit van je eicellen afneemt naarmate je ouder wordt. heb je een groter risico op een kindje met een chromosoomafwijking, zoals het Downsyndroom.
Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden. Na je 35ste is de kans per maand nog 10%. Ook heb je meer kans op een miskraam en problemen tijdens de zwangerschap. Naarmate je ouder bent stijgt ook de kans op een kind met een chromosomale afwijking.
De maximumleeftijd voor een vrouw om kinderen te krijgen, ligt in het onderzoek van Billari et al. (2011) ruim één jaar lager dan de maximumleeftijd op basis van het onderzoek Belevingen, met 41,7 en 43,0 jaar.
Wanneer je 35 jaar of ouder bent neemt de kans op een zwangerschap met 50% af in vergelijking met je 20e levensjaar. Na je 40e daalt dit percentage naar slechts 10%. Op dit moment worden vrouwen in Nederland gemiddeld op hun 29e zwanger.
Gemiddeld zijn vrouwen met 50 of 51 jaar voor het laatst ongesteld. Daarom kunt u met 52 jaar stoppen met voorbehoedmiddelen. De kans op zwangerschap is dan heel klein.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen in 2021 hun eerste kind krijgen is 30,3 jaar. De gemiddeld leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen stijgt al jaren. Tien jaar eerder waren vrouwen ruim 29 jaar. Dertig jaar eerder waren ze 27,5 jaar.
Het vermogen van de baarmoeder om de zwangerschap aan te kunnen vermindert en ze wordt brozer. Het aantal miskramen bedraagt 25% tussen 38 en 40 jaar, en bijna 40% vanaf 42 jaar, tegenover 16% tussen 30 en 35 jaar. Na 35 jaar is het aantal vroeggeboortes ook groter, tussen 5 en 10%.
Vooral de leeftijd van de vrouw heeft een grote invloed. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %.
Een nuance is er wel: "De risico's bij oudere vaders zijn minder groot dan bij vrouwen. Bij vrouwen die na hun 36ste moeder worden, heeft het kind meer kans op afwijkingen in de chromosomen. De afgelopen jaren is er steeds meer bewijs dat dat die afwijkingen ook sneller optreden als de vader ouder is dan veertig.
Van alle vrouwen die een kinderwens hebben en proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden zwanger en ruim 80% binnen een jaar. Na twee jaar is gemiddeld 90% zwanger. Na je 35e duurt het gemiddeld langer voordat je zwanger wordt. Ben je regelmatig ongesteld?
In normale omstandigheden hebben koppels tussen de 20 en 35 jaar zo'n 20 à 25 procent kans per cyclus om spontaan zwanger te worden. Na 6 maanden proberen is ongeveer 50 procent zwanger. Na één jaar is dat 85 procent. 15 procent is dus na een jaar niet spontaan zwanger.
Van alle stellen die proberen zwanger te worden is:
30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.
Het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen, volgens experts. Uit onderzoek blijkt dat het meest ideale leeftijdsverschil vier jaar is. Dit is in de theorie zo, maar de werkelijkheid kan voor jou heel anders zijn. Je gevoel, leeftijd en financiën spelen bij deze keuze een grote rol.
Daaruit blijkt dat een vrouw met gemiddeld 300.000 eicellen geboren wordt. Dat aantal neemt echter veel sneller af dan werd aangenomen. Zodra een vrouw dertig is, is nog maar twaalf procent van de reserves over. Op veertigjarige leeftijd is dat nog maar drie procent.
Als je zoekt voor de juiste persoon tussen je 18de en 40ste, zou je het meeste kans hebben op een goed huwelijk vanaf je 26ste (37% van de 22 jaar). Trouw je ervoor, dan heb je een grote kans om 'betere' partners mis te lopen, maar daarna zijn veel goede opties al bezet, wat de kans op een goede match vermindert.
De oudste moeder die een baby kreeg is de 66-jarige Spaanse Maria del Carmen Bousada Lara, die in 2006 een tweeling kreeg.
Vruchtbaarheid testen
Momenteel kun je alleen je vruchtbaarheid via de huisarts laten testen als je minimaal een jaar zwanger probeert te raken. Daarbij bestaan er op dit moment geen testen die je kunnen vertellen of je vruchtbaar bent of niet.
Vrouwen met een korte cyclus kunnen echter ovuleren nét na de menstruatie. Een gemiddelde zaadcel kan twee tot zeven dagen in de baarmoeder van de vrouw overleven. Heb je dus een korte cyclus en heb je tijdens de laatste dagen van je menstruatie geslachtsgemeenschap? Dan kun je gewoon zwanger raken!
Het blijkt dat mannen tussen de 20 en 35 het meest vruchtbaar zijn en 28 dé optimale leeftijd is.
Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden in verwachting, 70 procent binnen een half jaar en ruim 80 procent na een jaar. Na 2 jaar is 90 procent zwanger. Mocht je na een jaar nog niet zwanger zijn dan kan de huisarts je, als je dat wilt, doorverwijzen naar een gynaecoloog.