Houders van hobbyvarkens mogen maximaal 4 varkens hebben. Ze moeten beschikken over een UBN (zie www.mijnrvo.nl ). Een UBN moet je aanvragen voordat de varkens bij je komen.
Varkens zijn groepsdieren die je bij voorkeur in een familiegroep houdt. Hou minimaal twee dieren samen. Mannelijke dieren kunnen gecastreerd worden om het aantal jongen in een groep te beperken. Bargen en zeugen met jongen kan je samenhouden als de dieren voldoende ruimte hebben.
De beschikbare oppervlakte per zeug is tenminste 2,25 m². Hiervan moet 1,3 m² aaneengesloten dichte vloer zijn. Het uitgangspunt is dat een varken comfortabel ligt en voldoende ligruimte op een dichte vloer heeft. De zijden van een stal zijn langer dan 2,8 meter als de groepen uit 6 dieren of meer bestaan.
Varkens bij elkaar verzamelen
Heeft u vleesvarkens voor de slacht? Dan mogen deze uit maximaal 2 inrichtingen komen. En op 1 vervoerseenheid verzameld worden. Zeugen of biggen bedoeld voor de slacht mogen uit maximaal 3 inrichtingen komen.
De grootste bedrijven (met 5 000 varkens of meer) hielden in 2021 gemiddeld 10 500 varkens per bedrijf, per locatie waren dat er 6 500.
Had een veehouderij in West-Brabant in 2000 nog gemiddeld een kleine 1500 varkens, dit jaar heeft een varkenshouderij er gemiddeld een kleine 3300. Dit ligt beduidend hoger dan in de rest van Nederland. Landelijk gezien heeft een varkenshouderij gemiddeld 2.800 dieren. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Deskundigen: gemengde boerderijen onwenselijk vanwege kans op gevaarlijk nieuw virus. Als het aan experts ligt worden kippen en varkens voortaan niet meer samen op één boerderij gehouden. Het gebeurt namelijk steeds vaker dat het vogelgriepvirus overslaat op zoogdieren.
Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden. Dat geldt ook voor allerlei zoetigheid.
Pasgeboren biggen zitten het liefst bij een temperatuur van +/-30°C (afhankelijk van roostertype), vleesvarkens leven best bij 17-23°C en zeugen bij een temperatuur om en nabij de 16-19°C. Kortom: het is te koud voor de varkens.
Verblijft het varken zomer en winter buiten dan moeten ze een goede schuilhut hebben. 's Winters hebben ze dan beschutting tegen de kou en regen, in de zomer hebben ze dan beschutting tegen de felle zon. De schuilhut kan worden opgestrooid met stro of hooi , maar wanneer er voldoende stro, takjes, riet etc.
Het slachten en klaar maken van een varken met een geslacht gewicht van 90 kilo zal ongeveer € 90 exclusief BTW kosten. Voor een rund van 350 kg geslacht gewicht zal de prijs rond € 327,- (excl. BTW) zijn.
Houders van hobbyvarkens mogen maximaal 4 varkens hebben. Ze moeten beschikken over een UBN (zie www.mijnrvo.nl ). Een UBN moet je aanvragen voordat de varkens bij je komen.
Dat komt neer op ruim vier koeien, 28 varkens en 1150 vleeskuikens per minuut. Kleine kanttekening: volgens het CBS zijn dit voorlopige cijfers.
Een big van een hobbyvarken hoeft niet zo snel te groeien en mag zo'n 1% tot 2,5% van zijn lichaamsgewicht per dag eten. De hoeveelheid is afhankelijk van de leeftijd en het ras. Je kunt het voer opsplitsen in ruwvoer en brok: 1/3 ruwvoer en 2/3 brok.
Natuurlijke vijanden van wilde zwijnen zijn wolf, lynx en bruine beer. Ook de mens behoort tot zijn natuurlijke vijanden: er zijn van het wilde zwijn fossiele botten gevonden die bewerkt waren door de mens.
Verboden. Voer absoluut geen vlees, zout en keukenafval aan varkens. Het voeren van vlees aan varkens is verboden vanwege het verspreiden van varkensziektes. Dus geef ook bijvoorbeeld geen boterham met een plakje worst erop.
Vleesvarkens worden na 6-8 maanden al geslacht en zeugen vaak al na 2 jaar, omdat ze dan economisch niet meer rendabel zijn. In het wild worden varkens echter makkelijk 10-15 jaar en zijn er gevallen bekend van 20-25 jaar.
Dat levert stress op. Varkens houden van rust en slapen een groot deel van de dag. Varkens die van jongs af binnen leven krijgen stress wanneer ze in een voor hen nieuwe buitenwereld zouden belanden. Een buitenleven hoeft dus niet per definitie prettiger voor een varken te zijn.
Bijterij ontstaat vooral door verveling, onvoldoende stimulatie en frustratie. De kans op bijtgedrag neemt toe bij gefrustreerde varkens. Bijvoorbeeld wanneer het klimaat niet goed is, er teveel dieren in een kleine ruimte worden gehouden, er iets mis is met de voersamenstelling of wijze van voerverstrekking.
Varkens zijn namelijk dieren die een rangorde kennen en daarbij hoort vechten, hoe vervelend dat ook is. Wij kunnen daar niets aan veranderen. Zodra een varken uit zijn eigen groepje komt, bijvoorbeeld tijdens het inladen van de dieren, wordt dit zichtbaar in de vorm van vechten.
De lijst met giftige planten voor varkens is best wel lang. Alle bolgewassen (tulp, narcis, sneeuwklokje, etcetera), rhododendron, Amerikaanse vogelkers, lupines, bremsoorten, kardinaalsmuts, hulst, taxus, robinia, laurierkers, skimmia, cyclaam.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
Koeien, ezels, alpaca's gaan over het algemeen goed. Paarden hebben een aangeboren afkeer van varkens. De meeste paarden zijn als de dood voor varkens, ook dit zal enige tijd en gewenning kosten. Hier geldt ook weer geef het de tijd en geef ze de kans.