Binnen een gezond voedingspatroon is het belangrijk om regelmaat te hebben: 3 hoofdmaaltijden en eventueel 2 tussendoortjes. Kies je tussendoortjes verstandig: fruit en zuivel zijn de betere keuze. Al kan een koek van maximaal 100 à 150 kcal per dag ook geen kwaad.
Ook al lijken volkoren koeken, ontbijtkoeken of mueslirepen gezond, dat zijn ze vaak niet. Ook deze tussendoortjes bevatten veel suiker en verzadigd vet. Zorg er daarom voor dat je niet dagelijks een koekje bij de koffie neemt. Maak er bijvoorbeeld een 'bijzonder momentje' van.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Koek en snoep hebben één groot voordeel: zo zijn lekker en makkelijk om een hongergevoel te verdrijven. Helaas zijn er veel nadelen: ze leveren wél caloriën, maar geen vitaminen of eiwit, en meestal geen of weinig vezels. snoep bevat doorgaans veel suiker.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Welke koekjes zijn het gezondst? Kies voor volkoren koekjes, de vezels zorgen ervoor dat de suikers trager door het lichaam worden opgenomen en er zich dus geen bloedsuikerpiek voor doet. Het lichaam neemt de suikers trager op, waardoor het lichaam langer energie krijgt.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Dol op tussendoortjes
Naast de 3 standaard maaltijden eten we gemiddeld zo'n 4 snacks. Dit is helemaal niet nodig, het Voedingscentrum zegt: 'Uw lichaam heeft in principe geen tussendoortjes nodig'. De 3 standaard maaltijden zijn genoeg om de hele dag te kunnen overbruggen zonder fruit, koek, noten of andere snacks.
Je kunt het beste gaan voor donkere chocolade met veel cacao. Hier zit minder suiker en het bevat vaak bacteriebestrijdende bestanddelen die gaatjes tegengaan. Onder de categorie 'niet zo slecht' vallen jelly beans en marshmallows. Dit zijn ook wat zachtere snoepjes, die snel oplossen in je mond.
Dus suikervrije koekjes zijn gezonder dan gewone koekjes? In de 0% digestives zit gezonde zonnebloemolie, geen verzadigd palmvet en aardig wat volkorenmeel. De koekjes bevatten iets minder calorieën dan gewone digestives. Als je een biscuit bij de koffie wilt, zijn ze geen slechte keuze.
Er zijn tal van vuistregels die vertellen hoe vaak je iets ongezonds kan eten. Je bent vast bekend met de 80/20-regel. Dit houdt in dat je 80% gezonde producten en 20% ongezonde producten kunt eten en zo een goede balans houdt tussen gezond en ongezond. Dit kan je nog op verschillende manieren interpreteren.
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels. Een echte gezonde winnaar kunnen we niet aanwijzen, omdat er in de tussendoortjes veel suiker zit.
Ontbijtkoek en peperkoek is dus ook helemaal hetzelfde. De naam kruidkoek wordt ook vaak gebruikt. Met deze laatste bedoelt men soms specifieke ontbijtkoek met specerijen als kaneel, foelie, nootmuskaat en kruidnagel. Maar alles is ontbijtkoek, óók als er specerijen in zitten.
Als we kijken naar degene die de meeste vezels en minste suikers hebben zijn er drie varianten die goed scoren, namelijk: Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren. Peijnenburg Ontbijtkoek zero. Peijnenburg Ontbijtkoek lower cal.
Wanneer je een portie van 70 gram zou eten (vergelijkbaar met het gewicht van een frikandel of kroket), kom je uit op zo'n 127 kcal. De loempia is dan nog steeds de gezondste keuze, al is het verschil met de rest wel wat minder groot. Daarnaast bevat deze snack ook relatief weinig (verzadigd) vet en zout.
Bastognekoek bevat vrij veel suiker en vet en weinig vezels en micronutriënten. Daarbij bevatten deze koeken ook het giftige acrylamide, eet ze daarom niet te vaak.
Bij de gewone koffie horen ook echt Nederlandse koekjes; speculaas, kletskoppen of Jan Hagel. Een beetje zoet en lekker kruidig. Serveer je dit bij een goede koffie, dan zit je eigenlijk altijd goed.
Een stuk fruit zoals een banaan, appel of peer. Een handje ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten of pinda's. Een schaaltje magere yoghurt of kwark met wat fruit of muesli. Een bakje rauwkost, bijvoorbeeld komkommer, tomaatjes, radijsjes en paprika.