Het heeft een wijdmazige structuur waardoor overtollig wondvocht makkelijk kan passeren en kan worden opgenomen in een secundair verband. Toepassing Mag maximaal 7 dagen blijven zitten.
Het is slim een keer per dag het vette gaas te verversen en de wond te controleren. Bij twijfel is het altijd verstandig de huisarts te contacten.
Een vetgaas of ander niet klevend verband kan zo lang gebruikt worden als nodig is. Indien de wond schoon is en een mindere frequente verbandwissel toelaat, zou er ook gekozen kunnen worden voor een siliconen verband vanwege de niet-adherente eigenschappen en duur, daar het verband 5 dagen kan blijven zitten.
In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen. Zeker in het begin en bij een wond die nog niet helemaal dicht is. Heeft zich overal op de wond al een korst gevormd, dan zou je om de dag of drie keer per week kunnen verschonen.
Door de vette laag plakken de gazen niet aan de wond en blijft het wondoppervlak vettig. Zo wordt het verwisselen van de verbanden makkelijker en wordt voorkomen dat de wond telkens opnieuw open wordt getrokken bij iedere verbandwissel.
Inadine zalfgazen moeten dagelijks of om de dag worden vervangen, maximaal 3 dagen laten zitten.
Drenk een gaasje in het smeersel en leg het natte gaasje in de wond. Dek de wond af met een vaseline- of paraffinegaasje en daarop een vochtdoorlatend verband. Het gaasje met natriumhypochloriet smeersel moet minstens één uur in de wond blijven.
Hoe voorkom je dat verband aan een wond kleeft? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng jij verband aan over een wond, zorg er dan eerst voor dat de wond goed schoon en droog is. Spoel de wond af met (steriel) water en dep droog met een steriele doek.
Steriel gaas
Het belangrijkste doel is het afdekken van een allerlei soorten wonden. Daarnaast kun je steriel gaas gebruiken voor schoonmaken. Steriele gazen zijn hydrofiel (vochtopnemend). De gazen moeten altijd goed verpakt zitten en donker en droog bewaard worden.
Smeer witte vaseline in de wond om het vochtig te houden. Dat zorgt voor een optimale genezing. U mag eventueel een pleister over de wond plakken. U hoeft de wond niet steriel te behandelen.
Zalfgaas wisselen zo vaak als nodig, doch in principe dagelijks of om de dag. De bruine kleur is een visuele indicator van de bacterie dodende werking ( het gaas vervangen wanneer het ontkleurt ). Betadine zalfgaas plakt niet aan de wond.
Om te voorkomen dat een wondverband vast blijft zitten aan het wondbed, wat pijnlijk is bij de verbandwisseling, kan een niet-verklevende laag worden gebruikt. Een simpel vetgaas is ook een optie.
Een gaaskompres (gaasjes) of een wondkompres is een soort doekje van gaas dat gebruikt wordt om een wond die ontstaan is te reinigen, te ontsmetten en af te dekken. Kompressen kunnen zowel steriel of niet steriel verpakt worden.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Een operatiewond sluit zich normaal binnen 24 uur. Een droge wond hoeft niet afgedekt te worden. Als vocht uit de wond komt doet u een pleister op de wond. U kunt hiervoor een eenvoudige pleister gebruiken of krijgt deze voorgeschreven.
Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen. In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond. De tweede fase resulteert in en een rood wordende huid.
De pijn van uw wond kan veroorzaakt worden door de beschadiging van de huid en onderliggende weefsels. Deze pijn reageert meestal goed op paracetamol en bijvoorbeeld ibuprofen (of een soortgelijk medicijn).
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Door één tot twee keer per dag een crème met paraffine te smeren, houd je de huid soepel en wordt hij maximaal beschermd. De klachten verminderen doorgaans na enkele dagen.
Paraffine olie is een dunne, transparant olie die wordt gewonnen uit aardolie. Het maakt de huid zacht en beschermt tegen uitdroging. Het gaat verdamping van water door de huid tegen. Minerale oliën worden veel gebruikt door apotheken als basisolie in crèmes en zalven omdat de kans op allergieën zeer gering is.
Voorkom of behandel verweking als dit nodig is met barrièrecrème of –spray, of eenmaal daags zinkolie. Let op of het gebruikte wondverband dit toelaat. Leg het nieuwe wondverband losjes in of over de wond (afhankelijk van de gekozen wondbedekker). Zorg er voor dat deze niet te veel op de wondbodem drukt.