Volgens de ATW mag een stagiair maximaal 12 uur per dienst werken met een maximum van 60 uur per week. Na een werkdag moet je 11 uur aaneengesloten rust krijgen.
Een stagedag of stageweek mag afwijken van een gewone lesdag of lesweek. Leerling-stagiairs mogen maximum 8 uur per dag en 40 uur per week werken (of les volgen). In sommige sectoren is die bepaling teruggebracht naar 38 uur per week. Een uur is hier 60 minuten en dus geen lesuur.
– Je werkt per week maximaal zestig uur. Je mag niet iedere week 60 uur werken. Over een periode van 4 weken mag je gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar je mag nooit meer dan 60 uur per week werken.
Voor stagiairs geldt de Arbowet en de Arbeidstijdenwet onverkort, waarbij het bedrijf waar de stage wordt gelopen als werkgever geldt. Voor het bedrijf is een stagiair geen werknemer. Hij krijgt geen loon, maar mogelijk wel een onkostenvergoeding en een stageovereenkomst in plaats van een arbeidsovereenkomst.
“Wanneer je je niet op je plek voelt op je stage is het belangrijk om iemand in vertrouwen te nemen. Dat kan uiteraard je stagebegeleider zijn, maar niet iedereen durft zijn twijfels meteen met de stagebegeleider te bespreken. Is er een andere collega bij wie je je prettig voelt? Ga daar dan eens mee in gesprek.
Het lopen van een of meerdere stages is vaak verplicht tijdens je opleiding. Voor een succesvolle stage is het belangrijk om te weten wat je rechten en plichten zijn. Dat vergroot de kans op een leerzame én een leuke tijd op je stageadres. De meeste rechten en plichten moeten in de stageovereenkomst staan.
Een stagiair loopt op 4 dagen, 5 uur per dag stage. De berekening is als volgt: 4 x 5 = 20 uur. 20 uur/40 uur x maandbedrag = stagevergoeding. De vergoeding geldt voor alle stages op mbo-, hbo- en wo-niveau, zoals een meeloopstage, onderzoekstage of afstudeerstage.
Ja, je hebt als stagiair(e) het recht om tussentijds met je stage te stoppen. Als je met een vrijwillige stage wilt stoppen, zijn daarvoor in principe drie mogelijkheden: beëindiging in goed overleg.
Tijdens uw stage is de werkgever wettelijk niet verplicht om u een stagevergoeding te geven. Het mag wel, maar uw werkgever bepaalt zelf hoe hoog het bedrag is. Er is geen minimumbedrag of maximumbedrag voor een stagevergoeding.
Om een MBO-1 diploma te halen, moeten de deelnemers: 400 uur stage hebben gelopen.
In vakantieweken is stagelopen op zondag wél toegestaan, maar dan mag de leerling niet ook op de zaterdag ervoor werken. Voor alle dagen van het jaar geldt dat leerlingen van 16 en 17 jaar 's avonds niet na 23.00 uur mogen werken.
Arbeids- en rusttijden
De maximum werktijd voor kinderen van 14 en 15 jaar die stage lopen is: 7 uur per dag. 35 uur per week.
Een stagiair heeft geen recht op het wettelijk minimumloon. Tijdens een stage is de werkgever niet wettelijk verplicht om een stagevergoeding te geven. Het mag wel, maar de werkgever bepaalt zelf hoe hoog het bedrag is. Er is geen minimumbedrag of maximumbedrag voor een stagevergoeding.
Stagevergoeding is loon
In de wet is niet vastgelegd dat je recht hebt op een stagevergoeding. In veel cao's én onderlinge afspraken wel. En als dat zo is, telt je vergoeding als loon: geld dat je verdient door te werken. En dus moet je er – net als bij andere vormen van inkomen – belasting over betalen.
Mbo-studenten krijgen een passende vergoeding voor hun stage, met minimaal een onkostenvergoeding. Daar bovenop gaan werkgevers en werknemers aan de slag om een vergoeding in de CAO op te nemen. Daarbij komt er meer aandacht voor het realiseren van voldoende stageplekken én betere stagebegeleiding.
De school of het stagebedrijf kan jou dus verplichten om de gemiste uren in te halen. Maak hier in ieder geval met het stagebedrijf duidelijke afspraken over. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe jij in het bedrijf functioneert, of je alle opdrachten af hebt en hoe jouw situatie er op dit moment uitziet.
Er is geen maximum gesteld aan het aantal uren dat een school les moet geven, alleen een minimum. De medezeggenschapsraad (MR) heeft adviesrecht over de schoolroosters. In deze raad zitten docenten, ouders en leerlingen. Zij kunnen dus meepraten over hoe een rooster het beste in elkaar kan worden gezet.
Ook als je niet tevreden bent over je stageplek moet je van plek kunnen veranderen. Je moet dan zelf op zoek gaan naar een andere stageplek en dit bespreken met je stagebegeleider. Als je zelf een nieuwe stageplek hebt gevonden die voldoet aan de eisen, moet je school hiermee instemmen.
Een stage is een geschikte manier om het werkveld te verkennen, theorie in de praktijk te brengen en inzicht te krijgen in je eigen kwaliteiten en tekortkomingen. Na afloop van een stage weet je meer over je eigen capaciteiten, wensen en ambities.
Van een stagiair wordt verwacht dat hij of zij zo veel mogelijk wil leren en weten, dingen observeert en daar ook vragen over heeft. Doen alsof je alles al weet en dan volledig op je bek gaan, is iets minder charmant. Doe alsof je niets weet, leer bij en verbluf iedereen met je prestaties.