Van 8 tot 10 graden kunnen kleine honden risico's op onderkoeling krijgen. Pak je viervoeter maar goed in! Middelgrote honden kunnen beter tegen de kou dan kleine honden, maar krijgen de eerste verschijnselen van onderkoeling sneller dan je denkt. Bij 5 tot 7 graden kan jouw hond gaan trillen of niet meer spelen.
Een nachttemperatuur van 15 graden is daarom voor het ene dier prima, maar voor het andere dier echt te koud! Vooral bij honden zijn de rasverschillen groot. Honden met een dikke vacht verliezen veel minder snel hun warmte dan honden met een korte vacht, of zelfs helemaal zonder vacht.
Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt. Organen, hart en hersenen kunnen beschadigd raken en de hond kan zelfs komen te overlijden.
Kleine honden kunnen het al koud krijgen zodra de buitentemperatuur onder de 10 °C komt terwijl je bij grote honden vaak pas wat merkt wanneer de temperatuur richting het vriespunt gaat. Wanneer de temperatuur onder de 0 °C komt wordt het wel echt te koud voor een hond.
Beperk lichamelijk inspanning van je dier
Laat je hond als het warmer is dan 20 graden Celsius niet rennen naast de fiets en maak geen lange wandelingen. Plan de wandelingen bij voorkeur niet op het warmste moment van de dag, maar in de vroege ochtend of later op de avond.
Bij een temperatuur boven de 18 graden hoef je je absoluut geen zorgen te maken om je huisdier. Als je de verwarming 's nachts helemaal uit zet, kan het in de winter echter ook in huis kouder dan dat worden. Daalt de temperatuur naar 15 graden in huis? Houd dan vooral rekening met zieke en zeer oude honden en katten.
Het bloed kan vervolgens niet goed worden rondgepompt, wat kan leiden tot schade aan de organen, hart en hersenen, of zelfs het overlijden van de hond. Het is moeilijk te zeggen bij welke temperatuur het buiten te warm is voor de hond, dit verschilt per hond. Het advies is om boven de 15 graden al alert te zijn.
Koelen. Koelen van de hond is alleen noodzakelijk indien de temperatuur hoger dreigt te komen dan 41,5°C.
Honden kunnen het 's nachts koud krijgen, er zijn honden die daarom graag onder een deken slapen (of heerlijk in een hondenslaapzak). Veel mensen houden er geen rekening mee dat honden het ook koud 's nachts kunnen krijgen.
Als uw hond het koud heeft of uw hond is aan het afkoelen, dan kunt u dat herkennen aan een aantal verschijnselen: Uw hond gaat rillen. Het ademen gaat moeizaam. De hartslag wordt zwakker.
Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater. Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen (let op blauwalg). Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koeltehalsband.
Bij hoge temperaturen wordt het bloed van een hond dikker en stroperiger, waardoor het hart moeite heeft met het rondpompen van bloed. Een koude en natte handdoek zou ertoe leiden dat de bloedvaten van de hond vernauwen, wat het voor het hart nog moeilijker maakt om goed te functioneren.
Ga tijdens een hittegolf nooit met je hond wandelen pal op de middag. Begin je wandeling voor 10 uur 's ochtends of na 20 uur 's avonds, en laat je hond tijdens de rest van de dag gewoon met rust. Kortsnuitige honden kunnen een temperatuur van 20 graden al warm vinden.
Als ze het koud hebben, reageren onze viervoeters op dezelfde manier als wij: ze beginnnen te bibberen. Kleinere rassen of honden met een dunne vacht kunnen zeer gevoelig zijn voor de kou. Bibberen helpt hen om hun lichaamstemperatuur te doen stijgen.
Je hond geeft je kusjes
Dit doet je hond als een teken van vriendschap, affectie en liefde. Als je hond je kusjes geeft, denk dan maar dat hij zegt: “Je bent mijn beste vriend, ik hou van jou, ik wil aandacht en contact…” Honden likken hun soortgenoten ook vaak als teken van onderdanigheid.
Wanneer het vriest, is het verstandig om het nachthok van de hond tijdelijk in de garage of een stal te zetten. Hier is het niet zo warm als binnen, zodat je hond niet went aan de warmte. Wanneer de temperatuur boven het vriespunt uitkomt, mag de hond weer naar het nachthok in zijn kennel.
Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand.
Een huisdier in bed kan bij mensen allerlei infecties veroorzaken. Honden en katten vegen hun voeten niet voordat ze in bed kruipen. En als ze je een lik geven, kan het zijn dat ze daarvoor net hun anus hebben schoongelikt. Huisdieren horen daarom niet in bed.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Laat honden nooit op warme dagen alleen achter in de auto, om lijden en een tragische dood te voorkomen. Een hond kan binnen een kwartier overleden zijn. Mocht je op een warme dag een hond opgesloten in een auto zien zitten, schakel dan direct de politie in via 0900 – 88 44.
Vanaf een graad of 20 worden honden- en kattenbezitters geadviseerd om hun dieren binnen of in de schaduw te houden. Rebecca Ashman: “Je huisdier zoveel mogelijk uit de zon houden en ervoor zorgen dat ze constant toegang hebben tot schaduw, kan huidkanker voorkomen.”
"Gewoon even uitlaten en gelijk weer naar binnen", raadt Gaus aan. Geen lange wandelingen, niet denken dat de energie eruit moet, gewoon even de behoeften laten doen en weer terug naar binnen. "Honden kunnen niet zweten door hun vacht, dus ze moeten al hun warmte via hun tong en poten kwijt.
Hoe kunt u dus oververhitting bij uw hond herkennen? De oververhitte hond is per definitie duidelijk onwel. Hij heeft warme oren en voetzooltjes, rode slijmvliezen, reageert niet goed op aanspreken en kan meestal nauwelijks nog lopen.