In arbeidszaken is het vaak de werkgever die de mediator betaalt, maar ook weer niet altijd. Soms komen partijen er niet uit wie de kosten zal betalen. Dit zal dan als eerste onderwerp aan de mediationtafel besproken moeten worden. De mediator kan dit aan partijen voorstellen.
Als je in Nederland werkt, heb je recht op een contract en loonstroken. Deze moeten zijn geschreven in een taal die jij begrijpt. Het moet duidelijk zijn wat je loon is en welke kosten daarvan worden afgetrokken. Als je geen contract of loonstroken hebt, vraag deze dan aan je werkgever op papier of digitaal.
Een werknemer moet in principe doen wat hem gevraagd wordt zolang dit redelijk is. Zo mag je een werknemer vragen af en toe over te werken als dit nodig is. Ook als er door omstandigheden (ziekte of overmacht) tijdelijk ander werk gedaan moet worden, mag je dat van je werknemer verlangen.
Een klacht over bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden of arbeidsuitbuiting kunt u via de website van de Nederlandse Arbeidsinspectie indienen. Ook als u een klacht heeft over het optreden van de Inspectie, kunt u op de website een digitaal contactformulier invullen.
Mislukt het pad van mediation bij een arbeidsconflict, dan wordt de kantonrechter verzocht om de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens een verstoorde arbeidsrelatie. Zowel de werkgever als werknemer kunnen zich wenden tot de kantonrechter en een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst indienen.
Een werknemer is niet verplicht om mee te werken aan een arbeidsmediationtraject. Zo'n traject vindt namelijk altijd op vrijwillige basis plaats. Ook als werkgever ben je niet verplicht om akkoord te gaan met een verzoek tot arbeidsmediation.
Bij arbeidsmediation of een arbeidsconflict duurt een gemiddeld mediationtraject circa 3-5 gesprekken van gemiddeld 1-2 uur.
Arbeidsconflicten gaan gepaard met emotie en stress. In extreme gevallen kan de spanning die ontstaat bij de betrokkenen zelfs leiden tot ziekte of psychische klachten. Een arbeidsconflict kan daarentegen ook leiden tot ziekteverzuim.
Onwerkbare situaties, ze komen vaak voor. Situaties waarin je als werknemer niet meer met plezier naar je werk gaat. Dat kan met van alles te maken hebben, zoals onenigheid met je leidinggevende, een collega die een totaal andere werkhouding heeft, of je wordt buitengesloten tijdens after-work-events.
Ury, Brett & Goldberg (1988) onderscheiden drie principes die ten grondslag liggen aan methoden voor conflictoplossing: macht, recht en belang.
Bij een conflict wil je een oplossing bedenken waar je allebei tevreden mee bent. Je zoekt naar win-win oplossingen. Conflicten horen bij het leven. Wanneer conflicten met geweld gepaard gaan, spreken we van ruzie.
Mediation bij arbeidsconflicten is nergens in de wet verplicht gesteld. Niet bij arbeidsconflicten zonder ziekmelding en ook niet als er arbeidsongeschiktheid wel aan de orde is. Dat lijkt ook logisch. Het gaat om bemiddeling, het bij elkaar brengen van de strijdende partijen en hun belangen.
Als de mediation afgesloten is zonder overeenkomst of andere afspraken dan zal vaak gekozen worden voor de gang naar de rechter. Bij deze rechter moet het conflict dus opnieuw besproken worden. Er wordt geadviseerd om als werknemer altijd op te letten met voorstellen van de werkgever.
Om u hierbij te helpen staan hieronder voorbeeld vragen die bij een telefonische kennismaking houvast kunnen bieden: Hoe werkt de mediator? Heeft de mediator inhoudelijke kennis of is dat aan partijen? Is er ruimte/ noodzaak om zelf adviseurs te kiezen?
Juridische kosten betaald door de werkgever
De door de werknemer gemaakte juridische kosten worden door de werkgever vergoed. Dit kan als onderdeel in de vaststellingsovereenkomst worden opgenomen. De werkgever is niet verplicht de juridische kosten van de werknemer te vergoeden.
Als de vordering van de zaak bij de kantonrechter minder dan € 1.750 is, staat er geen hoger beroep open. Bij alle andere zaken, dus ook een arbeidsrechtelijk geschil, kunt je in hoger beroep wanneer je het niet eens bent met de uitspraak van de kantonrechter.
Gebruikelijk is daarbij dat de werkgever een drietal MfN-mediators voordraagt, waaruit de werknemer er één kiest. En andersom of een andere variant mag natuurlijk ook, als beide partijen het maar eens worden. Een opgedrongen mediator hoeft in ieder geval niemand na deze gerechtelijke uitspraak ooit nog te accepteren.
Slechte arbeidsomstandigheden kunnen leiden tot ziekte
Denk aan chemicaliën, fysieke (over)belasting en lawaai, stress door een te hoge werkdruk, agressie van klanten of collega's en door het niet goed (kunnen) afstemmen van het werk op thuis.
Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken.
Signalen. Wat zijn de signalen die wijzen op naderend ontslag? Je hebt in de laatste beoordeling of tijdens het laatste functioneringsgesprek opeens een aantal negatieve punten toegeschoven gekregen. Jouw leidinggevende reageert afstandelijk op jou en de relatie wordt er de laatste tijd niet beter op.