Duiven kunnen verschillende geluiden produceren, maar in de regel noemen we het geluid dat ze maken 'koeren' of 'roekoeën'. Waarom duiven koeren? De geluiden hebben altijd een doel: zo koeren mannetjes om vrouwtjes te verleiden of ze proberen andere mannetjes te intimideren om eigen territorium te verdedigen.
Piepers zijn jonge duiven, en worden zo genoemd omdat ze het geluid produceren dat lijkt op gepiep. Ze piepen om hun ouders te vertellen dat ze nog wat willen eten.
Het koeren van een duif is inderdaad zijn manier van communiceren. Dit communicatiemiddel wordt vooral door de mannetjes gebruikt. Zij willen met het koeren indruk maken op de vrouwtjes, om ze op die manier te verleiden.
Het duurt meestal tot eind augustus. In de lente- en zomermaanden wordt het al vroeg licht en slapen de meeste mensen met hun raam open. Deze combinatie van hogere buitentemperaturen en vroege zonsopkomst zorgt ervoor dat het geluid in de slaapkamers doordringt op een tijdstip dat de meeste mensen nog willen slapen.
In diverse religies is de duif een belangrijk symbool. In vele culturen wordt aan de duif symbolische betekenis toegekend: hij geldt vooral als zinnebeeld van de levensgeest, de adem en de ziel; daarnaast vrouwelijkheid en moederlijkheid. Duiven behoorden bij de hemelgodinnen en bij de koninginnen van het heelal.
De duif zou vrede brengen en staat symbool voor vertrouwen, vriendschap en liefde.
Om te slapen kiezen ze juist een warme en beschutte plek. Lekker tegen een schoorsteen aan bijvoorbeeld. Je zou denken dat je ze gewoon kan wegjagen, maar jouw dak is hun plek, ze zullen er dagelijks blijven terugkomen, tenzij ze door extreme omstandigheden worden verjaagd.
De geur van cayennepeper, ui, kaneel, peper of knoflook zorgt ervoor dat duiven snel op zoek gaan naar een andere plek. Hang reflecterende voorwerpen op om duiven af te schrikken. Met bijvoorbeeld aluminiumfolie of cd's weerspiegelt het licht, waardoor duiven niet goed zien en schrikken.
Duiven die in de stad wonen, lijken mensen te kunnen herkennen. De vogels maken onderscheid tussen mensen die hen voeren en mensen die hen wegjagen.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
De duiven mogen niet worden gevoerd, omdat ze hun voedsel - zoals zaden en scheuten van planten - in de natuur vinden. Van verkeerd voedsel, zoals brood, patat en rijst, kunnen de duiven ziek worden. Bovendien: als duiven teveel eten krijgen, hoeven ze minder tijd aan foerageren te besteden.
(Hout) duiven broeden van maart tot augustus-september. Ze maken in die periode 3 legsel van meestal 2 eitjes. Als je geen reden hebt om het nest te verstoren, geniet er dan gewoon van! Heerlijk toch, zo'n nieuw leven dat in je tuin wordt uitgebroed!
Duiven doen hun behoefte gedurende de hele dag, zelfs als ze slapen!
Met ultrasoon geluid kun je duiven afschrikken. Er zijn apparaten die het geluid van roofvogels kunnen nabootsen. Plaats een plastic roofvogel, bijvoorbeeld in de vorm van een havik. Dit werkt als een soort vogelverschrikker.
De duif werd in de oudheid beschouwd als het symbool voor tederheid en echtelijke trouw. Tortelduifjes liefkozen elkaar inderdaad voortdurend en het verhaal ging dat de duiven na hun eerste partner nooit meer een andere partner toelaten in hun leven. Ze waren daarom een voorbeeld voor kuisheid.
Net als apen (en mensen) kunnen ze 'abstract denken'. Dat blijkt uit een onderzoek in Nieuw-Zeeland, waarover Nu.nl bericht. Wetenschappers trainden duiven in het rangschikken van plaatjes met één tot drie figuurtjes zoals cirkels en rechthoeken. Daarna moesten ze een test doen met één tot negen figuurtjes.
Dat duiven één van de meest intelligente dieren zijn, dat weten we al een tijdje. Duiven kunnen honderden beelden opslaan en herkennen deze beelden na jaren nog steeds. Ook zijn zij zich bewust van hun eigen spiegelbeeld. Daarnaast durft een duif regelmatig een gokje te wagen.
Ze moeten niet alleen weten welke kant hun til op is: richtingsgevoel, maar ook waar ze zijn: plaatsgevoel, of map sense, zoals Gould het noemt. Het leuke, en mysterieuze, is dat duiven dat doen met iets waar mensen zich niets bij kunnen voorstellen. Ze voelen het magnetisch veld van de aarde.
Duiven (maar ook andere vogels) dragen soms verschillende ziekteverwekkers bij zich, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Mensen kunnen worden besmet als zij véél in aanraking komen met duiven. Door inademing van ziekteverwekkers ontstaan longziekten, zoals papegaaienziekte.
De vogel heeft de meeste overlevingskans als hij direct naar de dichtstbijzijnde vogelopvang wordt gebracht. Daar krijgt hij de deskundige hulp die hij nodig heeft. Breng de vogel naar ons vogelasiel (zie Contact) of bel de dierenambulance. Probeer niet zelf voor de vogel te zorgen.
Iedereen mag verwilderde duiven doden, mits toestemming van de grondeigenaar (algemeen principe om op andermans grond iets te mogen doen). Deze duiven mogen met vallen, gif, vuurwapens of andere methoden worden gedood. Er zijn geen beperkingen hierop.
Verzorgen en/of vangen van een gevonden (post)duif
Om de duif wat aan te laten sterken, kunt u water en voer geven (bijv. ongekookte rijst). Vaak vliegt een duif, na wat rust, weer terug naar zijn eigen hok. Als de duif na één of twee dagen nog op zijn plaats blijft, probeer hem dan te vangen.
De duif roept op om in vrede en harmonie met jezelf te leven. Iedereen op deze aarde heeft een zielsafstemming. Het grootste deel van de mensheid zit nog vast in structuren van haat en woede, erbij willen horen, hogerop komen en geloven in leiders, die op hun manier hun best doen je voor je te winnen.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.