MDF kan zeer slecht tegen vocht. Warmte is niet zo'n probleem, alhoewel gewoon hout er beter tegen kan. MFD zakt ook iets eerder door dan hout.
Een MDF plaat van 20 mm dik is ongeveer 30 minuten brandvertragend (20 x 1,5 = 30 minuten). De plaat is ontwikkeld voor bouwvoorschriften Euroklasse B en C, waarbij de het belangrijk is dat de plaat een lage bijdrage heeft tot brandverspreiding. Daarnaast moet de plaat een lage rookproductie hebben.
Deze MDF variant heeft een fijn geschuurd oppervlak en een sterk schroefbare kern die over brandvertragende eigenschappen beschikt. De plaat is hitte- en vuurbestendig.
De belangrijkste eigenschappen van MDF zijn: homogeen, stabiel, vlak en niet poreus. Dit zijn allemaal eigenschappen die enkel de MDF-platen van de beste kwaliteit hebben. Doordat de platen zeer dun zijn, verkrijgen we tijdens het persen een homogene structuur.
De verbranding van volgende afvalstoffen in houtkachels is niet toegelaten: houtafval o.a. chemisch behandeld en verduurzaamd houtafval, verlijmde houtsoorten zoals MDF, OSB, multiplex …
Bij correct gebruik gaan MDF-platen 10 jaar of langer mee.
Hittebestendige platen die temperaturen aan kunnen tussen de 80 ˚C en 200 ˚C zijn Polypropyleen en POM. Deze kunststof platen zijn bestand tegen temperaturen tot circa 100 ˚C. Ook PET-P en Polycarbonaat vallen onder deze categorie. Zo is PET-P temperatuurbestendig tot 115 ˚C en Polycarbonaat tot 120˚C.
Gietijzer is hittebestendig tot een temperatuur van 912° Celsius, maar naast de voordelen kent gietijzer ook een aantal nadelen. Gietijzer reflecteert net als vermiculiet- of vuurvaste platen een groot gedeelte van de hitte.
Het keramische materiaal hafniumcarbide is het meest hittebestendige materiaal ter wereld. Pas bij 3958 °C smelt het. Dat blijkt uit experimenten onder leiding van Britse onderzoekers, waarbij het materiaal met een laser wordt verhit.
Een MDF plaat is vrij sterk. Het is sterker dan spaanplaat, maar minder sterk dan multiplex, OSB en massieve houtsoorten. Dat het MDF sterker is dan spaanplaat komt doordat het bestaat uit houtvezels en veel kunsthars wat als lijm wordt gebruikt. Ook zijn de platen onder veel hogere druk samengeperst.
MDF staat voor Medium Density Fibreboard en zijn platen die gemaakt zijn van geperst hout. Hierdoor is de dichtheid lager dan bij “echt” hout. Daardoor neemt MDF gemakkelijk vocht op en zul je dit plaatmateriaal altijd goed moeten beschermen tegen vocht door het MDF te verven.
Inmiddels is er een tekort aan lijm aan het ontstaan. Het basisproduct melamine is inmiddels vier keer zo duur geworden. Dat heeft natuurlijk invloed op de productie en de prijs. Bij MDF, OSB en Okoume multiplex is er meer vraag dan aanbod en dat vertaalt zich in stijgende prijzen.
Het principe is hetzelfde als bij de spaanplaat, want ook de MDF-plaat wordt van houtresten en lijm gemaakt. Het verschil tussen spaanplaten en MDF is echter, dat er bij MDF geen hele houtspanen, maar kleine vezeltjes verlijmd en samengeperst worden. Daardoor zijn deze platen bijzonder buigzaam en robuust.
Er zijn brandwerende gipsplaten, brandvertragend MDF, brandvertragend spaanplaat en houtvezelcementplaten. Ook Fermacell Aestuver en Firepanel A1 zijn brandwerende platen.
In veel gevallen zijn brandvertragende kledingstukken gemaakt van katoen. Het katoen is dan tijdens het productieproces behandeld met een speciale finish, zoals Proban of Protex. Dit materiaal: is goedkoper dan modacryl of aramide.
“Je kunt in warme toepassingen het beste kiezen uit RVS 310S, 321H of duplex (bij zout water). Voor standaard schoorstenen van RVS zijn 310S en 321H voldoende, natuurlijk wel afhankelijk van de gebruikte chemicaliën en temperaturen.
' Ja, er bestaat hout dat hittebestendig is. De meer populaire hardhoutsoorten zoals eiken, beuk en ceder zijn goed bestand tegen hoge temperaturen. Een houtsoort die goed vochtbestendig is, is Red Cedar.
Multiplex Berken
De lagen zijn exterieur verlijmd, wat betekent dat de lijm bestand is tegen hitte en vocht. Hierdoor is Multiplex Berken toe te passen in vochtige ruimtes binnenshuis. Doordat berkenhout niet zo goed tegen vocht kan is het niet aan te raden om het materiaal toe te passen in projecten buitenshuis.
De brandwerende platen van Promatect zijn de ideale oplossing voor het aanbrengen van een hitteschild achter kachel en open haard. De platen zijn gemaakt van onbrandbaar materiaal en bieden een makkelijke en bovendien veilige oplossing voor de warme hittestralingzones achter de kachel of open haard.
Er zijn behoorlijk veel kunststoffen die hittebestendig zijn. PUR kan bijvoorbeeld tot maximaal 100°C verhit worden, terwijl POM, ABS, en Polystyreen tot maximaal 120°C verhit kunnen worden. Polyimide kan zelfs voor een hitte verdragen tot 250°C!
HPL is hittebestendig en bestand tegen chemicaliën. Doordat de binnenlaag bestaat uit elastische en taaie fenolhars is de hpl plaat zeer slagvast.
De MDF exterieur platen zijn van hoge kwaliteit en hebben waterbestendige eigenschappen waardoor het materiaal buiten niet aangetast wordt.
MDF is sterk en heeft een hoge draagkracht, bovendien werkt het nauwelijks waardoor het vooral voor interieurtoepassingen bij veel mensen de voorkeur geniet op houten platen om bijvoorbeeld meubilair uit te vervaardigen. Vooral de dunnere platen (bvb MDF 18 mm) zijn geschikt voor constructieve toepassingen.
MDF waterbestendig maken
Je kunt natlak gebruiken, maar ook een poedercoating. Een poedercoating is krasbestendiger en maakt het materiaal volledig waterafstotend. Het materiaal kan daardoor zelfs gebruikt worden in badkamers en keukens!