Met de zomer in aantocht heeft consumentenorganisatie Test-Aankoop verschillende zonneproducten getest. In de categorie van zonnecrèmes met een factor 30, behaalde de Solait SPF 30 High Sunmilk van Kruidvat een score van 66 en is daarmee de Beste van de Test van Test Aankoop.
Drie zonnebrandcrèmes falen faliekant in de test van de Consumentenbond. De SPF 30 crèmes van Clinique, Clarins en Europrofit (Kruidvat) bieden veel minder bescherming tegen UVB stralen dan zij op de verpakking beloven. De Consumentenbond raadt het gebruik van Clinique en Europrofit (Kruidvat) af.
Minder dan SPF 30
Zo behaalde de lotion van Etos SPF 21 en die van Subtribe SPF 12. Clinique kwam niet verder dan SPF 11. De Consumentenbond raadt het dan ook af om deze producten te gebruiken. "Deze falende zonnebrandmiddelen vormen een flink risico", zegt directeur Sandra Molenaar.
De zonnebrand van Zenova is door de Consumentenbond met elf andere merken vergeleken en drie keer als beste bekroond: de Beste Koop, Beste van de Test én meest Groene Keuze. De producten van Zenova zijn koraalvriendelijk, vrij van microplastics, vegan én rijk aan vitamine E.
Volgens de KWF Kankerbestrijding betekent de prijs niet meteen dat een crème van een huismerk slechter is. “Wat betreft bescherming doen ze hetzelfde”, schrijft het instituut op haar website. Een goedkope fles zonnebrandcrème beschermt u dus net zo goed tegen uv-straling als een duurdere variant.
Wat de prijs van je zonnebrand ook is, ze beschermen allemaal even goed. Het verschil zit vaak in de extra's eromheen. Denk aan de verpakking, geur of de smeerbaarheid. Toch beschermt een goedkope fles je net zo goed als een dure.
Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15. Maar ook flesjes met dezelfde SPF (Sun Protection Factor) kunnen per fabrikant erg verschillen in prijs. Dat heeft echter niks te maken met een betere bescherming.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
Afraders van vorig jaar nog gewoon te koop
In 2022 haalden drie producten die de Consumentenbond testte de geclaimde SPF niet. Twee daarvan zijn nog steeds te koop. Het gaat om 'Clinique mineral Sunscreen lotion for body' en 'Suntribe All Natural Zinc Sun Stick'.
Zenova zonnespray SPF30
We kijken hier naar een echte winnaar. Zenova werd door de Consumentenbond met elf andere merken vergeleken. Driemaal werd de zonnebrand als beste bekroond: de Beste Koop, Beste van de Test en de meest Groene Keuze.
Te veel blootstelling aan de zon vergroot weliswaar het risico op huidkanker en veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering. Het is dus belangrijk om zonnebrandcrème elke dag en ook op bewolkte dagen te dragen. Hierbij tips om jezelf dagelijks goed te beschermen.
De Consumentenbond noemt Zenova zonnebrand het beste zonnebrandmiddel! Om precies te zijn, het gaat om deze: SPF 30 is Zenova suncare (Action) Sunmilk sensitive. Dit middel krijgt een 7,8 van de Consumentenbond, en daarmee het hoogste cijfer.
Bij het kopen van zonnebrandcrème is het belangrijk dat je de juiste beschermingsfactor kiest voor je huidtype. De beschermingsfactor wordt aangeduid met Sun Protection Factor (SPF) op de verpakking. De keuze van de beschermingsfactor hangt samen met je huidtype. Gebruik het liefst minimaal factor 30.
Na opening kun je zonnebrandcrème tot 12 maanden gebruiken. Dit staat op de verpakking: een geopend potje met een getal en de letter M (van maand). Het getal staat dus voor het aantal maanden. Zonnebrand is beperkt houdbaar, omdat na opening de factor (SPF) minder wordt.
Wat is het verschil tussen SPF factor 30 en 50? In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Ter illustratie: SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming.
Beste Koop: Cien Sun (Lidl) Sun Lotion 30 Love your planet
Net als de Beste uit de Test scoort ook dit middel goed op duurzaamheid. Het is daarmee ook een Groene Keuze. Een extra voordeel is dat dit middel geen microplastics bevat. Met de bescherming zit het bij dit middel goed.
Jetske: 'Hoewel zonnebrand in spray-vorm prettig is in gebruik, is gewoon smeren toch beter. Ten eerste is de kans dat je de zonnebrandcrème voldoende dik aanbrengt groter dan wanneer je een spray gebruikt. Ten tweede loop je het risico dat je wat van het product inademt bij het sprayen.
De belangrijkste reden dat mensen ervoor kiezen om geen zonnebrand te smeren, is omdat het smeren van zonnebrandcrème schadelijker zou zijn (met grotere kans op het vormen van melanomen) dan dat de zon zou zijn. Laten we beginnen met het feit dat er verschillende varianten van melanomen zijn.
De verzorgende en ongeparfumeerde formule beschermt de gevoelige huid tegen reacties en irritaties veroorzaakt door de zon. Verstopt de poriën niet en voelt licht en niet vet aan, waardoor deze zonnebrandcrème ideaal is voor dagelijks gebruik. Oogvriendelijke formule - oftalmologisch goedgekeurd.
Kijk je vervolgens naar de samenstelling en aanwezige zonnefilters, dan kan je voorzichtig samenvatten dat zonnebrandcrèmes met zinkoxide, die bovendien géén avobenzone, oxybenzone en octocrylene bevatten, het minste risico geven op gele vlekken in kleding.
Een goede bescherming én een instant bruine kleur? Kies dan voor de Australian Gold SPF 30 spray. Het product biedt een hoge bescherming en geeft je huid een mooie kleur. Bovendien ruikt het product ook heerlijk.
Kun je toch bruin worden als je zonnecrème (factor 30) gebruikt? Een zonnecrème houdt het bruiningsproces niet tegen, het gaat gewoon trager. Je zult dus ook met een factor 30 bruin worden… maar vergeet niet dat bruin worden het gevolg is van schade die je huid oploopt: zonder huidschade kun je niet bruin worden.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.