Nadelen van viscose
De stof krimpt snel, waardoor je goed op moet letten met wassen. De stof wordt minder sterk als hij nat wordt. De stof is van zichzelf niet rekbaar. De stof is niet op alle fronten duurzaam.
Halfsynthetische vezels
Halfsynthetische stoffen zoals viscose, lyocell en modal ademen erg goed. Ze zijn zeer aan te raden aan mensen die luchtige kleding zoeken. Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen.
Als je het beste van katoen en zijde wilt, dan is viscose de perfecte optie. Het is even zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, en slijtvast, ademend en absorberend als katoen. Daarom wordt viscose vaak ook wel 'kunstzijde' genoemd.
Nadeel: in een 100% polyester kledingstuk ga je sneller transpireren en een transpiratielucht gaat er moeilijk uit. Viscose – is een synthetische vezel, waarvan de grondstof plantaardig is, namelijk houtcellulose. Viscose voelt zijdeachtig aan en je spreekt dan ook wel over kunstzijde (viscoserayon).
Viscose combineert de positieve eigenschappen van katoen en zijde. Aan de ene kant is viscose net zo zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, waardoor viscose ook wel kunstzijde wordt genoemd. Aan de andere kant is het net zo slijtvast, ademend en absorberend als katoen.
Viscose is zacht, huidvriendelijk en kleurvast. Bovendien neemt viscose heel goed vocht op en is dus heerlijk draagbaar in de zomer. Meer voordelen van viscose zijn: Viscose is glanzend en valt soepel.
Was op maximaal 30 graden op een fijnwasprogramma op de laagste centrifugestand. Viscose kan tijdens het wassen 3-5% krimpen, het kledingstuk kan na de wasbeurt in zijn oorspronkelijke vorm worden gestreken.
Leg de stof nooit op een radiator: de hoge temperaturen vormen een risico op krimpen. Om de viscose weer mooi en glad te krijgen na het wassen, begin je al met strijken voordat de stof volledig droog is. Strijk op het tweede niveau en plaats de stof onder een vochtig doekje.
Vermijd synthetische kledij zoals viscose of polyester. Deze stoffen laten geen lucht door en geven kans op gigantische zweetplekken. Kies liever voor linnen – dat houdt de hitte meer buiten!
Net als de andere synthetische stoffen, laat viscose geen lucht door en wordt het zweet opgehoopt in het textiel.
Synthetische stoffen (zoals polyester en nylon) houden het zweet gemakkelijk vast. Plantaardige stoffen zoals katoen en linnen zijn luchtiger, wat een prettige oplossing biedt. Zowel cafeïne, alcohol als pittig eten hebben als eigenschap de lichaamstemperatuur te laten stijgen.
Of je kledingstuk gaat pillen hangt vooral af van het materiaal waarvan het is gemaakt. De ene stof is nu eenmaal gevoeliger voor pillen dan de andere. Wol is het meest gevoelig voor pillen, maar ook acryl, polyester en viscose zijn 'pluisgevoelige' stoffen.
Viscose. Ook viscose is een goede optie: dit is een natuurlijk materiaal, gemaakt van hout- en bamboepulp, waarbij in het verwerkingsproces kunststof is toegevoegd. Hierdoor draagt het bijna hetzelfde als katoen. Ook hennep is heel fijn; deze stof draagt lekker luchtig en neemt minder snel geurtjes op.
Viscose is rekbaar en comfortabel om te dragen, maar absorbeert niet erg en doet u veel zweten. Pas op dat u dit materiaal niet draagt bij warm weer, want viscose is zwaar om te dragen. - Linnen : linnen is een zeer bestendig materiaal, maar houdt helaas niet warm in de winter.
Viscose kan tijdens het wassen 3 tot 5% krimpen, na de wasbeurt kan dit in de oorspronkelijke vorm worden gestreken. Droog viscose liggen op een droogrek! Viscose kan worden gestreken in licht vochtige staat, binnenstebuiten op een lage temperatuur.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen. Strijk en trek voorzichtig het item terug in model nadat het uit de machine komt. Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort, of helemaal niet te centrifugeren en je items niet te drogen in een droogtrommel.
Viscose heeft de nare gewoonte om snel te kreuken en je kan deze stof dan ook gewoon strijken. Gebruik de middelste stand. Laat viscose kleding luchtdrogen en doe het niet in de droger. Echter viscose is gevoelig voor de zon, dus hang het op een schaduwvrije plek op.
Viscose kan met de hand gewassen worden, hiervoor geldt een maximale tempratuur van 40 graden. Doordat viscose wat kwetsbaarder wordt wanneer het nat is moet je oppassen met hard wrijven of borstelen.
Was viscose op 30 graden, met een langzame centrifuge. Aangezien viscose veel vocht opneemt, kan het er na een wasbeurt wat vreemd en vervormt uitzien, dit strijk je – wanneer het droog is – opnieuw in model. Stop viscose niet in de droger, hierdoor kan het krimpen en beschadigen.
Viscose is een nogal kwetsbaar materiaal, dus breng het na het wassen gewoon even voorzichtig terug in zijn vorm. Hang het daarna op een wasrekje te drogen. Als het droog is, kan het nog lijken of je kledingstuk gekrompen is maar dan is het belangrijk dat je viscose even uitstrijkt of stoomt.
Viscose kun je niet te heet wassen, anders krimpt het. Was de stof het liefst op een fijn wasprogramma op maximaal 30 graden in de wasmachine. Gebruik geen droger voor viscose.
Als het gaat om draagbaarheid dan is het vergelijkbaar met katoen. Het neemt net als katoen veel vocht op zonder dat het klam aanvoelt. Viscose is niet goed isolerend, wat betekent dat het heerlijk koel draagt maar dus niet je warmer houdt in de winter. Het heeft een soepele valling, en een licht gewicht.
Zitten er vlekken op jouw viscose blouse, dan behandel je dat door wat vloeibaar wasmiddel direct op de vlek aan te brengen. Ga daarna voorzichtig te werk, want zodra viscose nat wordt, is de stof extra gevoelig. Deppen dus, en niet hard wrijven of borstelen.
Kasjmier, Alpaca-, Angora-, Jak- en Kamelenwol
Wol heeft de reputatie dat het kriebelt.