Wat is het meervoud van gemeente? Het meervoud van gemeente is 'gemeenten' maar ook 'gemeentes'.
Schrijf je gemeente/Gemeente en provincie/Provincie met een hoofdletter of een kleine letter? De woorden gemeente en provincie krijgen een kleine letter. Het is dus bijvoorbeeld de gemeente Gouda en de provincie Overijssel, zowel in aardrijkskundig als in bestuurlijk verband.
Het woord gemeente is een soortnaam en wordt in de regel klein geschreven. Dat geldt in principe ook als het woord wordt gevolgd door de naam van de gemeente.
gemeente - zelfstandig naamwoord uitspraak: ge-meen-te 1. gebied dat door burgemeester en wethouders wordt bestuurd ♢ Krommenie hoort bij de gemeente Zaandam 2.
Een gemeente is een woonkern of groep van woonkernen (dorpen, steden) met het bijbehorende gebied die samen worden bestuurd door een politiek apparaat. De gemeente is in de meeste landen de onderste laag uit de politieke bestuursstructuur.
Meer dan zestienhonderd organisaties en instanties maken deel uit van de overheid. Daar horen de twaalf ministeries bij, de twaalf provincies en de 380 gemeenten. Maar ook zelfstandige bestuursorganen zoals de Huurcommissie horen tot de overheid.
De meest 'bekende' publiekrechtelijke rechtspersonen zijn opgesomd in artikel 2:1 lid 1 Burgerlijk Wetboek (BW): 'De Staat, de provincies, de gemeenten, de waterschappen, alsmede alle lichamen waaraan krachtens de Grondwet verordenende bevoegdheid is verleend, bezitten rechtspersoonlijkheid.
Zelfstandige naamwoorden zijn woorden als huis, boom, vrouw, hout, liefde en vakantie. Vaak staat er de, het of een voor. Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die een 'zelfstandigheid' aanduiden. Dat kunnen concrete zaken zijn, zoals mensen (man, Ineke), dieren (paard) en dingen (huis, brug, hout).
kind - kinderen (ook wel: kinders) lam - lammeren.
Er zijn trouwens ook zelfstandige naamwoorden die helemaal geen enkelvoud hebben: notulen, onkosten, paperassen, hersenen, hurken . Je kunt met zelfstandige naamwoorden samenstellingen maken: fietsventieldopje.
Wat is het meervoud van gemeente? Het meervoud van gemeente is 'gemeenten' maar ook 'gemeentes'.
Namen van steden, gemeenten, landen, regio's en werelddelen zijn doorgaans onzijdig. Als we een lidwoord toevoegen, gebruiken we het onzijdige lidwoord het.
Brief gemeente verzoek
Geachte heer/ mevrouw (indien bekend Naam), Sinds enkele maanden hebben wij overlast van vuilnis in de straat. Ik verzoek u als gemeente de situatie te onderzoeken en indien mogelijk voor een oplossing te zorgen. Elke maandag wordt bij ons het vuil opgehaald, maar er blijft veel vuilnis liggen.
In de trits 'gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk' schrijven we alleen die laatste overheidslaag met een hoofdletter.
Taken wethouders
Iedere wethouder heeft zijn eigen taakgebied, bijvoorbeeld onderwijs of financiën. De wethouder komt op voor de belangen van zijn taakgebied. Wethouders hebben hierover overleg met ambtenaren van het Rijk en de provincie. Ze hebben ook gesprekken met bewoners, bedrijven en organisaties.
De gemeenten zijn bevoegd voor openbare werken, sociale bijstand, ordehandhaving, huisvesting, onderwijs,... Ze staan bij deze projecten natuurlijk onder controle van de toezichthoudende instanties, namelijk de federale staat, de gemeenschappen, de gewesten en de provincies.
De correct gespelde meervoudsvorm van café is cafés, zonder apostrof.
Wanneer het onderwerp één iets of iemand is, gaat het om enkelvoud. Gaat het om meer dan één persoon? Dan betreft het meervoud.
Het begrip enkelvoud of singularis betekent in de taalkunde dat in een taaluiting hetzij een bepaalde zaak in één exemplaar voorkomt, hetzij het aantal niet van belang is. Enkelvoud maakt daarmee onderdeel uit van de taalkundige (sub)categorie getal.
Na een bepaald hoofdtelwoord (behalve beide), na hoeveel, zoveel en een paar staan zelfstandige naamwoorden die een hoeveelheid aanduiden (bijvoorbeeld een maat, inhoud, gewicht, munt) en de woorden maal en keer gewoonlijk in het enkelvoud: vijfhonderd meter, drie hectare, hoeveel liter, zoveel kilogram, een paar ton, ...
De gemeente is een openbaar lichaam. Hiermee wordt een overheidsorganisatie aangeduid die rechtspersoonlijkheid bezit. Het openbaar lichaam wordt bestuurd door bestuursorganen. De raad, het college van burgemeester en wethouders, de burgemeester en de commissies zijn bestuursorganen.
- publiekrechtelijke rechtspersonen (bijv. ministerie, provincie, gemeente, waterschap, Sociaal-Economische Raad, Publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie, Zelfstandig bestuursorgaan); - kerkgenootschappen.
Voor het inschrijven van een publiekrechtelijke rechtspersoon zoals een gemeente, zelfstandig bestuursorgaan of universiteit. Wanneer de publiekrechtelijke rechtspersoon commerciële activiteiten uitoefent, dan moet je ook de onderneming van de publiekrechtelijke rechtspersoon inschrijven.