Zodra kinderen 18 jaar zijn - en dus meerderjarig -, mogen zij zelf beslissen waar zij willen wonen.
Ouders blijven totdat een kind 18 jaar is verantwoordelijk voor de hoofdverblijfplaats en de zorgregeling. Als er een procedure bij de rechtbank aanhangig is gemaakt, wordt een kind vanaf 12 jaar door de rechtbank in de gelegenheid gesteld om te worden gehoord.
Pas vanaf dat moment mogen ze alle beslissingen zelf nemen en zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen. Dat betekent dat ze dan ook zelf mogen kiezen bij welke ouder ze willen wonen (of ergens anders) en hoe vaak ze hun ouders bezoeken. Tot 18 jaar zijn kinderen minderjarig.
Vanaf je 12e kun je een eigen paspoort aanvragen. Je ouders moeten hier dan wel toestemming voor geven. Je kunt je als orgaandonor registreren. Als je overlijdt voor je 16e, dan kunnen jouw ouders of voogd ondanks de registratie bezwaar maken tegen de donatie.
Wat als ons kind niet naar de andere ouder wil? Volgens de wet hebben beide ouders recht op omgang met hun kinderen. Elke ouder heeft een plicht om mee te werken aan de omgang met de andere ouder van je kind. Alleen als er zwaarwegende redenen zijn, kan een rechter de omgang van een ouder met het kind ontzeggen.
Nee, u kunt niet zelf afstand doen van het gezag over uw kind. Het is wel mogelijk om het ouderlijk gezag aan te passen naar eenhoofdig gezag van de andere ouder. De andere ouder heeft dan alleen het gezag. U kunt dit samen met de andere ouder vragen bij de rechter.
Geef je kind de mogelijkheid om zijn/haar eigen mening te vormen over de andere ouder en over wat er is gebeurd. Beïnvloed je kind zo min mogelijk hierin. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Misschien vind je dit erg lastig, vooral als jouw contact met de andere ouder niet goed is.
Toestemming voor een onderzoek of behandeling
Kinderen onder de 12 jaar mogen niet zelf beslissen over het medisch onderzoek of de behandeling. Dat doen hun ouders. Jongeren tussen 12 en 16 jaar beslissen samen met hun ouders.
De volgende afspraken moeten er in ieder geval in staan: Hoe jullie de zorg en opvoeding en de omgang met de kinderen regelen. Hoe jullie communiceren over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld de schoolkeuze. Hoe jullie de kosten regelen van de verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen (kinderalimentatie).
Helpen bij licht niet-industrieel werk
Als je 13 of 14 jaar bent, mag je helpen bij licht, niet-industrieel werk. Voorbeelden: Je mag helpen bij lichte werkzaamheden in een winkel, zoals helpen bij het vakken vullen of inpakken. Je mag helpen bij lichte werkzaamheden in de landbouw.
Je kunt een eigen bedrijf beginnen, als je daarvoor toestemming krijgt van de rechter. Je kunt je als donor opgeven, zonder toestemming van je ouders. Je mag trouwen als je zwanger bent en toestemming krijgt van je ouders. Je kunt de rechter vragen je meerderjarig te verklaren als je zwanger bent.
Gezamenlijk ouderlijk gezag stoppen
U moet hiervoor een verzoek tot verkrijgen van gezag indienen bij de rechtbank. De rechter zal het verzoek alleen bij hoge uitzondering inwilligen, als dat voor uw kind echt nodig is.
Ja, het is mogelijk om je kind mede-eigenaar te maken van een woning. Je kunt bij de notaris een deel van de eigendom overdragen.
Een ouder met gezag is bevoegd om beslissingen over zijn of haar minderjarige kind te nemen. Daarbij kun je denken aan het nemen van medische beslissingen, de schoolkeuze en de keuze voor de woonplaats van het kind.
Minimale omgangsregeling
Wanneer er geen bijzonderheden zijn, dan wordt een regeling van om-de-week een weekend (vrijdag-zondag) en (2)wekelijks een vaste dag doordeweeks doorgaans als minimum gezien. Je bent als ouder verplicht om het contact met de andere ouder te bevorderen.
Kinderen kunnen op slechts één adres staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP): de hoofdverblijfplaats.
Hoe ver mogen beide ouders uit elkaar wonen? Er wordt wel eens gezegd dat gescheiden ouders niet verder dan een bepaalde afstand van elkaar mogen wonen, maar officieel bestaat er geen maximumafstand. Het is echter wel zo dat een ouder toestemming nodig heeft van de andere ouders als hij of zij verder wil gaan wonen.
Als er twee ouders zijn, hebben beide ouders recht op kinderbijslag voor hetzelfde kind. Dit wordt samenloop genoemd. Slechts aan een van de ouders zal de kinderbijslag worden uitbetaald.
Toestemming voor de behandeling
Een jongere geeft zelf toestemming voor een behandeling. Toestemming van de ouders is niet meer nodig. Dus ook als de ouders het er niet mee eens zijn, kan de jongere behandeld worden. Een jongere mag een bepaalde behandeling weigeren.
In Nederland ligt de leeftijd dat meiden voor het eerst seks hebben op ongeveer 18 jaar. Hormonale anticonceptie, zoals de pil, wordt lang niet altijd alleen maar gebruikt om de zwangerschap te voorkomen. Een hormonale anticonceptie kan ook gebruikt worden om heftige bloedingen of buikkrampen te verminderen.
Ouderverstoting is strafbaar volgens art. 279 en 300 Wetboek van strafrecht!
Een ouder die gezag over een kind heeft, moet het kind verzorgen en opvoeden. Daarnaast mag de ouder officiële handelingen uitvoeren voor het kind. Zoals een handtekening zetten voor de aanvraag van een paspoort.
Accepteer de keuze van je kind, en zeg tegen je kind dat het goed is. Geef je kind het gevoel en de boodschap mee dat je van hem/haar houdt. Maak duidelijk dat je kind altijd welkom is bij je. Geef je kind het gevoel dat hij/zij bij jou terecht kan en altijd naar je toe mag komen.