Hoe lang wordt los geschreven als het een lengte of afstand aanduidt ('van welke lengte'). Als één woord verwijst hoelang naar een tijdsduur ('van welke tijdsduur, gedurende welke periode'). In de uitdrukking tot hoelang ('tot wanneer') is hoelang ook één woord.
Je gebruikt hoelang als je wilt vragen naar de tijdsduur van iets. Hoe lang gebruik je als je vraagt naar een afstand of de lengte van iets. Hoelang duurt het concert? Hoe lang is je haar?
Sinds 1904 staat 'hoelang' aaneen in het Woordenboek der Nederlandsche Taal, al werd het door de meeste mensen nog als twee woorden gezien. Sinds 1904 is het dus officieel mogelijk om de woorden samen te voegen. 'Hoelang' aan elkaar gebruik je alleen wanneer er een tijdsduur aangegeven wordt.
De correcte spelling is hoe laat, in twee woorden. Hoe laat is het? Hoe laat ga je naar huis?
Is het hoeveel of hoe veel? Je schrijft hoeveel altijd aan elkaar en dit kan je niet los van elkaar schrijven, zoals: Hoeveel kost de Individuele training Zakelijk Engels? Hoeveel deelnemers kunnen maximaal meedoen aan de Open Groep Zakelijk Engels?
Het Groene Boekje vermeldt bij hoever “in welke mate”. Van Dale (2022) noemt hoever een bijwoord van graad, en geeft de betekenis 'tot op welke hoogte, in welke maat of graad'. Hoever(re) wordt in in hoever(re) ('tot op welke hoogte, in welke mate') altijd aaneengeschreven. In hoeverre is de gebruikelijkste vorm.
Het meest en het meeste zijn allebei correct in zinnen waarin het meest(e) een afzonderlijk zinsdeel is. Meest(e) is dan geen bepaling bij een zelfstandig of bijvoeglijk naamwoord, zoals in het meeste geld en de meest verschrikkelijke beelden. Het meest komt meer voor in geschreven taal, het meeste in gesproken taal.
Voorbeelden: `Hoe oud ben je?`, `Hoe vaak kom je me opzoeken in het ziekenhuis?`
Hoe laat wordt altijd met een spatie geschreven. De betekenis is '(op) welk tijdstip', '(op) welk uur van de dag of nacht' of 'wanneer'. Een paar voorbeeldzinnen: Hoe laat is het?
Dank je wel en dankjewel zijn allebei correct in de betekenis 'ik bedank je'. Ik heb al gegeten, dank je wel / dankjewel.
Zolang wordt aan elkaar geschreven als bijwoord in de betekenis 'ondertussen', en als voegwoord in de betekenis 'gedurende de tijd dat'. In zolang ligt de klemtoon op lang. Ga jij maar even eieren kopen; ik zal zolang wel in de auto wachten.
hoezeer bijwoord tot welke mate Voorbeeld: `Dat laat wel zien hoezeer dat nodig is. ` Bron: WikiWoordenboek. Synoniemenof 1 definitie op Encyclo 1) Alhoewel 2) Bijvoorbeeld 3) Hoewel 4) In welke mate 5) Niettegenstaand 6) Niettegenstaande dat 7) Ofschoon 8) Zoals Toon uit...
Teveel is een zelfstandig naamwoord dat “een overschot” betekent. Het wordt voorafgegaan door een lidwoord (een teveel, het teveel). Te veel, met spatie, betekent “een te groot aantal” of “meer dan nodig/gewenst”.
hoe … en hoe … des te … komt altijd een bijvoeglijk naamwoord, een bijwoord of een telwoord in de vergrotende trap: hoe vaker, hoe beter; hoe meer bezoekers, hoe goedkoper de kaartjes; hoe vaker u deze oefeningen doet, des te sneller bent u weer beter; hoe sneller je rijdt, hoe hoger de boete zal zijn.
Zoveel wordt altijd aaneengeschreven in enkele vaste combinaties. Zoveel kan in die gevallen niet vervangen worden door 'veel' of door 'zo weinig'. Het woord heeft dan een eenheidsklemtoon. Zo veel wordt altijd los geschreven als zo en veel niet bij hetzelfde zinsdeel horen.
hoe …
hoe ... wordt meestal gebruikt als de twee leden van de combinatie geen hele zinnen zijn, vooral in min of meer vaste combinaties. Hoe langer, hoe liever. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.
Een half uur = 30 minuten. Een half uur = 2 kwartieren.
In technische en wetenschappelijke teksten zijn de symbolen h, min en s gebruikelijk. Deze symbolen zijn internationaal afgesproken en vastgelegd in een ISO-norm (International Organization for Standardization). Ze staan tussen de cijfers: 17 h 03 min 16 s.
Nederlands. Bij tijdnotatie in Nederlandstalige teksten geeft men de voorkeur aan de notatiewijze "u.mm:ss uur"; het scheidingsteken om de uren aan te geven is de punt. Het is daarbij toegestaan om "uur" af te korten tot "u." (inclusief punt).
Als er goedenavond geschreven staat, kan dat ook als goeienavond gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeienavond gezegd. De spellingen zonder n, goedeavond en goeieavond, zijn ook correct. De n wordt in de praktijk vaak nog uitgesproken, maar ook de uitspraak zonder [n] is gebruikelijk.
Onze Taal on Twitter: "@Sandersfaction Mee geweest, meegegaan, langs geweest, langsgegaan.
Formuleringen met op tijd zijn het gebruikelijkst, zowel in gesproken als geschreven taal. Tijdig is een formeler woord. We kunnen veel schade voorkomen door op tijd maatregelen te nemen.
Als het over twee personen gaat, schrijven we beiden. In alle andere gevallen blijft de n achterwege. Dat is het geval als het gaat om twee dingen, maar ook als er sprake is van een persoon en een ding.
Als vele naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we velen. Vele is zelfstandig gebruikt als er niet meteen een zelfstandig naamwoord op volgt en vele ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
Het zijn aanwijzende voornaamwoorden die naar personen verwijzen, ongeacht het geslacht. Je gebruikt diegene als je wat meer nadruk wilt leggen. In andere gevallen ligt degene het meest voor de hand. Na degene en diegene komt er meestal een bijzin met die of een nadere bepaling met een voorzetsel.