Kun je graszaad en kunstmest tegelijk strooien? “Kies voor kunstmest of organische mest om het gazon te 'voeden'.” Kalk en kunstmest tegelijk strooien is geen goed idee; kalk zorgt ervoor dat kunstmest sneller wordt afgebroken. Organische mest kun je wel tegelijk met kalk strooien.
Kun je tegelijk zaaien en bemesten? Wij adviseren juist om te bemesten na het bijzaaien. Deze voeding geeft jouw (nieuwe) grasmat een extra boost en een optimaal resultaat.
Het best is de meststoffen een week vóór het zaaien in te werken als u daarna geen kiemverbranding van het gras wilt hebben. De grond wordt na de bemesting goed fijn gemaakt door hem te frezen.
Na het bemesten mogen paarden 14 dagen niet in de wei. De meststoffen moeten eerst goed door de bodem opgenomen worden. Zodra de mest is gezakt, kunnen de paarden veilig van het gras genieten.
Zorg er altijd eerst voor dat de bodem in een optimale conditie is, voordat je graszaad gaat strooien. Dit doe je dus door eerst gazon kalk over het gazon te verspreiden. Langzaam maar zeker keert het gras dan terug naar een optimale conditie. Bovendien stijgt de ph-waarde van de bodem.
Kalk en graszaad kunnen niet tegelijk verwerkt worden.
Graszaad ontkiemt het beste bij bodemtemperaturen vanaf 10°C tot 12°C. In de nachten mag het niet afkoelen onder de 5°C. Het kan een tijdje duren voordat de bodemtemperatuur 10°C is, dus let daar wel goed op! Zorg er eerst voor dat onkruid, wortels en ander rommel uit de bodem wordt gehaald.
Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig. Check welke bodem jouw tuin heeft, dan kun je de bemesting aanpassen.
Belangrijke tips om het gazon correct te bemesten
Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.
Hoeveel graszaad je nodig hebt hangt af van of je een nieuw gazon aanlegt of een bestaand gazon wilt bijzaaien. Voor een nieuw gazon adviseren wij 34 gram per vierkante meter. Zaai je bij? Dan heb je aan de helft voldoende: 17 gram per vierkante meter.
Om het gras mooi vol terug te laten groeien, moet je het mest en kalk geven. Je kunt het beste organische mest gebruiken in plaats van kunstmest. Organische mest zorgt namelijk voor vollere groei, werkt langer en draagt bij aan een goede bodemstructuur. Daarnaast kun je deze mest ook gebruiken in combinatie met kalk.
Circa 1,5 tot 2 centimeter diep. Zorg er dan ook voor dat er niet teveel aarde bovenop het graszaad komt te liggen, anders zal deze de oppervlakte niet weten te bereiken. Ook verstikking van het zaad is goed mogelijk bij te diep inharken.
Zaaien kan eigenlijk het hele jaar door. In de winter zal het dan voornamelijk om binnenshuis/onder glas gaan, terwijl de lente (april/mei) en de zomer de seizoenen bij uitstek zijn om juist heel veel te zaaien (in de volle grond).
Kunstmest is een stuk goedkoper en werkt sneller dan organische mest. Het resultaat is zichtbaar na een week tot tien dagen, terwijl dit bij organische mest twee tot drie weken duurt.
13 april 2021 Leestijd 6 min. Bij een goede bezetting van het gras en een lengte van ongeveer 9 cm mag je gras voor de eerste keer maaien na het zaaien. Bij groeizaam weer, in het voorjaar of in de zomer, kan dit al 4 – 6 weken na het zaaien zijn.
Door overbemesting met sommige andere meststoffen kan verbranding ontstaan. De zouten uit deze kunstmest zuigen letterlijk het vocht uit de wortels van het gras en het gras gaat dood. Met organische meststoffen is dit niet het geval.
De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober). Door te bemesten ondersteun je het gras en maak je het beter bestand tegen mos, onkruid in het gazon, koud en grond insecten.
Wanneer en hoeveel mest? Planten hebben meestal genoeg aan één keer bemesten, vlak voor of tijdens het groeiseizoen (maart/april). Rozen en eenjarige planten doen het beter als je ze nog een tweede keer mest geeft in juni. Ook het gazon kun je het beste twee keer per jaar bemesten.
Zaaidiepte: de ideale zaaidiepte van graszaad ligt tussen de 0,5 en 1,5 centimeter. Te diep zaaien is niet goed omdat graszaad relatief weinig reservevoedsel bevat om vanuit die bodem goed boven te komen. Te oppervlakkig zaaien is ook niet goed, omdat het zaad dan kan uitdrogen, wegwaaien of wegspoelen.
Graszaad kan namelijk niet goed tegen veel regen en heeft daarnaast een grondtemperatuur van 10 graden nodig om te ontkiemen. Zaai altijd op een dag met zo min mogelijk wind, het liefst zelfs windstil, zo waait het graszaad niet weg van jouw gazon.
Wanneer er uit de gezaaide gazonzaden amper of zelfs geen grassprieten groeien, dan kunnen meerdere oorzaken aan de basis liggen. Extreme weersomstandigheden kunnen het de zaadjes heel moeilijk maken, maar ook te weinig water of het gebruik van een verouderde graszadenmengeling kunnen het resultaat beïnvloeden.
Na het kalken, wacht 2-4 weken voordat je gaat bemesten. Gebruik 2 kilo per 10 m2, kalkkorrels zijn handiger en groenkalk zorgt voor extra magnesium. Hiermee helpen kalkkorrels je om het gras gezond te houden.
Sproeien na het zaaien van graszaad
Heb je net graszaad gezaaid? Dan is het belangrijk om het gras vochtig te houden tot twee weken na het kiemen. Een goede dosering is hierbij belangrijk! Je kunt beter vier keer per dag licht sproeien dan één keer per dag zwaar sproeien, anders kan het graszaad wegspoelen.