Welke producten zijn veganistisch? De meeste producten van
Alle Holie hummus is 100% plantaardig en natuurlijk, dus vegan-friendly.
De meeste hoemoes soorten van Maza zijn gluten- en lactosevrij.
Het valt de Consumentenbond op dat vooral A-merken hummus maken met een ongezondere samenstelling. Zo krijgt de bekende Maza hummus geen enkele A, zelfs de zoutarme variant niet. Chef-kok en kookboekenauteur Mounir Toub eet nooit hummus uit de supermarkt.
Onze authentieke hoemoes, gemaakt volgens het traditionele recept met de beste kikkererwten, een vleugje verse knoflook en de fijnste sesam. Hoemoes is lekker als broodbeleg, om te dippen maar ook een prima basis om mee te koken.
Hummus, humus, hoummous of hoemoes is een puree afkomstig uit het Midden-Oosten, Levant om precies te zijn. De basis van hummus (we kiezen even voor deze schrijfwijze) bestaat uit een vegan mengsel van kikkererwten, tahin, gemalen sesamzaad, olijfolie, citroensap en knoflook.
Redelijk. Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Hartig beleg zoals Maza Muhammara 60 g is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Hummus, hoemoes, houmous en ga zo nog maar even door. Er zijn veel verschillende benamingen te vinden en overal worden ze door elkaar gebruikt. Met alle benamingen wordt eigenlijk hetzelfde bedoeld.
Hummus bevat veel vezels, gezonde plantaardige eiwitten en het bevat een flinke hoeveelheid olijfolie, wat een goede bron van onverzadigde vetten is. Een gevarieerd en gebalanceerd dieet is belangrijk voor gewichtsverlies en hummus past daar goed in vanwege de vezels, eiwitten en onverzadigde vetten die het bevat.
Humus is heel erg lekker als dip bij rauwkost, op een cracker of rijstwafel (met avocado), bij de falafel in een wrap of op een broodje. O ja, het is ook nog gezond, glutenvrij, vegetarisch en kindvriendelijk.
Glutenvrije tahin wordt ook wel sesampasta genoemd. Deze tahin wordt gemaakt van gepeld en ongepeld biologisch sesamzaad. Wat je proeft, is pure kwaliteit! Tahin heeft een rijke, iets hartige smaak en is heerlijk romig van structuur.
Ketchup, mayonaise, mosterd, curry, tomatensaus, jus en dressings kunnen allemaal gluten bevatten.
Hummus, ook wel kikkererwtenpasta genoemd, komt uit de keuken van het Midden-Oosten en is in de supermarkt in vele varianten te verkrijgen, bijvoorbeeld van Maza en GardenGourmet. Peulvruchten zoals kikkererwten bevatten veel eiwitten, vezels, B-vitamines en ijzer en passen daarom goed in de vegetarische keuken.
Het is een vegan puree op basis van kikkererwten, sesampasta, olijfolie, citroensap en knoflook. Hummus wordt vooral gegeten met naan of Turks brood, maar het is tegenwoordig ook populair in de vorm van een groentedip of als beleg op brood en wraps.
In principe is hummus niet anders dan een puree van kikkererwten. De ingrediënten die gebruikt worden voor de puree zijn naast gedroogde kikkererwten vaak tahin, olijfolie, citroensap, knoflook en peper en zout. Soms wordt er nog za'atar aan toegevoegd, of andere smaakmakers zoals paprikapoeder, sumak of cayennepeper.
Hummus bevat veel vezels.
Vezels heeft je lichaam nodig om te functioneren, en daarnaast kunnen ze je natuurlijk ook helpen met afvallen. Je voelt je sneller vol en eet dus ook vaak gezondere porties. Ook zijn vezels top voor je stoelgang.
Over het algemeen hebben de hummus varianten met groente de meest gezonde samenstelling, oordeelt de Consumentenbond. Die scoren het vaakst een A. Daarna komen de pikante varianten, gevolgd door de naturel hummus en de hummus met kruiden. De hummus soorten met fruit scoren het laagst, vooral C's en nooit een A.
Maar omdat de houmous van Lidl een klein beetje een zure nasmaak heeft, is Maza Hoemoes de winnaar van onze testers.
Een nadeel van kant en klare hummus, is dat het vrijwel altijd veel zout bevat. Zout werkt bloeddrukverhogend en is daardoor niet gezond om in grote hoeveelheden te gebruiken. Om deze reden kiest het voedingscentrum ervoor om kant en klare hummus niet op te nemen in de schijf van vijf.
Maza was de eerste fabriek in Nederland die hummus ging maken, legt ze uit, “en de NVWA verplichtte ons de kikkererwten droog te wegen en meten. De rekenmethode van nu is na het koken, als de kikkererwt geweld is.” Op het meetmoment dat de concurrenten gebruiken is de erwt dus een stuk zwaarder.
Er zit 5,2 gram vet in 1 eetlepel (20 gram) hummus, waarvan 0,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
De meeste traditionele muhammara-recepten zijn veganistisch, omdat de dip voornamelijk wordt gemaakt van geroosterde paprika's, walnoten, broodkruimels, olijfolie en granaatappelmelasse.
Gezondheid
Hartig beleg zoals Baba anousch is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Heerlijke salade van op houtskool gegrilde verse aubergine, romige mayonaise en een vleugje rode peper. De Baba Anoesch is natuurlijk een prima dip, een uitstekend onderdeel van elke mezze maar doet het ook heel goed op een broodje rosbief of als saus bij patat van zoete aardappel.