Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Zowel zout als honing hebben ontstekingsremmende eigenschappen om de huid te kalmeren en puistjes en irritaties te verminderen. Ze helpen ook om de huidlagen die dat het meeste nodig hebben te hydrateren.
Bij tandvleesontsteking verwijdert je tandarts alle tandplak en tandsteen (verharde tandplak) van je gebit om de ontsteking te verhelpen. Eventueel moet je daarna een mondspoeling op basis van chloorhexidine gebruiken. Hierdoor wordt je mond grondig ontsmet. Dit helpt de ontsteking te genezen.
Voor de mond heeft zout water net zo'n reinigende, bacteriedodende werking. Je mond spoelen met een zoutoplossing kan dan ook een gunstig effect hebben op mondzweertjes, ontstoken tandvlees, een vieze geur uit de mond en tandplaque. Zo kan zout goed zijn voor je gebit.
Het tandglazuur kan namelijk aangetast worden door het schurende effect van zout op de tanden. Daarom is het verstandig om een veilige dosis zout te gebruiken, of een mondspoelmiddel te kopen waar een veilige dosis zout in is verwerkt.
Hoelang duurt het voordat een tandvleesontsteking over is? De duur van de ontsteking is afhankelijk van de ernst van de ontsteking. Gingivitis is met goede mondverzorging vaak binnen twee weken genezen. Wanneer er sprake is van parodontitis, duurt het herstel langer.
Vlees, geraffineerde suikers en alcohol breken deze stof af. Vlees maakt een stof aan die mede verantwoordelijk is voor het destructieve proces van parodontitis. Het is aan te bevelen om veel vis, noten en lijnzaad te eten. Vezels – Vezels kunnen de parodontitis verminderen.
Als de tandplak zich heeft ontwikkeld tot tandsteen, verwijdert de mondhygiënist deze met speciale instrumenten. Zodra de tandplak is weggehaald, zal het tandvlees zich weer herstellen. Soms is het kaakbot aangetast. In dit geval wordt de ontsteking operatief verwijderd door een tandarts of parodontoloog.
Gevolgen van ontstoken tandvlees
De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. De ruimte die zo ontstaat, noemen we een verdiepte pocket. In de ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen vormt zich weer tandplak.
Dit doet u met zout water: een glas lauw water uit de kraan waarin een halve theelepel keukenzout is opgelost. Het water hoeft dus niet te worden gekookt. In het begin kan het spoelen pijnlijk zijn. Het is verstandig om toch even door te zetten.
Het spoelen van de neusholten kan het meest effectief gebeuren met een ruime hoeveelheid “zout water”. Voor volwassenen 250 ml (grote beker) per keer. Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag.
Zout is het oudste antibacteriële middel van de natuur en wordt al duizenden jaren gebruikt om voedsel te conserveren. Het doodt bacteriën door osmose.
Ontstoken tandvlees spoelen met kamillethee of zout helpt niet omdat het onvoldoende de bacteriën weghaalt. Het drinken van kamillethee kan wel de pijn verzachten. Spoelen met zout wordt soms aangeraden door de tandarts, maar dat is over het algemeen bij problemen met een andere lokale oorzaak.
Pijn in uw mond kan komen door bijvoorbeeld wondjes, aften, kiespijn of ontstoken tandvlees. Bij pijn kan paracetamol of mondgel met lidocaïne helpen. Bel uw huisarts bij een dikke wang met koorts. Bel uw tandarts bij tandpijn of kiespijn.
Groene thee is zelfs goed voor je gebit! Hoe dan? Het hoge aantal polyfenolen (die ziektekiemen te lijf gaan) in groene thee zorgt voor sterke tanden en gezond tandvlees. Groene thee bevat bovendien fluoride, het bekende stofje dat ook in tandpasta zit.
Tekort aan vitamine D
Wanneer u een tekort heeft aan vitamine D kan dit nare gevolgen hebben voor uw mondgezondheid en uw lichaam. Door het tekort wordt de kans op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen vergroot en ontstaat bij kinderen de kans op kaaskiezen.
Tandvleesontsteking ontstaat meestal door een slechte mondhygiëne of etensresten die onder je tandvlees blijven haken. Pijnlijk tandvlees wordt meestal veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Etensresten, bacteriën en speeksel vormen tandplak en tandsteen die je tandvlees flink kunnen gaan irriteren.
Gezond tandvlees voor iedereen
Gelukkig is het niet moeilijk om het gezond te houden: door twee keer per dag twee minuten goed je tanden te poetsen, ragers te gebruiken en eventueel iets extra's te doen, houd je je tandvlees gezond en sterk. Voor extra advies kun je het beste naar je tandarts of mondhygiënist gaan.
Hoewel citrusvruchten als een kiwi of een ananas van nature zuur zijn, zijn ze wel rijk aan vitamine C. Dit is weer belangrijk voor de gezondheid van uw tandvlees.
Saliethee helpt ook bij bloedend tandvlees en keelpijn. Wrijf maar eens met een salieblaadje over het ontstoken tandvlees. Werkt perfect! Het salieblad bevat fyto–oestrogenen die helpen bij onregelmatige menstruatie en bij overgangsklachten.
Ontstoken tandvlees is niet altijd duidelijk zichtbaar. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees en/of bloedend tandvlees bij het poetsen. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees geeft zelden pijnklachten.
Ontstoken tandvlees klinkt misschien onschuldig, maar het gaat niet vanzelf over. Als je er niets aan doet, kan de ontsteking zich uitbreiden naar je kaakbot. Dit noemen we parodontitis. Je tandvlees verslapt, waardoor je tanden en kiezen los komen te staan.