Er zijn veel verschillende schakeringen binnen de kleurgroep groen. Van de koele blauwe kant tot aan de warme gele kant en alles ertussen in. Van pastelgroen, mintgroen, tot aan zwart groen en mosterd groen. Nu gaat de trendkleur specifiek in op donkergroen.
De kleur groen
Er bestaat natuurlijk niet maar één kleur groen. De kleur groen kan variëren van appeltjesgroen tot olijfgroen en van mintgroen tot smaragdgroen en alles daar tussenin. Sommige kleurtinten combineren dan ook net iets beter bij bijvoorbeeld mintgroen dan bij smaragdgroen.
1 50 shades of green
Het menselijk oog kan meer verschillende tinten groen onderscheiden dan van welke andere kleur dan ook.
De volgende dingen zijn bijvoorbeeld groen: gras. zeewier. bomen.
In de buurt van de toppen van de gevoeligheidskrommen kunnen mensen kleuren van elkaar onderscheiden die slechts 1 nm in golflengte van elkaar verschillen. In totaal kunnen mensen tussen de 120 en 160 zuivere kleuren van elkaar onderscheiden, mits ze deze kleuren naast elkaar kunnen zien.
Natuurlijke pigmenten: het begint met rood. Voor zover we weten, is rode oker het eerste kleurpigment dat ooit door de mens is gebruikt.
Het is eigenlijk onzin dat de regenboog maar uit zeven kleuren zou bestaan: het bevat het volledige kleurenspectrum en dat zijn er veel meer. Dus niet alleen 'rood' en 'oranje', maar ook alle tinten ertussen.
Er zijn veel verschillende schakeringen binnen de kleurgroep groen. Van de koele blauwe kant tot aan de warme gele kant en alles ertussen in. Van pastelgroen, mintgroen, tot aan zwart groen en mosterd groen.
blauwachtig groen, kleur van de zee.
Saliegroene verf heeft de RAL-kleurcode 8006 en is een combinatie van grijs en groen.
Groen is perfect combineerbaar met bruin, blauw en geel. Let wel: voor deze kleur gebruik je best geen hoogglans, want dit zou wel eens een onnatuurlijk effect met zich mee kunnen brengen.
RAL verf antiek groen
Voor de kleur antiek groen is geen RAL code beschikbaar. De kleur komt vooral veel voor bij het merk Wijzonol die de kleur de kleurencode 9238 heeft gegeven. Ondanks dat er geen RAL voor antiek groen is, zijn er wel RAL codes voor andere kleuren groen. Zo heb je bijvoorbeeld RAL 6001.
Turquoise of turkoois (in het Vlaams ook appelblauwzeegroen) is een blauw-groene kleur, genoemd naar het mineraal turkoois.
Turquoise, ook bekend als aquamarijn, zit op het kleurspectrum tussen blauw en groen in.
Het additieve kleurmengsysteem
In het additieve kleursysteem, zoals dat bij een beeldscherm en bij een belichting met gekleurde lampen wordt gebruikt, zijn de primaire kleuren rood, groen en blauw. Ze worden ook wel de donkere hoofdkleuren genoemd.
In traditionele kunst en kleurentheorie worden rood, geel en blauw ook beschouwd als de primaire kleuren. Rood, geel en blauw zijn fundamenteel om het kleurenspectrum van onze wereld te zien omdat mensen trichromatisch zijn.
Verzadigde kleuren noem je ook wel zuivere kleuren omdat er geen sporen van andere kleuren in zitten. Deze kleuren zijn fel, helder en diep. De primaire kleuren van de kleurencirkel zijn bijvoorbeeld verzadigde kleuren.
Indigo is een belangrijk pigment met een uitgesproken blauwe kleur, die eveneens indigo genoemd wordt. Indigo werd oorspronkelijk, als natuurlijk pigment, betrokken uit verschillende soorten planten.
Er zijn veel benamingen voor deze trendkleur: vintage green, grey green, groen grijs, oudgroen en meer. De kleur kenmerkt zich door de combinatie van koele grijs kleur met natuurlijke groen kleur.
De volgorde van de regenboog is altijd hetzelfde omdat de verschillende kleuren altijd op dezelfde manier gebroken worden. Rood wordt het minst sterk gebroken en violet het sterkst.
Een handig ezelsbruggetje om de volgorde van de kleuren in de regenboog te onthouden is: 'roddelen over grote gekke broer is vals'. Iedere eerste letter staat voor een kleur: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet (paars). Dat de regenboog uit precies 7 kleuren bestaat klopt niet.
Dit verschijnsel is bekend als de "Donkere band van Alexander". Dit optisch verschijnsel is genoemd naar Alexander van Aphrodisias, de Griekse filosoof uit de 2de eeuw, die het als eerste beschreef. Deze band markeert het einde van de primaire regenboog (42 °) en het begin van de secundaire boog (51 °).